Back to top

Bár kidöntötte a szél, nem távolítják el az Ambrózy-bükköt

A Jeli Varázskertben a virágba borult rododenronok és azáleák mellett számos famatuzsálemben is gyönyörködhetünk. A kert egyik nevezetes fáját, az Ambrózy-bükköt ugyan mindössze néhány nappal a nyitás előtt ledöntötte a szél, nem fogják eltávolítani, és emléktáblát is kihelyeznek mellé.

A kert alapítójáról, Ambrózy-Migazzi Istvánról elnevezett bükk a Hétforrásnál állt, a terebélyes fa korát legalább 400 évesre becsülték. A gróf szívesen tartózkodott alatta, erről számos archív fotó is tanúskodik. A Ruborits Tamástól, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetőjétől kapott fotók egyike például 1925 körül készülhetett a bükkfa előtt álló Ambrózyról.

A ránk maradt képekről az is kiderült, hogy az Ambrózy-bükk már többször jutott a pusztulás szélére, de megújult.

Eredeti öt ágából csak egy maradt, a tövénél kialakult üregnél pedig szívesen fotózkodtak a látogatók. A vihar az odvas üreg fölött törte le a fát. Eltávolítani nem fogják, és táblát is állítanak az emlékére.

A nevezetes bükkfát A Kertészeti Szemle 1932. évfolyam 10. számában is említi a gróf barátja, Rapaics Rajmund a Magyar Kertek rovat, Aki magyar földre varázsolta az örök tavaszt című cikkében.

„A kocsi megáll egyik völgy előtt, leszállunk s elindulunk a Koponyás-patakhoz. Az egész talajhorpadásban forrás forrás mellett szivárog a földből s az égerfák tövében ezen a nyirkos helyen mindenütt tőzegmoha szőtt vastag párnát. A nap még mohón ontja az augusztusi meleget, de itt szinte hűvös van s a párás, árnyékos levegőben jól érzik magukat a kecses harasztok, melyek nyomán eljutunk a Koponyás-patak főforrásához. Sűrű erdőben, 170 centiméter átmérőjű több évszázados öreg bükk tövében fakad fel a víz, de a kis csermely, amint elindul, csakhamar sietésre fogja dolgát, várja lent a síkon a malom.

Hétforrás a patak főforrása a bükk alatt eredt
Hétforrás a patak főforrása a bükk alatt eredt
Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Jeli természetes állapotában is egyike volt a legszebb és legérdekesebb nyugat-magyarországi parkoknak, ám Ambrózy-Migazzi István, a tájalakító, hamarosan észrevette, hogy Jelinek még fokozható a szépsége s a Dunántúl gyűjtött és külföldről hozatott növények ezreivel valóságos heide-paradicsommá alakította, amely összhangzó akkordokban elcsengő kontrasztjaival búcsújáróhelye minden magyar természetkedvelőnek. .....

…..Szemben, a fekete erdő mögött, a csarabos fölött most bukik le a nap. Az erdő szélén, a nyírfák alatt kidugja fejét egy szarvas és kényelmesen legelészni kezd. Hallgatunk.

Ebből a hallgatásból tudom meg, hogy miért nem látogat el gróf Ambrózy-Migazzi István egyetlen gyülekezetbe sem.”

A szél ledöntötte, de nem szállítják el
A szél ledöntötte, de nem szállítják el
Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

 

 

A Hétforrás csillogó vízfolyásaira is rálátunk a Jeli Varázskert Tájövezetek részén tavaly kialakított lombkorona-sétányhoz csatlakozó völgyhídról. A 130 méter hosszú lombkorona-sétány a Sziklás-hegységet bemutató fenyőerdőben vezet közel 10 méter magasan.

Az óriások erdejének is nevezett fenyvesben az óriásjegenyefenyő, hemlokfenyő, duglaszfenyő, az óriás tobozokat nevelő jeffrey fenyő és a puha, vaskos törzséről ismert hegyi mamutfenyő példányokat ismerhetik meg a látogatók testközelből.

A tobozok, tűlevelek között feltűnő madárfajok megismerését a táblákon elhelyett QR-kódok is segítik, a kód leolvasása után a hangjukat is hallhatjuk. Előzetes egyeztetés után akár egy zárt, csőcsúszdán is elhagyhatjuk lombok szintjét. 

Tavaly vehették birtokba a lombkorona-ösvényt a látogatók
Tavaly vehették birtokba a lombkorona-ösvényt a látogatók
Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Erdőgazdasági fejlesztések Nyíregyházán

Befejeződött a NYÍRERDŐ Zrt. több fejlesztése Nyíregyházán, melyekkel a vármegyeszékhelyen élők kikapcsolódási lehetőségeit szerette volna bővíteni az erdőgazdaság. A fejlesztéseket dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és Hidas Tibor, a NYÍRERDŐ Zrt. vezérigazgatója adta át.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.