Back to top

Másfél hét múlva véget ér a papírszámlák korszaka

Eddig már csaknem félmillió adózó regisztált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlarendszerébe, a Számlázz.hu-hoz naponta háromezer cég csatlakozik a júliusi számlázási változás előtt.

Június elejéig már több mint 481,1 ezer adózó regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online számlarendszerébe – közölte a Világgazdasággal az adóhatóság. Eddig valamivel több, mint 26,8 ezren használják a NAV online számlázóját, és 300,7 ezer adózó küldött be az online rendszerbe számlaadat-szolgáltatást. Az adóhatóságnál hozzátették: az ingyenesen használható iOS és And­roid mobil operációs rendszereken is elérhető mobilapplikációt már csaknem ötezren töltötték le. Ez a fejlesztés egyébként egyedi: az Euró­pai Unióban egyetlen ország adóhatósága sem fejlesztett az adózók részére mobilon is működő, ingyenes számlázóprogramot.

Arra a kérdésre, hogy hány regisztrálónak okozott nehézséget a NAV-os felület használata, nem tudott az adóhatóság adattal szolgálni. Hozzátették: a telefonos ügyfélszolgálatuknál mindenkinek segítenek.

A NAV július 1. és szep­tember 30. között szankciómentes türelmi időszakot biztosít az online számlaadat-benyújtásra való zökkenőmentes átállásra.

Július 1-jéig azoknak a vállalkozásoknak kell regisztrálniuk valamilyen online számlázórendszerbe, amelyek másik adóalanynak állítanak ki számlát. Jövő januártól azonban már a külföldieknek és a magánszemélyeknek kiállított számlákról is kell adatot szolgáltatni a NAV-nak, ezért lényegében az összes vállalkozást érinti majd a regisztráció. Regisztráció nélkül az adatszolgáltatás nem lehetséges – közölte a NAV.

Már 242 ezer vállalkozás 290 ezer felhasználója használja a Számlázz.hu online számlázóprogramját, eddig már több mint 86,2 millió számlát állítottak ki a rendszerben

– közölte a Világgazdasággal a társaság. Tapasztalataik szerint a vállalkozások készülnek az online számlázásra, és ez jól látszik a regisztrációs számokban is: az elmúlt hetekben napi több ezer új vállalkozás csatlakozott – írták. Felidézték, hogy míg május elején 200 ezer regisztrált vállalkozás számlázott rajtuk keresztül, mára már 242 ezer. Június második hetében több mint 14 ezer vállalkozás regisztrált az online számlázóprogramra, az elmúlt napokban pedig meghaladta a háromezret a naponta csatlakozó cégek száma.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az agrárhivatás vonzóbbá tétele nemzeti érdek

Nem képzelt, hanem valódi problémával állunk szemben, amikor a fiatal gazdák jövőképét vizsgáljuk. A sikeres generációváltásként is emlegetett folyamatot már nem is óvodás, kisiskolás korban kell elkezdeni, hanem leendő és aktív szülők szemléletformálásánál, állapítja meg Privóczki Zoltán István, a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán, a napokban megvédett doktori értekezésében.

A pandémia ellenére elégedetten zárta az évet a Pöttinger

Számos mezőgépgyártó nem a naptári év végével zárja le a gazdasági évet, hanem többnyire szeptembertől-szeptemberig számolják az árbevételt összegző éves beszámolójukat. Ausztria legnagyobb mezőgazdasági munkagépeket gyártó vállalkozása a Pöttinger is ezt a szisztémát követi, amely a 2019/2020-as gazdasági évet 366 millió euró árbevétellel zárta.

Az együttműködés hatalmas erő - a DélKerTÉSZ jó példa erre

A zöldséghajtatás az egyik legsikeresebb ágazat, köszönhetően a nagyfokú integrációnak is, aminek kiváló példája a 18 éve működő Délalföldi Kertészek Szövetkezete, fogalmazott Nagy István a VII. Zöldséghajtatási napon Szentesen. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén gratulált a tész elért eredményeihez, és tájékoztatott az ágazat további erősödését szolgáló pályázati lehetőségekről.

A fenntarthatóság jegyében működik együtt az amerikai tejipari színe-java

Az USA tejiparának Innovációs Központja a napokban számolt be a „Net Zero Initiative” elnevezésű kezdeményezéséről, mellyel az ország tejüzemeit kívánják segíteni a fenntarthatóság szempontjából kulcsfontosságú új technológiák bevezetésében és jó gyakorlatok alkalmazásában. A projektben a világ egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a Nestlé is remek lehetőségeket lát.

Szarvasmarhatelep "pesti tempóra" kapcsolva - Nők a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságból élő és vidéken helytálló nők rengeteget dolgoznak, és meghatározó szerepet töltenek be az élelmiszer-előállításban. Ezt felismerve szavazta meg 2007-ben az ENSZ-közgyűlés a Vidéki Nők Nemzetközi Napjának létrehozását, és 2008. október 15-én tartották az első hivatalos ünnepnapjukat. Ezt ünnepelve hadd mutassuk be dr. Kacz Ivettet, a Malomsoki Extra-Tej cégcsoport tulajdonosát!

Úton a digitális forradalom felé

Az agrárium jelenét és jövőjét két tényező alakíthatja. Egyrészt az adatalapú digitális technológiák alkalmazása, másrészt a technológiai eszközök széles körű használata utat nyithat a robotikának és a mesterséges intelligencia agrárcélú felhasználásának. A koronavírus-járvány hatására ezek a fejlesztések most új lendületet vehetnek és felgyorsulhatnak.

Málnatermesztés a sivatagban? Igen!

Semmi sem lehetetlen. Egy izraeli termelő sikeresen termel málnát a sivatagban felépített üvegházban. Metania Freuind áfonya, málna és szeder ültetvénnyel rendelkezik Izraelben, melyeknek második generációs termelője. Az ültetvény folyamatos növekedésével, megoldást keresett arra, hogy a nyári tikkasztó időjárás mellett is tudjon akár szezonon kívül is bogyós gyümölcsöket termelni.

Már a parlament előtt családi gazdasági rendszer reformjáról szóló törvényjavaslat

Már az Országgyűlés elé került az őstermelői és családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslat, amelyet a következő hetekben vitatnak meg a képviselők. Miután a kormány megtárgyalta és elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által kezdeményezett, a családi gazdaságokról szóló törvénytervezetet, a jogszabályi javaslatot október 13-án, benyújtották az Országgyűléshez.

A kormány elfogadta a családi gazdasági rendszer átfogó reformját

Több évre visszanyúló számos egyeztetést, valamint jelentős előkészítő munkát követően a kormány elfogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett, az őstermelői és családi gazdasági rendszer átfogó reformjáról szóló törvényjavaslatot.  A korábbi tervezet néhány ponton módosult.

A koronavírus miatt 22 napra be kell zárni egy német vágóhidat

Egy német vágóhídon a 2000 alkalmazottból 112 dolgozó fertőződött meg a koronavírusossal, ezért a vágóhidat 22 napra bezárják. A tulajdonosi csoport, a Tönniest ellenzi a határozatot.