Back to top

Virágos erkély mozgalom a kertészetek megmentéséért

Interneten lehet megrendelni és házhoz szállítják a növényeket annak, aki részt vesz a most meghirdetett Virágos erkélyek elnevezésű mozgalomban, Olaszországban. A kampányt azzal a céllal indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba és enyhítsék a virágkertészek veszteségeit.

Három héttel a legtöbb üzlet bezárása után újra megkezdődik a virág és dísznövény értékesítés. Díszítsük otthonunkat, ahol most vesztegelnünk kell! - adták ki a felhívást az olasz kertészek.

A Coldiretti mezőgazdasági szövetség arra ösztönzi az olaszokat, hogy

a kényszerű otthoni tartózkodás heteiben díszítsék erkélyeiket, ahol sok időt töltenek a kellemes tavaszi időjárásban.

A járvány és az elszigeteltség idején ezek az erkélyek távoli kommunikációs pontok és spontán akciók helyévé is váltak, amelyek során az olaszok énekelnek és tapsolnak az orvosoknak.

A Virágos erkélyek elnevezésű kampányt azért indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba, így várva a normál élethez való visszatérést. A növényeket on-line, vagy telefonon lehet megrendelni és házhoz szállítják.  Már az első napokban sokan csatlakoztak  a mozgalomhoz.

Ettore Prandini, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet elnöke szerint mély válságba kerültek a virág- és növénytermesztők és értékesítők, valamint a kertészetek és a faiskolák tulajdonosai  a járvány miatt. Adatai szerint március 8. óta 1 milliárd eladatlan növényt, fát és virágot dobtak ki a termelők és így az ágazat vesztesége jelenleg 2,5 milliárd. A mezőgazdasági szervezet vezetője szerint ez

a válság 200 000 munkahelyet és 27 000 vállalkozást érint.

Ennek oka - az értékesítési pontok bezárására vonatkozó utasításon túl - a rendezvények felfüggesztése, ideértve az esküvőket is, valamint az export lehetetlenné válása. A válság a kertészeti ágazatot egy olyan időszakban sújtotta, amely az egész évi bevételek háromnegyed részét teszi ki.

A kormány a napokban engedélyezte a dísznövények és virágok eladását a szupermarketekben, vásárokon és kerti árudákban is. Rómában pedig kinyitott a népszerű virágpiac, igaz még csak hetente egyszer, három órán át tart nyitva.

Forrás: 
magyarmezogazdasag/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindent kipróbálnak az ázsiai márványospoloska ellen

Ahogy az ázsiai márványospoloska meghonosodott az oregoni gyümölcsösökben, a termesztők sok új kérdéssel szembesültek. A keleti parti tanulságokat csak részben tudják hasznosítani az eltérő kultúrák és környezeti feltételek miatt. Ott nem termesztenek körtét és mogyorót, ami Oregonban fontos terménynek számít, és a poloska különösen kedveli.

Járványok szorításában

Napjainkban egyszerre kell megbirkóznunk humán- és állatjárványokkal. Előbbiek közül minket most elsősorban a koronavírus fertőzése állít komoly próbatétel elé, az állategészségügyi szakembereknek azonban időről időre meg kell küzdeniük olyan betegségekkel, amelyek adott esetben emberre is veszélyesek lehetnek.

Bécs a világ legzöldebb városa

Egy kanadai–amerikai tanácsadó cég, a Resonance Bécset választotta a világ legzöldebb városának. A nemzetközi Föld napja ötvenedik évfordulója alkalmából elkészített „The World’s 10 Greenest Cities 2020” vagyis a világ tíz legzöldebb városa 2020-ban című ranglistán több mint száz jelöltből választották ki a legjobb tízet.

Amit eszel, azzá leszel!

Nagy volt a sürgés,forgás Bag település határában ahol szombatonként ezentúl Autós Termelői Piac fog működni! Az Alsó Galgamenti település nagy örömmel adott otthont ennek a lehetőségnek hiszen, mint Palya Zoltán polgármester elmondta, jó közlekedési lehetőségekkel rendelkezik a terület és ezentúl kiváló minőségű hazai termékeket kínáló őstermelőknek és kistermelőknek ad otthont minden szombaton.

Betonszövetes virágtartó készítése

Látványos, egyszerűen elkészíthető virágedényeket alkothatunk egy nagyon ötletes módszerrel. A dolog lényege: betonhabarcsba áztatunk törölközőt, amit egy vödrön, vagy virágcserépen hagyunk megkötni a megfelelő forma elérése érdekében. És kész…

"Robotkutya", mint a gazda leghűségesebb társa?

A "Spot" nevű, más területen már bizonyított robottal most egy új-zélandi techcég kísérletezik: egyebek mellett juhok terelésére kezdték el használni a "robotebet", melyben nagy lehetőségeket látnak.

Tájékoztatás a 25 milliárd forintos mezőgazdasági többlettámogatás részleteiről

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi, támogatási programot amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik.

Cseresznyeparadicsom betakarítása japán módra

Az AgriD Inc. vállalat az idén megkezdte a japán Inabe városában újonnan felépült üvegházában termesztett cseresznyeparadicsom szállítását. A 4,2 hektáros üvegház az egyik legnagyobb az országban.

Árnyak a kertben

Meleg nyarainkon sokszor hiányoljuk, ha a kertünkben nincs árnyék. Máskor viszont éppen az árnyékos részek adnak külön feladatot, hisz azok beültetésekor kissé más elveket kell követnünk. Egy kert akkor élhető igazán, ha a szórt árnyékú, a mélyárnyékú és a napsütötte részek egyensúlyban vannak. Jó tervezéssel, előrelátó gondolkodással ez könnyen megoldható.

Lesz-e még a régi az orosz piac?

A spanyolországi exportőrszövetség, a FEPEX értesülései szerint az idén januártól áprilisig majdnem egyharmaddal több növényházi zöldség termett Oroszországban, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Az idén év végén elvileg véget ér az uniós áru importtilalma, de kérdés, mekkora hely maradt az európai árunak több mint öt év embargó után.