Back to top

A rhododendron telepítés fortélyai

Hófehér, vérbíbor, narancs, rózsaszín, lila és a szivárvány ezernyi árnyalatával bontja szirmait a havasszépe májusban a Kámoni Arborétumban. Kertünk csodás színfoltja is lehet, ám könnyen csalódást is eredményezhet a rhododendron telepítés. A siker legfőbb titka a megfelelő helyre ültetés. Ám mielőtt belevágnánk a munkába, nem árt, ha megismerjük, mikor van esélyünk a sikerre.

Rhododendron
Fotó: BNE
A buja virágzuhatagként pompázó növények őshazája a hűvös klímájú magashegyek vidéke, de a vasi tájon éppúgy otthon érzik magukat, mint a Himalája, Tibet, Burma, Kína, vagy éppen Japán és Észak-Amerika tájain. A látogató a kertben sétálva hamar kedvet kap ahhoz, hogy maga is ily csodás növényt telepítsen a kertjébe.

E növény a tűző napot nem szíveli, így inkább a félárnyékos helyet keressünk számára. A délelőtti és téli erős napsütéstől is próbáljuk óvni. Eresz közelében sem érzi jól magát, és a huzatos erős szél járta területet se kedveli.

Fontos, hogy a talaj, amelybe ültetjük erősen savas kémhatású legyen. Meszes talajt nem kedveli, sőt hamar elpusztul, ha mégis ilyenbe ültetjük. Az talaj ideális pH értéke a rododendron számára. a 4,5 és 5,5 közötti.

Telepítéskor tágas helyet kell hagyunk a növekedésének. Tenyészidőszakban pedig gondoskodjunk a megfelelő nedvességtartalomról, de ne képezzünk a gyökerénél pangó vizet, mert a levegőtlen talajból kipusztul.

Érdemes azt is megfontolni, hogy az örökzöld vagy éppen a lombhullató fajtáját ültetjük a kertbe.

A további kulisszatitkok a videónkból kiderülnek, és kedvet is kaphatunk a virágok láttán az ültetéshez.

MMG - A sikeres rhododendron-telepítés titka

A szombathelyi Kámoni Arborétum helyén egykor a Gyöngyös patak környéki vizenyős terület volt. Az 1860-as években Saághy Mihály a föld birtokosa kezdte el az arborétum létrehozását. Később fia, Saághy István is folytatta e munkát, és az 1930-as évekig több mint fél ezer fás szárú növényt telepített az arborétumba.

A II. világháborút követően a park csaknem az enyészetévé lett. Megmentője az 1950-es években az Erdészeti Tudományos Intézet volt. Munkájuk nyomán napjaikban itt lelhetjük fel Magyarország leggazdagabb fás szárú gyűjteményét.

Rhododendronok a Kámoni Arborétumban
Fotó: BNE
Az arborétum egyik leglátványosabb része májusban a Gyöngyös-patak környéke, hiszen a itt lelhetjük meg a virágozó rododendronok zömét. Az Kámoni Arborétum büszkélkedhet a legnagyobb fajtagazdagságú rhododendron gyűjteménnyel hazánkban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más megoldás nincs - Izgalmas magyar agrárinnovációk

Amerikai befektetési szakértők előtt mutatkozott be öt magyar agrárinnovációs vállalkozás. A HunAgriPower virtuális esemény egyik fő célja volt, hogy a magyar startupok betekintést nyerjenek az Egyesült Államok mezőgazdasági piacának működésébe, és a szakmai visszajelzések alapján fejleszthessék tovább exporttevékenységüket.

A legeltetés művészete

A legeltetés a gyepek kezelésének legelterjedtebb módja, és természetvédelmi szempontból is kiemelkedően fontos. Ugyanakkor az állatok legelési szokásai nemcsak fajonként, hanem gyakran fajtánként is eltérőek lehetnek. Az ezzel kapcsolatos tudnivalók alapjait Burinda Tamás, a Hortobágyi Nonprofit Kft. gazdálkodási osztályvezetője összegezte lapunknak.

Gondozásmentesen is tarthatók egyes varjúhájfélék

A varjúháj (Sedum) nemzetségbe világszerte több mint ötszáz növényfaj tartozik. Magyarországon a borsos varjúháj és a hatsoros varjúháj azok, melyekkel gyakran találkozhatunk hegyvidékeken. Jól bírják, sőt igénylik a tűző napsütést és a szárazságot, ezért kerti felhasználásuk több szempontból is előnyös.

Gyógynövények a nyári időszakban

Nyáron megannyi vadon termő gyógynövényt gyűjthetünk, melyeket aztán a legkülönfélébb célokra használhatunk fel. Íme néhány példa.

Meglepetés zöldborsóból, de küzdelmes a betakarítás

Az Agro Marketing ’95. Kft. 1500 hektáron integrál zöldborsótermelést. Ez a 12 ezer hektárra tehető hazai vetésterület 12-13 százaléka, tehát meghatározó része. Évek óta szervezik a zöldborsó és a csemegekukorica előállítását, munkájuk nélkülözhetetlen, a szakma elismeri. Kis József tulajdonos ügyvezetővel a termesztés idei feltételeiről, nehézségeikről és küzdelmeikről beszélgettünk.

AM-államtitkár: több mint 22 milliárd forintért zajlanak ökoturisztikai fejlesztések

Több mint 22 milliárd forintért zajlanak állami, ökoturisztikai fejlesztések az erdőgazdaságoknál - mondta az Agrárminisztérium (AM) erdőkért és földügyekért felelős államtitkára szerdán a Baranya megyei Orfűn.

A lustaság jót tehet a talajéletnek

A talajműveletek munkafolyamatai igen fontosak lehetnek növényeink érdekében. Szinte minden nagyüzemi munkának megvan a kiskerti megfelelője: szántásnak az ásás, kultivátorozásnak a kapálás, fogasolásnak a gereblyézés. Ám egy irányzat szerint ezek egy része elhagyható.

Szépen fejlődnek a burgonyák

Burgonyás körökben mindig várva várt esemény a nyáron Berzencén szervezett fajtabemutató. A Solanum Kft. területén nem csak állományban lehet látni a több tucatnyi kísérleti anyagokat, hanem az esemény fontos helyszíne a szakmai tapasztalatcserének is.

Esős napok után – Növényvédelmi előrejelzés 28. hét

Az elmúlt hetek változékony, de jobbára csapadékos időjárása nem maradt növényvédelmi következmények nélkül. A nyáriasan meleg időjárás a bőségesebb csapadékellátottsággal párosulva nemcsak a kártevőknek kedvezett, hanem a nedvességkedvelő kórokozóknak is.

Hazai méhlegelők 14. rész - Idegenhonos fás hordásnövények VI.

Európa nagy részének és így hazánknak is a mindmáig egyik legelterjedtebb parkfája, díszfája a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum), vagy más nevén a fehér bokrétafa. Napjainkban sok veszélyes károsítója van, melyek - különösen az idősebb példányait - erősen tizedelik. Méhészeti értékét sokan vitatják, kétségbe vonják a magas szaponintartalmú, méhekre mérgezőnek vélt virágpora miatt.