Back to top

Virágoskert ágyás nélkül

Ha virágoskertről beszélünk, többnyire sok szép virággal beültetett kerti ágyásra gondolunk, ám nagy méretű virágtartókba ültetett vegyes nyári balkonnövény-fajokkal is meseszép virágoskertek alakíthatók ki az erkélyeken, teraszokon. A színhatás fokozására kertekben is elhelyezhetők a növénytartók, és nagyszerű lehetőséget kínálnak a „nehéz kertek, nehéz területek” élénkítésére, díszítésére.

De mik is azok a balkonnövények?

A balkonnövény kifejezés nem botanikai besorolás, hanem felhasználási terület szerinti növénycsoportosításra utal.

Ahogy a nevük is sugallja, az ide tartozó növényeket elsősorban nagyobb méretű mutatós kültéri cserepek, színes edények, rusztikus dézsák, kosarak, ládák beültetésére használhatjuk.

Többségük eredetileg szubtrópusi és trópusi faj, származási helyükön nincs tél, és emiatt, illetve más környezeti érzékenység miatt többnyire nem valók virágágyi ültetésre. Hazájukban évelők, de nálunk egynyári növényként viselkednek. Az intenzív nemesítésnek köszönhetően a modern balkonnövényeknek már nincs sok közük a vadon előforduló fajokhoz.

Általában gyorsan fejlődnek, növekedésük szerint lehetnek állók vagy csüngők.

Kora nyártól az őszi fagyokig virítanak. Ha kedvező elhelyezést találunk számukra, akkor gondos ápolás mellett olyan gazdagon virágoznak, hogy a leveleik szinte ki sem látszanak a virágtengerből.

A legismertebbek

• A muskátlik továbbra is a balkonvirágok abszolút klasszikusai közé tartoznak, függetlenül attól, hogy futók vagy állók, piros, rózsaszín vagy fehér színben nyílnak. Strapabíró növények.

• A petúniák szintén kedveltek, álló és futó változatban is kaphatók. A könnyen kezelhető, kisebb virágú, de gazdagabban nyíló Calibrachoa petúniák is népszerűek, virágaik színes gömbként veszik körbe a töveket.

• A vörösbegyvirág (Nemesia) virágbősége ugyancsak lenyűgöző.

• A porcsinrózsa (Portulaca) leginkább a napos erkélyen érzi jól magát.

• A vaníliavirág (Heliotropium arborescens) is meghálálja a sok napsütést.

• Az angelóniafajták rózsaszín, lila és fehér színekben nyílnak, főleg ha meleg, napos helyen vannak.

• A Summerwings sorozatba tartozó begóniák napos és félárnyékos környezetben egyaránt kiemelkedően teljesítenek, jól bokrosodnak, változatos színekben gazdagon nyílnak és kártevőmentesek. A Belleconia típusok telt virágú csüngő begóniák, félárnyékos környezetben függőkosarakban vagy ámpolnás edényben egész nyáron át pazar élményt nyújtanak. Virágaik nagyméretűek, krém, rózsa és narancsszínűek.

 

Ültessünk zöldet is

A struktúranövények attraktív lombszínnel, feltűnő mintázattal, kiváló elágazódással rendelkező balkonnövények. Virágot nem hoznak, igazi díszük a lombjuk, az alakjuk és a megjelenésük. Vegyes beültetések ideális alkotóelemei.

 • Keserű porccserje (Mühlenbeckia)
 • Pénzlevelű lizinka (Lysimachia)
 • Kakassarkantyú (Plectranthus)
 • Kerek repkény (Glechoma)
 • Szalmagyopár (Helichrysum)
 • Díszcsalán (Coleus)
 • Batáta vagy édesburgonya (Ipomoea)

Bevásárlólista félárnyékos helyre

Sokan attól tartanak, hogy a félárnyékos környezet kevésbé alkalmas a növénytartásra, mint a napos erkély. Ez azonban nem így van.

Sok napfénykedvelő balkonnövény a félárnyékos környezetben is jól érzi magát.

Főleg forró nyarakon ott lassabban szárad ki a földjük. Balkonnövényekből az ilyen típusú helyekre is viszonylag nagy a választék. Kiválóan érzi magát a fukszia, a hortenzia, a pistike, az új-guineai Impatiens, a Belleconia begóniák, a borostyán, az árnyliliom és a Bacopa.

Ültetés: hogy kezdjünk hozzá?

 1. Válasszunk növényt. A szaküzleteknek hármas-négyes tálcákban kínált csomagajánlataik is vannak, ezek tartalmazhatnak többféle, egymással jól kombinálható fajt, vagy azonos faj eltérő fajtáit.
 2. Válasszunk cserepet, ügyeljünk a méretére és a stílusára.
 3. Töltsük meg friss földdel.
 4. Először cseréppel együtt elrendezve készítsünk próbát. A csüngő növekedésűeket a cserép széléhez közel, az álló típusokat és a legmagasabb termetű növényeket középre helyezzük.
 5. Rendezgessük addig, amíg a legszebb nem lesz, majd a cserépből kivéve ültessük el egyszerre mindet.
 6. Öntözzük meg az összeállítást, állítsuk a helyére.
 7. Teljék örömünk benne!

Sokat és színeset

A kombinációs lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Tippjeink:

 • 3 piros (begónia, verbéna, Calibrachoa) + 1 sárga (Sanvitalia)
 • 2 fehér (begónia, Calibrachoa) + 2 sárga (Calibrachoa, Sanvitalia)
 • 3 kék (petúnia, verbéna, Bacopa) + 1 fehér (Calibrachoa)
 • Klasszikus, muskátlival (ugyanazt a négy fajt duplán is ültethetjük, vagyis 2×4 növényt használjunk): 2 piros (muskátli, verbéna) + 1 piros (Calibrachoa) + 1 sárga (Bidens)

Szabadtéri nappali

A harmonikustól a háromszögig

A kerti virágfoltok kialakításához a színkört hívhatjuk segítségül. Háromféle elvű elrendezést készíthetünk.

• Harmonikus: az egymás melletti színekből válogassunk a világostól kezdve a sötétedőig.

• Kontrasztos: az egymással szemben lévő színeket társítsuk.

• Háromszög: a színkört osszuk föl három cikkre, és az abban lévő színeket használjuk, a végeredmény hibátlan lesz.

Essék szó kertről, teraszról vagy csöppnyi balkonról, a nyár folyamán bármelyikük használható szabadtéri nappaliként.

Olyan helyként, ahová egy fárasztó nap után visszavonulhatunk egy hűs limonádét elkortyolni, olvasni, zenét hallgatni, szeretteinkkel beszélgetni, vagy csak szemlélődni, gondolkodni.

Az elvonulás, a nyugalom zöld szigeteként, ahol élvezhetjük a jó időt, a napsütést, a szabad levegőt.

Ahhoz, hogy növényekkel rendezzük be, nincs szükség mély kertészeti tudásra, gyorsan és egyszerűen megtervezhető, jól megválasztott növényekkel, stílusos kellékekkel és kiegészítőkkel hangulatos oázist varázsolhatunk.

Mediterrán: olajfa, leander, rozmaring, citrusfélék, levendula, kakukkfű; kék-fehér, zöld, narancs kaspók, párnák, amforák, kovácsoltvas gyertyatartó.

Vidéki: muskátli, petúnia, margaréta, balkonzöldségek és gyümölcsök; agyagcserép, bádogedények, kancsók, kockás, pöttyös textilek, háziállatfigurák, fonott kosarak, faragott ládák, fa kerti pad.

Modern: díszfüvek, bambusz, pozsgások; fém vagy beton növénytartók, lámpák, kövek, üvegedények.

 

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2020/3-4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Betonszövetes virágtartó készítése

Látványos, egyszerűen elkészíthető virágedényeket alkothatunk egy nagyon ötletes módszerrel. A dolog lényege: betonhabarcsba áztatunk törölközőt, amit egy vödrön, vagy virágcserépen hagyunk megkötni a megfelelő forma elérése érdekében. És kész…

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Árnyak a kertben

Meleg nyarainkon sokszor hiányoljuk, ha a kertünkben nincs árnyék. Máskor viszont éppen az árnyékos részek adnak külön feladatot, hisz azok beültetésekor kissé más elveket kell követnünk. Egy kert akkor élhető igazán, ha a szórt árnyékú, a mélyárnyékú és a napsütötte részek egyensúlyban vannak. Jó tervezéssel, előrelátó gondolkodással ez könnyen megoldható.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.

Új vágott virágok - Egy kertészet, ahol a folyamatos fejlődésben hisznek

Balástyán, a fővárostól 130 kilométerre található Varga Kovács Hortenzia és Balázs János kertészete. A házaspár több mint 40 éve termeszt vágott virágot, sikerük egyik kulcsa az, hogy hisznek a folyamatos fejlődésben és keresik az előrelépési lehetőségeket. Néhány éve hazai úttörőkként akkor még ritkaságnak számító, választékbővítő fajokat telepítettek.

Korszerű technológiával lenne növelhető a burgonya vetésterülete

Több mint ötödével nő a szántóföldi burgonya vetésterülete az idén a tavalyihoz képest, a hosszabb távú bővüléshez – az önellátás eléréséhez – viszont korszerűbb öntözéses technológia alkalmazására lenne szükség - írja a Világgazdaság csütörtöki számában.

Az Európai Bizottság bemutatta új biológiai sokféleséggel és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiáit

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.