Back to top

Nincs esély az ASP megállítására

Szakértők szerint az afrikai sertéspestis (AFP) elleni küzdelmet elfedte a koronavírus-járvány elleni harc, ezért arra lehet számítani, hogy ebben az évben még intenzívebben terjed a sertések között a kór. Egyelőre nincs esély a megállítására.

Az afrikai sertéspestisnek (ASP) ebben az évben még tragikusabb hatása lesz, mint 2019-ben volt. A koronavírus-járvány elaltatta ezzel szemben az éberséget, de a szakértők óvnak az illúzióktól: a COVID-19 elleni harc árnyékában elkerülhetetlen az erősen fertőző vírus terjedése.

Úgy vélekednek,  az ASP sokkal pusztítóbb, mert "heteken vagy akár hónapokon keresztül is képes túlélni a környezetben vagy a feldolgozott húsban" - mondta Dirk Pfeiffer, a hongkongi egyetem professzora, az ASP szakértője a The Guardiannek adott interjúban.

Az afrikai sertéspestis vírus, bár az emberekre ártalmatlan, az állatok számára könyörtelen, mert szinte az összes fertőzött sertést megöli. Hatékony oltást még mindig nem sikerült kifejleszteni.

A szakértők aggódnak amiatt, hogy a  COVID-19 világjárvány időszakában az ASP által érintett országok elégségesen összpontosítanak-e a sertéspestis terjedésének megakadályozására, mindent megtesznek-e a biológiai biztonsági szabályok betartatásáért, és hogy az új esetekről pontos  jelentéseket tesznek-e.

Az ASF olyan vírus, amely évek óta problémát jelent a sertéstermelők számára. Amikor 2018 őszén megjelent Kínában,  az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) becslése szerint

2019-ben az elhullott sertések hivatalos száma 1,1 millió volt. Ám úgy vélik, hogy ez a szám sokkal magasabb, mert nem minden került be a statisztikába, becslések szerint a járvány első évében csaknem 200 millió sertést vágtak le Kínában. Tavaly júliusban a Rabobank  szerint az országban lévő 360 millió sertésnek legalább a  40% -át levághatták, ez 140 millió állat. A holland bank becsléseit az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) megerősíti.

Azt hiszem, már lehet beszélni a járványról - mondta Timothée Vergne, a toulousei Állategészségügyi Egyetem professzora a Guardian-nek. Hozzátette, hogy a COVID-19 kitörése által okozott válság kapcsán arra számít, hogy csökkenni fog az ASP megbetegedések bejelentése.

A szakértőket az is aggasztja, hogy vajon Kína pontosan szolgáltatja-e majd az összes adatot a 2020-as évre vonatkozóan.

Ezeket a kételyeket Wayne Johnson, a pekingi székhelyű Enable Agricultural Technology Consulting állatorvosa megerősíti: - Az ASP-eseteket itt látjuk minden nap, de a tartományok ezeket nem mindig jelentik, így Kína statisztikájában minden bizonnyal nem jelenik meg minden eset - mondja dr Johnson.

A kínai sertéstenyésztés a világ sertéseinek csaknem egynegyedét adja. Mivel a legfontosabb globális importőr és termelő, az ASP járvány kitörése után Kínában az infláció felgyorsult, a sertéshús ára több mint 110% -kal nőtt, így a fogyasztói árindex (CPI) 4,5% -kal emelkedett 2019 decemberében.

A kínai a kormány 2019 szeptembere óta bevezetett nemzetközi aukciókon keresztül próbálkozik a sertéshiány elleni küzdelemmel. Ennek a  célja a hazai sertéspiac megmentése, mivel a tavalyi év óta meredeken emelkedtek a sertés- és malacárak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az export, alig mozdult az import

A magyar bor a koronavírus-járvány megtépázta külpiacokon az év első három hónapjában minden várakozást felülmúló módon teljesített. Az exportnövekmény minden képzeletet felülmúló, hiszen értékben 35, mennyiségben pedig 54 százalékkal bővült. A teljes agrárexport is növekedett ugyan, miközben a nemzetgazdasági kivitel visszaesett, de a 6 százalékos átlagos agrár­gazdasági bővülési ütemen belül a borkivitel hatszoros dinamikával bővült.

Hazai méhlegelők 15. rész - A császárfa

A 2019. márciusában indított, a méhészeti szempontból fontos fásszárú méhlegelő-növényeket bemutató cikksorozatom utolsó részéhez érkeztem. Bár a császárfa idegenhonos fafaj - kellően bizonyított vizsgálati eredmények hiányában - mégsem tekinthető hazánkban egyértelműen klasszikus hordásnövénynek, ezért nem a szokásos címet (Idegenhonos fás hordásnövények) adtam a sorozat befejező részének.

Továbbra is zárva Németország legnagyobb húsfeldolgozója, egyre zsúfoltabbak az állattartó telepek

Válságtanácsot szorgalmaz a szövetségi állatorvosi kamara, mivel továbbra sem folyik termelés a Tönnies koronavírus-gócponttá vált üzemében, így napi több tízezer darabbal csökkent Németország vágóhídi kapacitása. Sürgősen megoldást kell találni az állattartó gazdaságok és az állatok érdekében – hívják fel a figyelmet.

Méhzárlatot rendeltek el Pécsen

Méhbetegség megjelenése miatt azonnali zárlatot rendeltek el Pécsen - közölte a baranyai megyeszékhely önkormányzata csütörtökön az MTI-vel.

A nyári aratás időszakában különösen fontos az ASP elleni védekezés

A nyári mezőgazdasági munkálatok indulása fokozott körültekintést követel a sertéstartóktól is. A vírus ugyanis akár közvetett érintkezéssel, így a földekről betakarított terményekkel és eszközök közvetítésével is bekerülhet a telepekre.

Megingott az agrárium válságállósága

A Takarékbank agrárelemzői szerint még az idén csökkenhet az agrár-élelmiszeripari kibocsátás az Európai Unióban. Az élelmiszer termékpályák állapotát és kilátásait bemutató új Takarék AgrárTrend Index alapján, bár kissé javultak az agrárium szereplőinek várakozásai a második negyedév végére, de az elemzők véleménye szerint megingani látszik az agrárium válságállósága.

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzés a kereskedelmi törvény módosítása következtében

Fejlődés előtt áll a kisüzemi sörfőzési szektor a parlament által múlt pénteken elfogadott kereskedelmi törvény következtében, eszerint ugyanis megszűnik a vendéglátóhelyeken a termékkizárólagosságot biztosító szerződések rendszere - mondta Gyenge Zsolt, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten.

Madárinfluenza - A járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból a belföldi piacon

A madárinfluenza-járvány nem okoz érdemi áruhiányt baromfihúsból az idén a belföldi piacon, ugyanakkor az ágazat helyzetét nehezítették az exportkorlátozások és a koronavírus-járvány - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI érdeklődésére.

Rendkívüli támogatás a mezőgazdasági termékek uniós promóciójára

Az Európai Bizottság két új pályázati felhívást hirdetett meg annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány okozta válságban leginkább sújtott mezőgazdasági termelők promóciós tevékenységét segítse.

Elhalasztják a hannoveri vásárokat

A Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) a két rendezvény tanácsadói testületével egyetértésben, ez év novemberéről a jövő február 9–12-re halasztotta a hannoveri EuroTier nemzetközi haszonállattartási és -tenyésztési, valamint a vele párhuzamosan megrendezésre kerülő EnergyDecentral innovatívenergia-szolgáltatási szakvásárt.