Back to top

Ne engedjük el az esővizet!

Érdemes összegyűjteni az esővizet, hiszen nagyon jól felhasználható a gazdaságokban, a kertekben és jól jöhet a nyári aszály idején. Egy körülbelül 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk.

Az esővíz mezőgazdasági felhasználásának egyik fő előnye a gazdaságosság.

Egy átlagos háztartás  napi vízfogyasztásának csak kb. 3% -a igényel ivóvizet. A legtöbb munkához, például a növények öntözéséhez, vagy akár a mellékhelység használatához és tisztításokhoz az esővíz jó megoldás.

Az ivóvíz, amelyet a vízművektől kapunk, évről évre egyre drágább lesz, és ha tisztításra, locsolásra és egyéb háztartási célokra használjuk, költségeink rendkívüli módon megnövekedhetnek. Érdekes módon a csapvíz ára szignifikánsan jobban emelkedik, mint például az energiaárak, ennek oka a vízkivétel és a szennyvízkezelési eljárások növekvő költségei.

Egy 10 percig tartó eső során a megfelelő rendszer segítségével akár 180 liter esővizet is összegyűjthetünk. Ez a mennyiség elegendő mondjuk 20 öblítéshez a mellékhelységben, vagy 3-6 alkalommal az autó mosásához.

Ennek köszönhetően megállapítható, hogy a tárolt csapadék kb. 80 literrel csökkenti a csapvíz napi háztartási felhasználását, ami egész évben kb. 30 köbméter megtakarítást jelenthet. természetesen minden attól függ, milyen felületen gyűjtjük a vizet, és mekkora tartállyal rendelkezünk.

A jövőben az éghajlatváltozás, beleértve az aszályt, még jobban növeli a kezelt csapvíz használatával járó költségeket. Ezért érdemes beruházni az esővíz megtartására és tárolására szolgáló alternatív rendszerekbe, amelyek jelentős megtakarítást eredményezhetnek a gazdaságban.

A növények öntözésére azért előnyös mivel alacsony a pH értéke, továbbá a klór, a kalcium és a magnézium hiánya miatt pozitív hatással van a növények fejlődésére.

Összetétele tartalmazhat kormot, pollent, különféle típusú mikroorganizmusokat és ásványi sókat,  ezért nem alkalmas fogyasztásra, de mezőgazdasági használatra tökéletes. Továbbá az esővíz jó oldószer sok növényvédő szer számára.

Tartály vásárlásakor érdemes figyelembe venni annak formáját, stabilnak, az infrastruktúrához megfelelőnek, kényelmesen használható töltőnyílással, valamint leeresztő szeleppel kell rendelkeznie. A tartályba beömlő vizet előszűrni kell. Legtöbb rendszer rendelkezik szűrővel, de ha nem, akkor megoldás egy hálószűrő használata a szennyeződések levelek, ágdarabok vagy egyéb szennyeződések távoltartására.

A tartályok igények szerint különböző színűek lehetnek, és többféle stílusban megtalálhatók a gyártóknál, kereskedőknél, így a ház stílusához igazítható.  A gazdaságok számára egészen nagy űrtartalmú gyűjtőket is gyártanak. Érdemes sötétebb színt választani, mivel ebben melegszik fel a víz a leggyorsabban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Növényvédelem növényi levekkel

A vegyszermentes kertészkedés során többféle módszerrel oldhatjuk meg, hogy megóvjuk növényeinket a kórokozók, vagy kártevők támadásától. Egyik lehetőségünk az, hogy növényekből készíthető permetleveket alkalmazunk.

Kiszámíthatatlan piac

A Phalaenopsis értékesítését éppen akkor kezdték, amikor Európába ért a koronavírus-járvány; a válság kezdetén a termelők mintegy 1,5-1,8 millió növényt dobtak el. Az akkori nagyon nyomott árak azóta már újból emelkednek, most viszont a késedelmes fizetések miatt aggódnak a termesztők.

Mit vethetünk még a nyáron?

Nyár derekára már sok mindent betakarítunk a kertben, de ha rendszeresen tudunk öntözni, egészen augusztusig vethetünk még. A vetésidő attól függ, milyen hosszú tenyészidejű fajtát választunk: minél hosszabb ideig tart, amíg szedhető lesz az adott zöldség, annál korábban, július első felében kell elvetni.

Rózsa helyett orvosi marihuána

Sajtóhírek szerint Spanyolország egyik legmodernebb üvegház-komplexumában rózsa helyett marihuánát fognak termeszteni. Az Aleia Roses spanyol nemesítő céget egy olyan cég vásárolná meg, amely az amerikai orvosi marihuána piacon szerzett magának nevet.

Az EU-ban a tavalyinál kisebb lesz az idei búzatermelés

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt tavalyhoz képest idén várhatóan mintegy 10 százalékkal kevesebb kenyérliszthez szükséges lágy búzát takarítanak be az Európai Unióban és Nagy-Britanniában.

A pontyot és az afrikai harcsát termelték legnagyobb arányban tavaly

A NAIK AKI közreadta a 2019-ről szóló lehalászás jelentését. A szakstatisztika célja, hogy átfogó képet adjon az ország aktuális halállományáról, halászati tevékenységéről.

Szamócatermesztés: a letűnt aranykor

A Beregszásztól alig kőhajításnyira keletre elterülő Bene község lakói már több mint fél évszázaddal ezelőtt megtapasztalták, hogy a szamóca a náluk megtermelhető legjövedelmezőbb portéka. A vidék kedvező éghajlati adottságainak köszönhetően itt, a Csillagos-hegy tövében átlagosan két és fél-, három héttel korábban beérik a szamóca, mint a hágón túli versenytársaknál.

Gyógynövények ingyen, a város közepén

Elfeledkezett vásárlás közben a friss fűszernövényekről, de az üzletek már zárva vannak? Van, ahol emiatt már nem kell aggódni, mert bármikor ingyen hozzá lehet jutni.

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Elverte a málnát a jégeső

Szerbiában az elmúlt másfél hónap heves esőzései, a szél és a jégeső miatt a málnatermés 30 százaléka tönkrement, ám nem ez az egyetlen gond.