Back to top

Őszibúza-fajtaválaszték a KITE Zrt.-nél

A tavaly ősszel beállított fajtakísérletek 2020 tavaszán olyan aszályt szenvedtek el, aminek köszönhetően egy nem tervezett vizsgálat eredményeit is elemezhettük, nevezetesen az egyes fajták szárazságtűréséről juthattunk értékelhető adatokhoz.

Búza-fajtabemutató – kizárólag előadókkal. Az érdeklődők megszokott nagy száma objektív okok miatt ezúttal nullára redukálódott. Ennek legfőbb ludasa a koronavírus-járvány, mert a KITE vezetése óvatosságból nem vállalta azt a rizikót, hogy a helyszíni bemutatókon képes lesz-e megtartatni az egészségügyi előírásokat, az előírás szerinti egymástól való távolságot, amivel számottevően csökkenteni lehet az újrafertőzés esélyét. Ugyanakkor a tavaly ősszel beállított fajtakísérletek 2020 tavaszán olyan aszályt szenvedtek el, aminek köszönhetően egy nem tervezett vizsgálat eredményeit is elemezhettük, nevezetesen az egyes fajták szárazságtűréséről juthattunk értékelhető adatokhoz.

Lukullus: prémium búza, minden tekintetben
Szokás szerint Dalmandon és Nádudvaron állították be a kísérleteket, de ezúttal úgynevezett virtuális bemutatót tartottak partnereiknek. Június 10-én és 12-én Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója és Hadászi László innovációs főigazgató voltak a távbemutató moderátorai. Az őszi búza termesztéstechnológiájáról Sojnóczki István technológiai fejlesztési igazgató, valamint Kecskés István és Honti László fejlesztőmérnökök tartottak ismertetőt. A műszaki eszközökről Kiss Sándor, a szántóföldi gépek értékesítéséért felelős osztályvezető, valamint Kovalovszky Lajos, Nagy Tamás és Szűcs Sándor marketingmenedzserek tájékoztattak.

Az ilyen virtuális bemutató nem teszi lehetővé, hogy a fajtakísérletekben szereplő búzákat a helyszínen tekintsék meg, ám mi – a korábbiakhoz hasonlóan – ezúttal is fotóval illusztrált tudósításban adjuk közre a dalmandi és nád­udvari látnivalókat.

A KITE Zrt. minden tekintetben a korszerűségre fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Így tesz nemcsak a precíziós technológiával és annak minden részletével kapcsolatban, hanem az őszi kalászosok fajtaválasztékára is ugyanez érvényes.

Ez úgy lehetséges, hogy fajtaversenyben részt vevő őszibúza-, tritikálé- és ősziárpa-fajták és -hibridek olyan technológiai paraméterekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik beillesztésüket az intenzív technológiába.
Tehát a KITE őszikalászos-fajtaajánlata prémium minőséget adó és kiemelkedően bő termésű fajtákat egyaránt tartalmaz.

A prémium minőségű fajtáknál a kiugróan nagy termőképességű Lukullus és az Aurelius érdemes a szakmai figyelemre, amit adatok is alátámasztanak. Az elmúlt 4 évben mindkét fajta 8-9 tonnás hektáronkénti termés elérésére volt képes a KITE által javasolt technológiával. Ennek a két fajtának a beltartalmi és minőségi paraméterei elérik vagy meghaladják a prémium kategóriába tartozó fajták szokásos kritériumait. Fehérjetartalmuk meghaladja a 14,5 százalékot, W-értékük eléri a 280x10-4 Joule-t. Extenzográfos energiaértékük 100 négyzetcentiméter, és mindkét fajta sütőipari besorolása eléri az A2-es értéket. Nagy erényük és előnyük, hogy a Nébih vizsgálatai szerint a Lukullus és az Aurelius sárgarozsdával nem fertőződött a vizsgálati években.

Basilio: a legkorábbi érésű malmi búza

A Basilio egy bőtermő, malmi minőséget adó fajta, amellett a KITE Zrt. fajtakínálatában ez a legkorábbi érésű búza.

A Basilio a vagonos búzák csoportjába tartozik. Ezt a korábbi nádudvari fajtakísérletekben már igazolta is: hektáronkénti termésátlaga meghaladta a 10 tonnát. Nagyon fontos tulajdonsága továbbá, hogy ez a búza a sárgarozsdának, a levélrozsdának és szárrozsdának is ellenáll.

Ugyancsak igen korai búza a Gabrio. Ez az újdonság tavaly szerepelt először a KITE Zrt. fajtakínálatában, de saját kísérleteikben már 3 éve vizsgálják a fajtát. Termésátlaga minden egyes alkalommal 9-10 tonna körül alakult. Malmi minőséget adó búza, amit azoknak ajánlanak, akik képesek intenzív körülmények között gazdálkodni. Kiváló nitrogénhasznosító képessége miatt az SY Gabrio ugyancsak figyelemre méltó.

A Premio egy prémium termésszintű, malmi minőséget adó, ugyanakkor rendkívül erős szárú fajta.

Ez a búza a KITE-nél következetesen 10 tonnánál nagyobb hektáronkénti termést adott az utóbbi évek során.

A Cellule a KITE Zrt. legnagyobb mennyiségben értékesített őszibúza-fajtája. A kisparcellás és az üzemi vizsgálatok során is felhívta magára a figyelmet megbízhatóságával, kimondottan nagy termőképességével és az ahhoz kapcsolódó malmi minőséggel. Őszi búzáról, tehát kalászos gabonáról van szó – ennek ellenére rendszeresen 11 tonnásnál nagyobb átlaghozamot adott betakarításkor.

A Lindbergh sok egyéb mellett a fuzári­um­mal szemben is ellenállóságot mutató faj­ta.

Lindbergh: még a fuzáriumnak is ellenáll
Emiatt, valamint mert megbízható malmi minőségre képes, nem lehet két­séges a jövője. A levélrozsdával és a liszt­har­mattal szemben is kimagaslóan jó ellenál­ló­ságot mutat, tehát többféle betegséggel szemben is védett. Ebben az évben mint nagy reménységet állították kísérletbe a Lind­bergh-et, aminek az az oka, hogy a Nébih vizsgálatai szerint a standard fajták, a Genius és Mulan átlagánál 6,6 százalékkal többet adott, úgy, hogy 10 tonna feletti hozamokra képes.

A Lennox már jól bevált és eredményeivel bizonyított búzafajta. Középkorai érésű, szálkacsonkos kalászú, malmi minőséget adó fajta, emellett hektáronként 8-9 tonnás termésre is képes.

Egyedülálló abban a tekintetben, hogy szeptembertől kezdve a következő év tavaszáig vetni lehet, ami azt jelenti, hogy rendhagyóan rugalmas a termesztéstechnológiával szemben.

A sokoldalú Hyfi az egyik legnagyobb technológiai rugalmasságú hibrid búza, ráadásul termőképessége alapján is elsőrangú, mert hektáronként 11 tonnás eredményre képes. Hibrid búza lévén a fajták vetőmagnormájának felével, azaz hektáronként 80-100 kilogrammal javasolják vetni, kifejezetten intenzív körülmények közé.

Az SU Agendus egy produktív, a korai éréscsoportba tartozó, intenzív termesztésre javasolt tritikáléfajta. Az utóbbi 3 év során 9,3-9,5 tonnás hozamokat igazolt vissza.

A Leopard egy kétsoros őszi árpa fajta, a hatsorosakét is felülmúló termőképességgel rendelkezik. Jó a télállósága és a bokrosodása, középmagas növésű, megdőlésre mégsem hajlamos. Nagyon jól ellenáll az árpa-törperozsdának és a rinhospóriumos levélfoltosságnak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.

Innováció és klímaváltozás: az EBB 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT-nak

Az Európai Beruházási Bank (EBB) 200 millió eurós kölcsönt nyújt a KWS SAAT SE & Co. KGaA németországi székhelyű vetőmag-termelőnek. Az uniós bank által biztosított pénzeszközöket a vetőmagtermelő cég kutatás-fejlesztésre kívánja felhasználni.

A biogazdálkodás problémái

Ahogy a konvencionális gazdálkodásban, úgy a biogazdálkodásban is zajlanak az események. Ezért egy „helyzetkörképben” ismertette az előnyei mellett a csapadék hátrányait, az alkalmazható növényvédelmi készítmények szükségszerűségét, valamint a kártevők és kórokozók megjelenését, illetve kártételük nagyságát dr. Roszík Péter, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke, ügyvezetője.