0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Jó lehet a gyümölcstermés Svájcban

Annak ellenére, hogy március végén, április elején régiótól függően négy-hat fagyos éjszakát regisztráltak Svájcban, a svájci gyümölcstermesztők egyesületének felmérése szerint a legfontosabb gyümölcsrégiók termelői úgy vélik, nemzetközi szinten is jó terméshozamra számíthatnak. A terméshozam a hőmérséklet alakulásától, a kártevőktől és a betakarításig érkező csapadék mennyiségétől függ majd.

A helyenként mínusz 7 °C alatti hőmérséklet mellett egyes termelőknél különösen a hideg sarki levegővel érkezett advekciós fagy okozott problémát, amely ellen nincs hatékony védekezés.

A hideg szél erősen befolyásolja a fagy elleni védekezés, például a permetezés, fagyvédelmi gyertyák vagy a Frostbuster berendezés használatának hatékonyságát.

Másképpen viselkedik a később föllépő kisugárzásos fagy, amelyet a korona öntözésével, fagyvédelmi gyertyákkal és fűtéssel elkerültek. Ahogy a svájci gyümölcstermesztők szövetsége kifejtette, még mindig túl korai lenne a kár mértékének meghatározása, mivel a régiók és a gyümölcsfajok között nagy különbségek tapasztalhatók. A leginkább a Kordia cseresznye szenvedte meg a fagyokat, de terméskiesés várható a korai körték, egyes alma- és szilvafajták, valamint a kajszi és az őszibarack esetében is. A bogyósgyümölcsűek és a Walliser kajszi esetében más a helyzet, ezeknél minimális a kár, így azokból normál termés várható.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/fruchthandel.de