Back to top

Őszibúza-fajtaválaszték a KITE Zrt.-nél

A tavaly ősszel beállított fajtakísérletek 2020 tavaszán olyan aszályt szenvedtek el, aminek köszönhetően egy nem tervezett vizsgálat eredményeit is elemezhettük, nevezetesen az egyes fajták szárazságtűréséről juthattunk értékelhető adatokhoz.

Búza-fajtabemutató – kizárólag előadókkal. Az érdeklődők megszokott nagy száma objektív okok miatt ezúttal nullára redukálódott. Ennek legfőbb ludasa a koronavírus-járvány, mert a KITE vezetése óvatosságból nem vállalta azt a rizikót, hogy a helyszíni bemutatókon képes lesz-e megtartatni az egészségügyi előírásokat, az előírás szerinti egymástól való távolságot, amivel számottevően csökkenteni lehet az újrafertőzés esélyét. Ugyanakkor a tavaly ősszel beállított fajtakísérletek 2020 tavaszán olyan aszályt szenvedtek el, aminek köszönhetően egy nem tervezett vizsgálat eredményeit is elemezhettük, nevezetesen az egyes fajták szárazságtűréséről juthattunk értékelhető adatokhoz.

Lukullus: prémium búza, minden tekintetben
Szokás szerint Dalmandon és Nádudvaron állították be a kísérleteket, de ezúttal úgynevezett virtuális bemutatót tartottak partnereiknek. Június 10-én és 12-én Balogh Viktor, a KITE Zrt. marketingigazgatója és Hadászi László innovációs főigazgató voltak a távbemutató moderátorai. Az őszi búza termesztéstechnológiájáról Sojnóczki István technológiai fejlesztési igazgató, valamint Kecskés István és Honti László fejlesztőmérnökök tartottak ismertetőt. A műszaki eszközökről Kiss Sándor, a szántóföldi gépek értékesítéséért felelős osztályvezető, valamint Kovalovszky Lajos, Nagy Tamás és Szűcs Sándor marketingmenedzserek tájékoztattak.

Az ilyen virtuális bemutató nem teszi lehetővé, hogy a fajtakísérletekben szereplő búzákat a helyszínen tekintsék meg, ám mi – a korábbiakhoz hasonlóan – ezúttal is fotóval illusztrált tudósításban adjuk közre a dalmandi és nád­udvari látnivalókat.

A KITE Zrt. minden tekintetben a korszerűségre fekteti a legnagyobb hangsúlyt. Így tesz nemcsak a precíziós technológiával és annak minden részletével kapcsolatban, hanem az őszi kalászosok fajtaválasztékára is ugyanez érvényes.

Ez úgy lehetséges, hogy fajtaversenyben részt vevő őszibúza-, tritikálé- és ősziárpa-fajták és -hibridek olyan technológiai paraméterekkel rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik beillesztésüket az intenzív technológiába.
Tehát a KITE őszikalászos-fajtaajánlata prémium minőséget adó és kiemelkedően bő termésű fajtákat egyaránt tartalmaz.

A prémium minőségű fajtáknál a kiugróan nagy termőképességű Lukullus és az Aurelius érdemes a szakmai figyelemre, amit adatok is alátámasztanak. Az elmúlt 4 évben mindkét fajta 8-9 tonnás hektáronkénti termés elérésére volt képes a KITE által javasolt technológiával. Ennek a két fajtának a beltartalmi és minőségi paraméterei elérik vagy meghaladják a prémium kategóriába tartozó fajták szokásos kritériumait. Fehérjetartalmuk meghaladja a 14,5 százalékot, W-értékük eléri a 280x10-4 Joule-t. Extenzográfos energiaértékük 100 négyzetcentiméter, és mindkét fajta sütőipari besorolása eléri az A2-es értéket. Nagy erényük és előnyük, hogy a Nébih vizsgálatai szerint a Lukullus és az Aurelius sárgarozsdával nem fertőződött a vizsgálati években.

Basilio: a legkorábbi érésű malmi búza

A Basilio egy bőtermő, malmi minőséget adó fajta, amellett a KITE Zrt. fajtakínálatában ez a legkorábbi érésű búza.

A Basilio a vagonos búzák csoportjába tartozik. Ezt a korábbi nádudvari fajtakísérletekben már igazolta is: hektáronkénti termésátlaga meghaladta a 10 tonnát. Nagyon fontos tulajdonsága továbbá, hogy ez a búza a sárgarozsdának, a levélrozsdának és szárrozsdának is ellenáll.

Ugyancsak igen korai búza a Gabrio. Ez az újdonság tavaly szerepelt először a KITE Zrt. fajtakínálatában, de saját kísérleteikben már 3 éve vizsgálják a fajtát. Termésátlaga minden egyes alkalommal 9-10 tonna körül alakult. Malmi minőséget adó búza, amit azoknak ajánlanak, akik képesek intenzív körülmények között gazdálkodni. Kiváló nitrogénhasznosító képessége miatt az SY Gabrio ugyancsak figyelemre méltó.

A Premio egy prémium termésszintű, malmi minőséget adó, ugyanakkor rendkívül erős szárú fajta.

Ez a búza a KITE-nél következetesen 10 tonnánál nagyobb hektáronkénti termést adott az utóbbi évek során.

A Cellule a KITE Zrt. legnagyobb mennyiségben értékesített őszibúza-fajtája. A kisparcellás és az üzemi vizsgálatok során is felhívta magára a figyelmet megbízhatóságával, kimondottan nagy termőképességével és az ahhoz kapcsolódó malmi minőséggel. Őszi búzáról, tehát kalászos gabonáról van szó – ennek ellenére rendszeresen 11 tonnásnál nagyobb átlaghozamot adott betakarításkor.

A Lindbergh sok egyéb mellett a fuzári­um­mal szemben is ellenállóságot mutató faj­ta.

Lindbergh: még a fuzáriumnak is ellenáll
Emiatt, valamint mert megbízható malmi minőségre képes, nem lehet két­séges a jövője. A levélrozsdával és a liszt­har­mattal szemben is kimagaslóan jó ellenál­ló­ságot mutat, tehát többféle betegséggel szemben is védett. Ebben az évben mint nagy reménységet állították kísérletbe a Lind­bergh-et, aminek az az oka, hogy a Nébih vizsgálatai szerint a standard fajták, a Genius és Mulan átlagánál 6,6 százalékkal többet adott, úgy, hogy 10 tonna feletti hozamokra képes.

A Lennox már jól bevált és eredményeivel bizonyított búzafajta. Középkorai érésű, szálkacsonkos kalászú, malmi minőséget adó fajta, emellett hektáronként 8-9 tonnás termésre is képes.

Egyedülálló abban a tekintetben, hogy szeptembertől kezdve a következő év tavaszáig vetni lehet, ami azt jelenti, hogy rendhagyóan rugalmas a termesztéstechnológiával szemben.

A sokoldalú Hyfi az egyik legnagyobb technológiai rugalmasságú hibrid búza, ráadásul termőképessége alapján is elsőrangú, mert hektáronként 11 tonnás eredményre képes. Hibrid búza lévén a fajták vetőmagnormájának felével, azaz hektáronként 80-100 kilogrammal javasolják vetni, kifejezetten intenzív körülmények közé.

Az SU Agendus egy produktív, a korai éréscsoportba tartozó, intenzív termesztésre javasolt tritikáléfajta. Az utóbbi 3 év során 9,3-9,5 tonnás hozamokat igazolt vissza.

A Leopard egy kétsoros őszi árpa fajta, a hatsorosakét is felülmúló termőképességgel rendelkezik. Jó a télállósága és a bokrosodása, középmagas növésű, megdőlésre mégsem hajlamos. Nagyon jól ellenáll az árpa-törperozsdának és a rinhospóriumos levélfoltosságnak.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/26 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Időutazás a kölessel

A köles a legősibb termesztésbe fogott növények egyike. Az idők során néha fontos gabonának számított, máskor háttérbe szorult ez az élettanilag igen hasznos növény. A fermentálása sem elterjedt, pedig házilag is megvalósítható.

Új rózsafajták kaptak ADR minősítést

A világ legszigorúbb rózsaminősítő rendszere a német ADR rendszer. A minősítés menetét és értékelési szempontokat több évtizede dolgozták ki, a minősítésre javasolt újdonságokkal évente egyszer lehet nevezni. Ezt követően népes szakemberekből álló bizottság, 3 éven keresztül, évente 6 alkalommal vizsgálja, 11 eltérő adottságú kertben a virágcsodákat.

Kihívásokkal teli, de sikeres évet zárt a szántóföldi növénytermesztés

Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt - közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

Fajtára szabott megoldások a csemegekukorica-termesztésben

A járványveszélyre való tekintettel online rendezte meg a Bayer a 2020-as csemegekukorica szezont lezáró kerekasztal-beszélgetését. „Táblára szabott megoldások csemegekukoricában” című kerekasztal-beszélgetésük teljes szakmai tartalmát áthelyezték a digitális térbe.

Szklerotinia: a talajból érkező veszedelem

Egyre gyakrabban szembesülünk azzal, hogy még ideális vetésforgó mellett sincs teljes biztonság a szklerotiniától! A fehérpenész rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) gombája polifág kórokozó, több száz gazdanövénye van. Három nagy szántóföldi kultúránkat - a repcét, a napraforgót és a szóját - is „kedveli”.

Májusi fagy, betakarítási rekord

Május 13-ára virradóra -4 fokot mértek Nagyecseden. Ez tovább tetézte a bajokat, mert akkor már itt volt a koronavírus, javában tartott a 10 hetes aszály, amire jött ez az esemény, amilyenre ma élő gazdák nem emlékezhettek: lefagyott a fiatal, két- négyleveles kukorica. Kósa Sándor, saját bevallása szerint, annyit mondott: itt a csőd, ebből nem lesz semmi.

„Jobbak lehetünk, mint a versenytárs” - Interjú az EXIM elnök-vezérigazgatójával

Komoly zuhanást élt meg a világkereskedelem az idei évben, de fontos különbség a mostani helyzet és a 2008-as válság között, hogy ma meglehetősen nagy mennyiségű forrás áll rendelkezésre, ráadásul kedvező feltételek mellett – mondta el lapunknak Jákli Gergely. Az EXIM elnök-vezérigazgatója értékelte a tavasszal bejelentett Kárenyhítő csomag eddigi eredményeit.

Változás a KWS Magyarország élén: Szanyi István lett a vállalat új ügyvezető igazgatója

A KWS Magyarország Kft. örömmel jelenti be, hogy a cég ügyvezető igazgatói pozícióját 2020. október 26-tól Szanyi István tölti be. A kereskedelmi igazgatói feladatokat Pallós Mihály látja el.

Kínai tulajdonba került a Rabe

A patinás német talajművelőgép-gyártót, a Rabe-t (korábbi nevén Rabewerk) – amely hazánkban is jól ismert minőségi talajművelő gépeiről, és legutóbb a francia Gregoire Besson tulajdonában volt –, az elmúlt év végén felszámolták, és már akkor felmerült annak a lehetősége, hogy egy kínai vevő képes lesz megmenteni.

A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban – állítja a Corteva vezetője

Andreas Huber, a Corteva EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az EBRD webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.