Back to top

Nagyot javított tavaly a GYSEV Cargo

Az előző évinél gyengébben szerepelt tavaly az ország legnagyobb vasúti áruszállító társasága. A Rail Cargo Hungaria Zrt. egyik fő, de a saját lábán alig-alig álló szolgáltatásától hazai vállalkozások ezreinek a működése múlik.

Az ország legnagyobb vasúti áruszállítója, az osztrák állami tulajdonú Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) számos gazdálkodási mutatóját rontotta tavaly – írja a Világgazdaság.

Árbevétele majdnem 10 százalékkal 72 milliárd forintra csúszott, az üzemi eredménye 2,7 milliárd forintos mínuszba került, ami majdnem kétszer olyan rossz, mint az előző évi, míg a 3,8 milliárdos veszteséget mutató adózott eredménye közel a felével van mélyebben a korábbinál.

A számokhoz azonban fontos tudni, hogy országos szinten egyedül az RCH vállal úgynevezett egyeskocsi-szolgáltatást, amelynek két fő jellemzője van: a hazai vasúti árufuvarozás mintegy negyedét teszi ki, így fenntartásán vállalkozások ezreinek a működése múlik, valamint, hogy a tevékenység – összetettsége miatt – önmagában lényegében életképtelen.

Bár a Világgazdaság már hetekkel ezelőtt arról értesült, hogy a terület állami támogatásáról szóló rendelet „napokon belül megjelenik”, az intézkedés még várat magára.

Tavaly az egyeskocsi-fuvarozás 4,5 milliárd forint veszteséget okozott a cégnek

– mondta februárban a Magyar Hírlapnak Kovács Imre, az RCH igazgatósági elnöke.

Az RCH csoport tavaly csak a vontatáshoz használt áramért 4,7 milliárd forintot fizetett a 2018-as 4,1 milliárd forint után. A vontatási és a tolatási szolgáltatás igénybevétele 13,8 milliárd forintjába, a pályahasználat 8,9, a mozdony- és kocsibérlés pedig 7 milliárdjába került.

Ezekhez képest elenyésző, de megemlítendő tétel a külföldi (főként albán, macedón, bolgár és horvát) vasúttársaságok tartozásai miatti bő 311 millió forintos, továbbá a tizenkét belföldi adós – köztük a Záhony-Port – miatti 16,6 millió forintos értékvesztés. A csoportnál tavaly (bérkategóriától füg­gően) 6–10 százalékos béremelés volt.

Forrás: 
Világgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Népszerű réspiaci termék - Cukkinivirág

A cukkinivirág remek hiánypótló termék, fogalmazott Claudio Peiro­ne, az olaszországi Villanova Mon­dovìban (Cuneo megye) működő családi vállalkozás vezetője. A száz éve alapított családi vállalkozás elsősorban alma és körte termesztésére szakosodott, de nyaranta cuk­kinivirágot is értékesítenek.

Németországban is engedélyezték az orvosi kannabisz értékesítését

Néhány európai országban már megengedett a kannabisz gyógyá­szati célú forgalmazása. 2021 júniusától Németország is követi a példát, és elkezdi – egyelőre kizárólag gyógyszertárakban – az orvosi kannabisz értékesítését.

Vasárnaptól megszűnik az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok kedvezményes áfája

Megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfa augusztus 1-jével az elviteles vagy házhoz szállított ételek és italok esetében - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján.

Adminisztráció csökkentés a brit borimportban

Brit miniszterek július 25-én ígéretet tettek a borimportőröknek a bürokrácia csökkentésére, ezzel évente akár 130 millió fontot is megtakaríthatnak a szigetország fogyasztói.

A legkeresettebb gyümölcs lesz

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Mezőgazdasági kilátások 2021–2030 jelentése szerint az avokádó 2030-ig a világon a legkeresettebb egzotikus gyümölcs lesz. Akkor várhatóan 12 millió tonna lesz az összes termés, ebből 3,9 millió tonnát exportálnak majd, ami több, mint amennyit ananászból vagy mangóból forgalmaznak.

Rózsás kereskedelmi kapcsolat

Valamivel több mint húsz évvel ezelőtt nyitotta meg piacát Oroszország a vágott virágok importja előtt. Ecuador azóta az orosz virágpiac meghatározó szereplője lett, így az onnan származó virágok sem maradhatnak el a moszkvai FlowersExpo rendezvényről, amit az idén szeptember 14. és 16. között tartanak.

A GKI konjunktúraindex júliusban elérte a 2019 végi szintjét

Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

Az akácméz mindent visz

Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

Vegyék, vigyék...

Immár hagyományosnak számít, hogy júliusban Pécsett az ormánsági termelők által adományozott dinnyével népszerűsíti közös rendezvényén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete ezt az egészségre különösen jó hatást gyakorló gyümölcsöt.

Kétféle kereskedelmi csoportba sorolják a nektarinokat Olaszországban

Olaszországban zavarba ejtően sok, rendkívül hasonló megjelenésű nektarinfajta van a piacon, ami nem is csoda, hiszen olasz nemesítők is számos új fajtát hoztak létre. Eddig a hússzínük alapján különböztették meg őket, most azonban az Európai Unió, az olasz vidékfejlesztési program és Emilia-Romagna támogatásával hatéves kutatási projekt eredményeként az ízükről is tájékoztatják a vásárlókat.