0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Európai kajszikilátások enyhe tél és fagyos tavasz után

Az idei, nagyon változékony tavasz hátrányosan befolyásolja Európa kajszitermését az Europech szerint. Délen a meleg téli idő okozott zavart a virágok fejlődésében, aztán sokfelé a március végi-április eleji fagyok jártak komoly következményekkel.

A görög termés várhatóan megegyezik a tavalyival. Igaz ugyan, hogy északon, különösen Macedóniában tavaszi fagyok voltak, de a terméskiesést ellensúlyozzák a termőre forduló fiatal ültetvények. A Peloponnészoszi-félszigeten még nem történt kár. Az első kajszikat valószínűleg kissé később kezdik szedni, mint tavaly.

Spanyolország legfontosabb kajszitermesztő körzetében, Murciában már az egymást követő második évben csökken a termésmennyiség a gyenge virágzás és terméskötődés következtében.

A probléma a februári nagy melegre vezethető vissza, ugyanis 20 ºC fölé is melegedett a levegő, sőt egyes helyeken elérte a 27 ºC-ot.

A korai fajták szemléje azt mutatta, hogy 10 nappal is későbbi érés várható, mint tavaly. Más körzetekben, például Aragóniában az elsősorban a korai fajtákat ért fagykár miatt lesz kevesebb a termés. Castiglia-La Mancia körzetéban az átlagosnál kevesebb, de a tavalyi erősen fagykáros évnél több kajszira számítanak. Ezen a környéken a március végi-április eleji fagyok sújtották a kajszisokat, ami az értékesítést is befolyásolja. Katalóniában öt éve folyamatosan bővül a termőterület, és mára elérte az 1859 hektárt. Ebben a régióban a március végi fagyok nemcsak fagykárt okoztak, hanem a kötődött termés hullásához és a megmaradók vontatott fejlődéséhez vezettek. A fagykár nagyon változó a különböző termőhelyeken Lleida környékén.

A spanyol termés mennyiségét még nem lehet számszerűen megbecsülni, de kevesebb lesz, mint tavaly volt.

Olaszországban tavaly jelentős termés volt, de a minőség nem volt a legjobb a korai időszakban érkezett jégesők miatt. Az idei termést sok tényező befolyásolja: elsősorban a március végi-április eleji fagyok, amelyek elsősorban az északi termőterületeket sújtották.

A tavaszi fagyok előtt már a szokásosnál gyérebb virágzásról számoltak be, sokfelé alakult ki alternancia a nagy termés után.

Ráadásul egyes területeken az enyhe tél miatt a fák nem kapták meg a szükséges hideghatást, ami a virágzáshoz szükséges. Februárban és március elején hosszú időszakon át volt az átlagnál melegebb. A kajsziültetvények területe több éven át nőtt, mostanra viszont egyensúlyba került az új telepítés és a kivágás. Az idén 21 ezer hektáron termesztenek kajszit Olaszországban, a terület nem változott tavaly óta.

Franciaországban is erősen befolyásolja az idei kajszitermést az időjárás, elsősorban a túlságosan enyhe tél. Tavaly decemberben a hőmérséklet gyakran meghaladta a 20 ºC-ot, olykor elérte a 25-öt is, aztán az év elejére lehűlt az idő. Ennek következtében főként a déli termőterületeken (Crau, Costière, Roussillon) több fajta nem kapta meg a szükséges hideghatást, ami torz vagy elhalt rügyeket, kedvezőtlen, vontatott virágzást eredményezett. Mindezek után északon, elsősorban Vaucluse, Drome, Baronnies, Isère és Ardèche környékén visszatérő tavaszi fagyok pusztítottak.

Részben sikerült megmenteni a termést azokban az ültetvényekben, ahol gyertyával fűtöttek vagy légkeveréssel védekeztek a fagyok ellen, másutt viszont nagy a kár.

A francia adatok sem véglegesek, csak annyi biztos, hogy jóval a teljesítőképességük alatt teremnek az ültetvények. Ha az időjárás visszatér a normálishoz, az első kajszit május 15-20 körül fogják szüretelni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/freshpalaza.it