Back to top

Bár kidöntötte a szél, nem távolítják el az Ambrózy-bükköt

A Jeli Varázskertben a virágba borult rododenronok és azáleák mellett számos famatuzsálemben is gyönyörködhetünk. A kert egyik nevezetes fáját, az Ambrózy-bükköt ugyan mindössze néhány nappal a nyitás előtt ledöntötte a szél, nem fogják eltávolítani, és emléktáblát is kihelyeznek mellé.

A kert alapítójáról, Ambrózy-Migazzi Istvánról elnevezett bükk a Hétforrásnál állt, a terebélyes fa korát legalább 400 évesre becsülték. A gróf szívesen tartózkodott alatta, erről számos archív fotó is tanúskodik. A Ruborits Tamástól, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetőjétől kapott fotók egyike például 1925 körül készülhetett a bükkfa előtt álló Ambrózyról.

A ránk maradt képekről az is kiderült, hogy az Ambrózy-bükk már többször jutott a pusztulás szélére, de megújult.

Eredeti öt ágából csak egy maradt, a tövénél kialakult üregnél pedig szívesen fotózkodtak a látogatók. A vihar az odvas üreg fölött törte le a fát. Eltávolítani nem fogják, és táblát is állítanak az emlékére.

A nevezetes bükkfát A Kertészeti Szemle 1932. évfolyam 10. számában is említi a gróf barátja, Rapaics Rajmund a Magyar Kertek rovat, Aki magyar földre varázsolta az örök tavaszt című cikkében.

„A kocsi megáll egyik völgy előtt, leszállunk s elindulunk a Koponyás-patakhoz. Az egész talajhorpadásban forrás forrás mellett szivárog a földből s az égerfák tövében ezen a nyirkos helyen mindenütt tőzegmoha szőtt vastag párnát. A nap még mohón ontja az augusztusi meleget, de itt szinte hűvös van s a párás, árnyékos levegőben jól érzik magukat a kecses harasztok, melyek nyomán eljutunk a Koponyás-patak főforrásához. Sűrű erdőben, 170 centiméter átmérőjű több évszázados öreg bükk tövében fakad fel a víz, de a kis csermely, amint elindul, csakhamar sietésre fogja dolgát, várja lent a síkon a malom.

Hétforrás a patak főforrása a bükk alatt eredt
Hétforrás a patak főforrása a bükk alatt eredt
Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Jeli természetes állapotában is egyike volt a legszebb és legérdekesebb nyugat-magyarországi parkoknak, ám Ambrózy-Migazzi István, a tájalakító, hamarosan észrevette, hogy Jelinek még fokozható a szépsége s a Dunántúl gyűjtött és külföldről hozatott növények ezreivel valóságos heide-paradicsommá alakította, amely összhangzó akkordokban elcsengő kontrasztjaival búcsújáróhelye minden magyar természetkedvelőnek. .....

…..Szemben, a fekete erdő mögött, a csarabos fölött most bukik le a nap. Az erdő szélén, a nyírfák alatt kidugja fejét egy szarvas és kényelmesen legelészni kezd. Hallgatunk.

Ebből a hallgatásból tudom meg, hogy miért nem látogat el gróf Ambrózy-Migazzi István egyetlen gyülekezetbe sem.”

A szél ledöntötte, de nem szállítják el
A szél ledöntötte, de nem szállítják el
Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

 

 

A Hétforrás csillogó vízfolyásaira is rálátunk a Jeli Varázskert Tájövezetek részén tavaly kialakított lombkorona-sétányhoz csatlakozó völgyhídról. A 130 méter hosszú lombkorona-sétány a Sziklás-hegységet bemutató fenyőerdőben vezet közel 10 méter magasan.

Az óriások erdejének is nevezett fenyvesben az óriásjegenyefenyő, hemlokfenyő, duglaszfenyő, az óriás tobozokat nevelő jeffrey fenyő és a puha, vaskos törzséről ismert hegyi mamutfenyő példányokat ismerhetik meg a látogatók testközelből.

A tobozok, tűlevelek között feltűnő madárfajok megismerését a táblákon elhelyett QR-kódok is segítik, a kód leolvasása után a hangjukat is hallhatjuk. Előzetes egyeztetés után akár egy zárt, csőcsúszdán is elhagyhatjuk lombok szintjét. 

Tavaly vehették birtokba a lombkorona-ösvényt a látogatók
Tavaly vehették birtokba a lombkorona-ösvényt a látogatók
Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

Újra BORTRIATLON Badacsonyban!

A rendezvénysorozat keretén belül az év folyamán három különböző hétvégén, három tematikus bortúrával, változatos programokkal, ajánlatokkal, pecsétgyűjtő boros játékkal, számtalan meglepetéssel, ételkülönlegességekkel és jobbnál-jobb badacsonyi borokkal várják a látogatókat.

Négy helyszínen száz film a gödöllői természetvédelmi fesztiválon

Május 27-től 29-ig rendezik meg a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, amelyen ebben az évben négy helyszínen száz filmet nézhetnek meg a nézők. Az ingyenes fesztivál helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély és parkja, a kínálatot számos családi és kulturális program színesíti.

A Rumour by Rácz Jenő nyerte az Év étterme díjat

A budapesti Rumour by Rácz Jenő nyerte a magyarországi gasztronómia egyik legjelentősebb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a hétfő este Budapesten megtartott díjátadón.

Változatos élővilág a Kupi-erdőben

Pápától délre, a várostól tíz kilométerre, a Kupi-erdőben vezet a Tallós Pál Tanösvény. A Bakonyerdő Zrt. által 2003 óta működtetett és tavaly felújított tanösvény egy fájóan fiatalon elhunyt, kivételes ember és szakember munkásságának állít emléket.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Polgárőrök közreműködésével tisztulnak meg a Debrecen környéki erdők

A debreceni, illetve a megyeszékhely 15 kilométeres körzetében levő erdőterületeket tisztítja meg a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért.

Az erdő látogatásának rendje - Az erdei közlekedés szabályai

A Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. régóta arra törekszik, hogy partneri viszonyt létesítsen a rendőrséggel. Május 3-án ezért tartottak közös partnerségi konferenciát, melyen a fő téma az erdei közlekedés, különösen az erdei motorozás, quadozás volt.

Tizennégy jeladós kanalasgém szolgálja a faj védelmét

Az elmúlt öt évben hét fiatal és hét öreg kanalasgém (Platalea leucorodia) kapott GPS-jeladót a Kiskunsági Nemzeti Park területein - közölte a szervezet igazgatósága az MTI-vel.