Back to top

Mikor metsszük a hortenziát?

Kedveljük a hortenziák színes virággömbjeit. Illenek a modern, minimalista stílusú kertekhez éppúgy, mint a természetközeliekhez, évelők társaságában. Sok nemesítő is foglalkozik velük, egyre újabb és újabb színárnyalatú fajták jelennek meg a faiskolákban. A metszésük azonban fontos tudnivaló.
TAVASSZAL

Cserjés hortenzia

Az USA keleti részén őshonos cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) széles bokrú cserjévé fejlődik, krémfehér, meddő virágú gömbjeit nyáron hozza.

Igazi értéke, hogy mésztűrő, hosszú ideig nyílik és a megbarnult virággömbök még télen is szépen díszlenek a kertekben.

Amint a fagyok elmúltak, kézbe vehetjük a megélezett metszőollót. Először a sérült, beteg, a bokor belsejében és a föld közelében nőtt gyenge hajtásokat vágjuk ki tőből. Mivel ez a faj az ezévi hajtásokon hozza virágait, ezért tavasszal kell elvégezni az erősebb visszametszést, a talajtól számítva 30-40 centiméter magasan. Így kissé zömökebb növényt kapunk majd. A kifejlődő erősebb, rövidebb hajtások biztosabban megtartják a hatalmas, sokszor 20 centiméternél is nagyobb virágfejeket. A hosszabb hajtásokat a virággömbök könnyebben lehúznák.

Bugás hortenzia

Bugás hortenzia
Szintén a nyár és a kora ősz dísze a bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) sokszínű, kúp alakú, a fajtáktól függően tömött vagy kevésbé tömött bugás virágzata. A nemesítők nagy kedvence lett ez a Kínából, Japánból származó faj.

Fehér, rózsaszín, és sokféle sárga árnyalatú fajtája kapható ma már, a fajták között mésztűrésben is van különbség.

Léteznek toleráns és mészérzékeny fajtái. Ha bokrát tavasszal erősebben visszavágjuk, akkor jobban megújul, és nagyobb virágokat nevel. Ha kevésbé metsszük meg, akkor több, de kisebb virág nyílik majd rajta. Ezért a nagy virágok érdekében tavasszal vágjuk tarlóra, vagy néhány egészséges rügyet hagyjunk csak meg, és ritkítsuk ki a besűrűsödött hajtásrendszert.

A törzses hortenzia is mind kedveltebb, a modern kertekben gyakran megjelenik.

Ha ilyent szeretnénk, akkor azt ebből a fajtából, a bugás hortenziából nevelhetjük meg legkönnyebben. Válasszuk ki egy fiatal tő legerősebb, legegyenesebb hajtását, és kötözzük ki azt egy karóhoz. A megjelenő oldalhajtásokat folyamatosan vágjuk vissza és neveljük olyan magasságúra, amilyen törzsmagasságot szeretnénk.

Majd ezen magasság fölött a harmadik-negyedik rügynél metsszük vissza a hajtást, és ott kezdjük el kialakítani a bokorformát.

Figyeljünk arra, hogy mindig legyen kikarózva a bokrunk, hogy meg tudja tartani a virágok súlyát.

FONTOS

A metszéshez mindig társuljon tápanyag-utánpótlás. Használjunk szerves anyagokat, komposztot, azt terítsük a bokrok tövébe. Óvatosan, a gyökereket védve kapáljuk be vagy egyszerűen hagyjuk meg mulcsként a tövek körül.

Tölgylevelű hortenzia

Az ősszel narancsvörösre színeződő levelű tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) az USA délkeleti területén honos.

Nyáron nyílnak fehér, kúpos bugába rendeződő meddő virágai. Laza bokorrá fejlődik, az enyhén meszes talajt elviseli.

Akár kettős hasznosítású cserjének is nevezhetjük, mert virágán kívül értékes a tölgyfára emlékeztető levélzete és annak pompás őszi színe is. A levelek sokáig, enyhe télen akár januárig is a bokron maradnak. Tavasszal metsszük meg.

A hajtásokat legföljebb a felükre vágjuk vissza, a besűrűsödött hajtásrendszerből a felénél többet ne vágjuk ki, mert nagy lombvesztéssel járna a munkánk és értékes kerti dísztől fosztanánk meg magunkat.
NYÁR VÉGÉN

Kerti hortenzia

Japán és Korea hegyvidéki erdeinek aljnövényzeteként őshonos a kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla), onnan indult világhódító útjára. Az elmúlt évszázadokban hazánk legkedveltebb hortenziafaja volt.

Sokféle színű, nagy, meddő virágokból álló gömbjei nyáron nyílnak. Savanyú talajba és félárnyékba ültessük fajtáit. Jól nevelhető kaspóban, teraszon is.

Kerti hortenzia
A nyári virágzása ellenére ezt a fajt nyár végén vágjuk vissza, mert a következő évi virágrügyek az ősz végéig kifejlődő hajtások végén differenciálódnak. Ahhoz, hogy a virágrügyek kialakuljanak, 15-20 napnyi 15 °C körüli hőmérséklet szükséges.

Ezért fontos lehetőleg még a nyár végén, de legkésőbb szeptember első napjaiban elvégezni a visszametszést.

Ha tavasszal vágnánk vissza a töveket, akkor abban az évben nem lenne virág, mert a virágrügyeket is lemetszenénk. A hajtásokat a virágfejektől számítva körülbelül a harmadik levélpár fölött vágjuk vissza. Fiatal korban még nyugodtan távolítsuk el a hajtások kétharmadát, hogy erősödjenek a tövek és kialakuljon a megfelelő bokorforma. Később csak fenntartó metszést végezzünk. A három évnél idősebb hajtásokat ne tartsuk meg, mert virághozamuk jelentősen csökkenni fog. Ezeket ősszel tőből vágjuk ki, a bokor új hajtásokat nevel majd helyettük.

ŐSSZEL

Kúszó hortenzia
Kúszó hortenzia

A Távol-Kelet növénye a léggyökerekkel 10-15 méterre is felkapaszkodó kúszó hortenzia (Hydrangea anomala ssp. petiolaris).

Lapos bogernyőben nyíló illatos fehér virágai júniusban díszlenek. Igénye a félárnyékos hely és a mészmentes vagy enyhén meszes talaj.

Virágrügyei ősszel differenciálódnak, ezért elvirágzását követően metsszük meg. Hajtásait vágjuk vissza két-három rügyre, és ritkítsuk ki az erősen besűrűsödött hajtásrendszerét, ha szükséges. Ellenőrizzük a támrendszer épségét, ha arra futtatjuk, mert nagy súlyt kell viselnie.

Forrás: 
Kertbarát Magazin
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertbarát Magazin 2020/3-4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így ültettünk el tízezer fát

A 10 000 új fát Budapestre! faültetési program 2016 októberében indult és 2019 szeptemberében fejeződött be. Az első egyed a Városligeti fasor részeként került a földbe, az utolsót pedig a Margit-szigeten ültették el, az lett egyúttal az Országfásítási Program első fája. Zakar Andrást, a Főkert Zrt. vezérigazgatóját a faültetés tapasztalatairól és a további fásítási tervekről kérdeztük.

Hazai szőlő- és gyümölcsfajták: a bizalomra és az innovációra épülhet a jövő

A szőlő- és gyümölcsfajták esetében a koronavírus-válság után is fontos lesz a jogszerű fajta­használat, mert az ágazat jövőjét csak a bizalomra és az innovációra lehet építeni. Az utóbbi hónapok rendkívüli nehézségeket hoztak a faiskolák számára, de a telepítők, a felhasználók igényeihez igazított, korszerű fajtakínálat a továbbélés és a válság utáni kibontakozás fontos tényezője lesz.

Különleges kóstoló: 800 paradicsomfajta egy helyen

Hollandiában, a legnagyobb paradicsomtermesztő körzetben nyitotta meg kapuit a TomatoVision. A Syngenta 1,4 hektáros bemutatóközpontjában a nemesítés mellett 1500 négyzetméteren a cég 800 paradicsomfajtáját láthatják az érdeklődők. A korszerű létesítményt mesterséges megvilágítással is fölszerelték, teljes a klímaszabályozás, így a gyakorlatban alkalmazott módszerek közt tesztelhetik a hibrideket.

Kint is bent? Teraszok királynői

A mi kedvenc növényünk most a teraszok királynői, a teraszrózsák, és ajánlunk hosszannyíló évelőket is. Megmutatjuk, hogyan varázsoljunk árnyékot a forró napokra, vendégségben voltunk az Év Borászánál, Koch Csabánál és Magyarország francia nagyköveténél. Bálint gazda is elküldte májusi üdvözletét és jó tanácsait. Megjelent a Kertbarát Magazin 2020/május-június száma, fizessen elő!

A száműzött lóbab

Már a bibliai időkben is széles körben jelen volt a táplálkozásban, évszázadokkal ezelőtt kezdték termelni és fogyasztani a Földközi-tenger medencéjében, ahol ma is nagy népszerűségnek örvend, és az ázsiai konyhának is kedvence. Mi miért nem fogyasztjuk?

Vége a rendkívüli állapotnak Szerbiában

A járvány még tart, de a kijárási tilalom megszüntetésével már szabadon közlekedhetnek a mezőgazdasági termelők. A belgrádi parlament május 6-ai döntésével megszüntette a koronavírus-járvány miatt március 15-e óta tartó rendkívüli állapotot Szerbiában. Ezzel vége a szigorú kijárási tilalomnak is, ami 53 napon át akadályozta a mezőgazdasági termelők tevékenységét a nyugat-balkáni országban.

Zöldtetőkkel a klímavédelemért

A kertészeti cégek innovatív megoldásainak köszönhetően, egyre könnyebb zöldtetőket telepíteni a városokban. Ezek a kisebb-nagyobb növényközösségek hatékony klímavédelmi megoldást nyújtanak a forró és a száraz nyarakra, és egyben hozzájárulnak környezetünk szebbé tételéhez.

Kampány indult a burgonyatermelők és felhalmozódott készleteik megmentésére Belgiumban

A turizmus koronavírus-járvány okozta leállása, a sütödék ideiglenes bezárása, valamint az export visszaesése miatt felhalmozódott mintegy 750 ezer tonna burgonya és a termelők megmentése érdekében az ország szimbólumának számító sültkrumpli fogyasztását serkentő kampányt indítottak helyi civil szervezetek Belgiumban - közölte a belga sajtó hétfőn.

Zajlanak a munkák az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban

Folyamatosan szállítják az eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési Program pályázatán nyert intézményeknek, emellett javában zajlik a kertészeti és pedagógiai mentorálás is – mondta el Nagy István agrárminiszter. Idén újabb 50 óvoda- és 50 iskolakert kialakítását, mentorkertek fejlesztését, valamint az intézmények mentor szerepre történő felkészítését támogatja az Agrárminisztérium.

Amint egy kicsit esik, egyből jönnek a kórokozók

Növényegészségügyi szempontból változatlanul a rovarkártevőké a főszerep, de észrevehető, hogy már egy-egy kisebb csapadék is aktivizálhatja a kórokozókat. Főleg a lisztharmatra figyeljünk, de szőlőben a peronoszpóra és a feketerothadás fertőzését is lehetővé tenné a hőmérséklet, ha hullna csapadék.