Back to top

Másfél hét múlva véget ér a papírszámlák korszaka

Eddig már csaknem félmillió adózó regisztált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlarendszerébe, a Számlázz.hu-hoz naponta háromezer cég csatlakozik a júliusi számlázási változás előtt.

Június elejéig már több mint 481,1 ezer adózó regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számlarendszerébe – közölte a Világgazdasággal az adóhatóság. Eddig valamivel több, mint 26,8 ezren használják a NAV online számlázóját, és 300,7 ezer adózó küldött be az online rendszerbe számlaadat-szolgáltatást. Az adóhatóságnál hozzátették: az ingyenesen használható iOS és And­roid mobil operációs rendszereken is elérhető mobilapplikációt már csaknem ötezren töltötték le. Ez a fejlesztés egyébként egyedi: az Euró­pai Unióban egyetlen ország adóhatósága sem fejlesztett az adózók részére mobilon is működő, ingyenes számlázóprogramot.

Arra a kérdésre, hogy hány regisztrálónak okozott nehézséget a NAV-os felület használata, nem tudott az adóhatóság adattal szolgálni. Hozzátették: a telefonos ügyfélszolgálatuknál mindenkinek segítenek.

A NAV július 1. és szep­tember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosít az online számlaadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra.

Július 1-jéig azoknak a vállalkozásoknak kell regisztrálniuk valamilyen online számlázórendszerbe, amelyek másik adóalanynak állítanak ki számlát. Jövő januártól azonban már a külföldieknek és a magánszemélyeknek kiállított számlákról is kell adatot szolgáltatni a NAV-nak, ezért lényegében az összes vállalkozást érinti majd a regisztráció. Regisztráció nélkül az adatszolgáltatás nem lehetséges – közölte a NAV.

Már 242 ezer vállalkozás 290 ezer felhasználója használja a Számlázz.hu online számlázóprogramját, eddig már több mint 86,2 millió számlát állítottak ki a rendszerben

– közölte a Világgazdasággal a társaság. Tapasztalataik szerint a vállalkozások készülnek az online számlázásra, és ez jól látszik a regisztrációs számokban is: az elmúlt hetekben napi több ezer új vállalkozás csatlakozott – írták. Felidézték, hogy míg május elején 200 ezer regisztrált vállalkozás számlázott rajtuk keresztül, mára már 242 ezer. Június második hetében több mint 14 ezer vállalkozás regisztrált az online számlázóprogramra, az elmúlt napokban pedig meghaladta a háromezret a naponta csatlakozó cégek száma.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Akik nyertesen kerültek ki a pandémiából

Magyarországon a liszt értékesítési volumene 168%-kal nőtt márciusban, áprilisban pedig 200 online webshop nyílt naponta. Nem minden felfutás ilyen evidens azonban - a PwC Magyarország tanácsadói elemzést készítettek arról, hogy mely iparágak, termékek, illetve szolgáltatások kerültek ki nyertesen a több hónapig tartó járványügyi helyzetből.

MAZARS: Közeleg az igazság pillanata

Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások utáni TAO kedvezményt 2017-ben vezették be, és mivel a NAV az adókedvezményt 3 éven belül legalább egyszer kötelezően ellenőrzi, ezért várható, hogy egyre több adózónál vizsgálják majd annak érvényesítését.

A NAV ingyenes számlázóprogrammal és mobilapplikációval segíti a vállalkozásokat

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) ingyenes számlázóprogrammal és mobilapplikációval segíti a vállalkozásokat - közölte az adóhatóság a szerdán az MTI-nek küldött közleményben.

Körbeszámlázással sem játszható ki a kata

Jövő januártól minden számlaadat beérkezik a kockázatelemzőkhöz, így körbeszámlázással sem lehet majd kikerülni a nagy összegű megbízások esetében a kisadózó vállalkozók tételes adója új, 40 százalékos emelt adókulcsának alkalmazását – mondta a Világgazdaságnak adott interjújában Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára.

Minden második magyar cégnél megmaradt a home office lehetősége

A veszélyhelyzet idején a magyarországi cégek 33 százalékánál az alkalmazottak heti 5 napot dolgoztak otthonról, 16 százalékuknál 3-4 napos, 7 százalékuknál pedig 1-2 napos távoli munkavégzést rendeltek el; minél nagyobb egy cég, annál magasabb volt a folyamatos távmunka aránya - derül ki a Profession.hu felméréséből, amit az MTI-nek juttattak el.

MAZARS: Jó, ha tudjuk, melyek a legfontosabb Tbj. törvény változások

A júliustól életbe lépett, új társadalombiztosítási törvényben kodifikált változások jelentős mértékben könnyítenek az élőmunka közterhein, többek között érintik a családosokat, a nyugdíjasokat és a kiküldetésben élőket is. A MAZARS összefoglalójában azokról a fontos változásokról olvashat, amikre érdemes odafigyelni.

Nekünk terem – az egészségünkért

Az interneten keresztül összekötni a termelőket a vevőkkel – általában ez a feladata a webáruházaknak. A járvány miatt igazán népszerűvé váltak az online áruházak, és ennek megfelelően megugrott a forgalmuk. Ezek egyike a NekedTerem, amelynek tulajdonos-igazgatója, Molnár Eszter a járvány csendesültével több vidéki helyszínre elkalauzolt.

Styecz Kertészet: egész éves szállítás a cél

A Nagyszénáson működő Styecz Kertészet kizárólag koktélparadicsom termesztésére szakosodott. Jelenleg még van néhány hónap az évben, amikor nem értékesítenek, a közeljövő fejlesztései után viszont folyamatosan szállítani tudnak majd a vásárlóiknak.

Digitális eszközökkel csökkentik a sertéstenyésztés költségeit

Az arcfelismerési technológiát Kínában széles körben alkalmazzák, a bankszámlák nyitásától a tilosban járók elkapásáig - mindazonáltal ezekben az alkalmazásokban az a közös, hogy az embereket célozzák meg. A technológiát azonban már alkalmazzák malacokon, és hamarosan kiterjeszthetik tehenekre és juhokra is – köszönhetően a JD Digits műszaki óriásnak.

Milyen sör lapul a Fehér Nyúl kalapjában?

Nyolc alap sörrel, évi 15-20, ahogy ők hívják, „Kísérleti Nyúllal”, 250 ezer literes éves kapacitással működik a Fehér Nyúl sörfőzde Budapest közepén. Az idei nehéz évről és a kisüzemi sörfőzés jövőjéről beszélgettünk Sajgó Álmossal, a sörfőzde egyik alapítójával.