0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Új tejpótló borjútápszer – HG2020/1

A Holstein Genetika Kft. termékportfóliója újabb elemmel gazdagodott 2020 tavaszától.

Az angol Volac cég családi tulajdonban van, a tejtermelő gazdákat több mint 45 éve szolgálja saját termék­vonalak fejlesztésével. Ezek közé tartoznak a most már általunk forgalmazott tömegtakarmány-tartósítók (Ecosyl termékek) és tejpótló borjútápszerek is.

A Volac a legjobb alapanyagokból, a legjobb feldolgozási technológia alkalmazásával készíti ter­mékeit a mai követel­ményeknek megfelelően (Lifeguard approach), a legjobb eredmények ér­deké­ben.

A terméken a Volac logó minőséget garantál, ami minden legyártott tételre egyformán érvényes.

A tejsavóból alacsony hőmérsékleten végzett szűréssel, evaporáltatással és gyengéd elválasztással nyerik ki a tejben rejlő értékeket (Immunopro bioaktív komplex), amelyeket a termékek így koncentrált formában tartalmaznak (fehérjék, zsírok, cukrok).

A Volac tejpótló-skálájából elsőként a Blossom Hi-Spec jelenik meg a Holstein Genetika Kft. kínálatában, amely napi 900 g súlygyarapodást tesz elérhetővé.

Elsősorban nagy létszámú, árutermelő állományok részére ajánlott. Igen magas Immunopro-tar­ta­lommal bír. Borjú­egész­ségvédő, immunitásnövelő céllal a Volac saját fejlesztésű, spe­ciális összetételű Nutry- Lyst csomagjával, valamint vitamin- és ásványianyag-kiegészítéssel látták el.

Nyilvánvalóan magunk is kíváncsiak voltunk a termék működésére, ezért egy hazai, nagy létszámú, kiemelten jó borjúnevelési mutatókkal rendelkező telepen vizsgáltuk meg tejporunk bekeverését. Az említett zsír- és fehérjetartalmú anyag, követve a bekeverési előírásokat, könnyen oldódott és végig oldatban is maradt. A tejpótló italból a kiosztását követően sem ülepedett le semmi a Milk Taxi aljára. A borjak – annak ellenére, hogy akkor kaptak ebből a tejpótlóból először – szívesen fogyasztották és hasmenés sem jelentkezett náluk.

Sz. L.

Analitikai összetételében 25% nyersfehérje, 17% nyersolaj és nyerszsír, 46% cukor, 2,28% (magas) leucin, 2,09% lizin, 0,78% metionin szerepel. Energiatartalma 19,6 MJ/ME/kg szárazanyag.

A termék vízzel jól elkeverhető, a borjú számára ízletes, vonzó állagú. 1 liter tejital készítéséhez 150 g tejpótló felhasználása szükséges. Kiszerelése 20 kg-os zsákokba történik.

A Volac regionális képviseletét Csehországból látják el. Partnerünk kétnapos tanulmányutat kínált fel a Holstein Genetika Kft. számára: a Szlovákiát és Csehországot érintő, február végi tapasztalatszerzésen Alföldi Lászlóval és Szilágyi Lászlóval együtt hárman vettünk részt. Az út célja a Volac által forgalmazott tejporok gyakorlati alkalmazásának megtekintése volt.

Első megállónk Szlovákia kiemelkedő létesítményi színvonalú és egyik legnagyobb telepén, a Dubník (Csúz)mellett lévő AgroCon­t­ractnál volt. Itt ame­rikai szemléletű me­nedzs­menttel és tartástechnológiával találkoztunk, s bár fejlesztési szakaszban vannak, 40 kg feletti fejési átlaggal rendelkeznek. A tehénlétszám ott jártunkkor kétezer volt. A borjak a kevésbé ideális tartáskörülmények között is nagyon egészségesnek tűntek. A telepen a Blossom EasyMix tejport használták, melynek eredményeivel, a 750 g napi átlagos súlygyarapodással, a 2% alatti borjúelhullással nagyon elégedettek. A bekeveréssel, oldódással, ülepedéssel semmi gondjuk nem akadt.

Utunk a csehországi Nivnicébe vezetett, a Zeas Nivnice nevű, volt szövetkezeti farmra. Itt kétezer hektárt művelnek, és ezres tehénlétszámmal rendelkeznek. 11 800 liter az egy tehénre jutó éves tejtermelés 3,85% zsír- és 3,3% fehérjetartalom mellett. A borjúelhullás ugyancsak 2% alatti. A borjakat kéthónapos korban választják. Az itteni egyedi tartástechnológiában is nagyon szép és egészséges állománnyal találkoztunk. A Blossom Hi-Spec tejport több éve használják, nagy megelégedésükre.

Ifj. A. B.

További írások a Holstein Genetika Hírlevél 2020/1 számából

Forrás: Holstein Genetika Kft.