0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Virágos erkély mozgalom a kertészetek megmentéséért

Interneten lehet megrendelni és házhoz szállítják a növényeket annak, aki részt vesz a most meghirdetett Virágos erkélyek elnevezésű mozgalomban, Olaszországban. A kampányt azzal a céllal indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba és enyhítsék a virágkertészek veszteségeit.

Három héttel a legtöbb üzlet bezárása után újra megkezdődik a virág és dísznövény értékesítés. Díszítsük otthonunkat, ahol most vesztegelnünk kell! – adták ki a felhívást az olasz kertészek.

A Coldiretti mezőgazdasági szövetség arra ösztönzi az olaszokat, hogy

a kényszerű otthoni tartózkodás heteiben díszítsék erkélyeiket, ahol sok időt töltenek a kellemes tavaszi időjárásban.

A járvány és az elszigeteltség idején ezek az erkélyek távoli kommunikációs pontok és spontán akciók helyévé is váltak, amelyek során az olaszok énekelnek és tapsolnak az orvosoknak.

A Virágos erkélyek elnevezésű kampányt azért indították, hogy színt, szépséget és reményt vigyenek a nehéz napokba, így várva a normál élethez való visszatérést. A növényeket on-line, vagy telefonon lehet megrendelni és házhoz szállítják.  Már az első napokban sokan csatlakoztak  a mozgalomhoz.

Ettore Prandini, a Coldiretti mezőgazdasági szervezet elnöke szerint mély válságba kerültek a virág- és növénytermesztők és értékesítők, valamint a kertészetek és a faiskolák tulajdonosai  a járvány miatt. Adatai szerint március 8. óta 1 milliárd eladatlan növényt, fát és virágot dobtak ki a termelők és így az ágazat vesztesége jelenleg 2,5 milliárd. A mezőgazdasági szervezet vezetője szerint ez

a válság 200 000 munkahelyet és 27 000 vállalkozást érint.

Ennek oka – az értékesítési pontok bezárására vonatkozó utasításon túl – a rendezvények felfüggesztése, ideértve az esküvőket is, valamint az export lehetetlenné válása. A válság a kertészeti ágazatot egy olyan időszakban sújtotta, amely az egész évi bevételek háromnegyed részét teszi ki.

A kormány a napokban engedélyezte a dísznövények és virágok eladását a szupermarketekben, vásárokon és kerti árudákban is. Rómában pedig kinyitott a népszerű virágpiac, igaz még csak hetente egyszer, három órán át tart nyitva.

Forrás: magyarmezogazdasag/farmer.pl