Back to top

Péter és Pál napja? Elkezdődött az aratás

Tápiószőlős határában a ceglédi Agrostart Kft. gépei az őszi árpa betakarítását végzik. Országszerte idén is a hagyományos időben, „Péterpálkor” megkezdődött a kalászosok aratása.

Képgalériánkat ide, vagy a képre kattintva tekintheti meg.

Az őszi gabonaféléket tavaly 1,4 millió hektáron vetettek, ebből az őszi búza (durumbúza nélkül) vetésterülete 994,8 ezer hektár volt, az őszi rozsé pedig 31,5 ezer hektár. A tavaszi vetések így alakultak: árpa 28,8 ezer hektár, zab 22,4 ezer hektár, szemes cirok 22,6 ezer hektár, tavaszi búza 7,6 ezer hektár – olvasható a NAIK előzetes statisztikáiban.

Az első félév időjárása nem kedvezett a növénytermesztésnek, a tavaszi, 10 hétig tartó aszály komoly veszteséget okozott az őszi vetésű növényeknél. A Medérd utáni esőzések még a hosszabb érési idejű gabonák szemtelítődésében még segíthetnek, ám a viharokkal érkezett nagy mennyiségű csapadék sok helyen károkat okozott.

Őszi árpa aratása Tápiószőlős határában 2020. június 29-én
Fotó: Csatlós Norbert
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakértői szerint búzából közepes termésre van kilátás, Baranyában például árpánál hektáronként 4,5-5,5 tonnára lehet számítani, búzánál hektáronként 5-6,5 tonnát becsülnek.

Hagyomány

Péter és Pál napja hagyományosan az aratás kezdete. A néphagyomány úgy tartja, ezen a napon a “a búza töve megszakad” és elkezdődhet a betakarítás. Mivel dologtiltó nap is volt, ezért csak jelképesen, egy-egy kaszasuhintással kezdték meg a munkát.

Péter apostol, vagyis Szent Péter volt Róma első püspöke, az első pápa. A katolikus hagyomány szerint Jézus neki adta a mennyország kulcsait. Pál apostol a korai kereszténység jelentős alakja volt, akinek kiemelkedő szerepe volt a katolikus vallás elterjesztésében. Névnapjuk azért van június 29-én, mert a legendák szerint i.sz. 67-ben, Rómában, mindkettőjüket ezen a napon végezték ki.

Emléknap

A Parlament 2020. június 29-ei ülésén Kövér László, az Országgyűlés elnöke napirend előtt megemlékezett arról, hogy ez a nap, Péter és Pál napja, az aratás kezdetének napja és 2012 óta a kuláküldözések idején tönkretett magyar gazdák emléknapja is egyben. Hozzátette: azokra a módosabb parasztgazdákra emlékeznek, akiket a kommunista diktatúra alatt kuláknak bélyegeztek, ezért elvették a vagyonukat, derékba törték az életüket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A növénytermesztés két alaptörvénye

A Liebig-féle minimum elv és a pentozán hatás a kertészeti iskolák tananyagában az első szabályok között szerepelnek. Érdemes ezeket megismerni és alkalmazni, mivel a termés mennyisége, minősége és ezáltal sok pénz múlhat rajtuk. Egy kis kertben pont olyan hasznos az ismeretük, mint óriási területeken gazdálkodva.

Az évszázad vételének tartják az eladósorba került gazdaságot

„Lenyűgöző! Ez egy olyan birtok, melyhez fogható százévente egyszer kerül piacra” – fogalmazott egy brit árverésvezető egy, Írország Edenberry nevű településének határában elterülő, augusztusban kalapács alá kerülő gazdaságról. Lássuk, mi áll a hangzatok szavak mögött!

A gazdák folyamatosan a társadalom célkeresztjében vannak

A német és a francia farmerek harmada veszített a motivációjából a folytonos szekálás miatt, vagyis amiatt, hogy a növényvédőszer-használattól kezdve az állatjóléten át egy csomó témában ők váltak a társadalom céltáblájává. A magyar és az olasz gazdák viszont mindebből alig érzékelnek valamit – derült ki a Copa Cogeca friss felméréséből.

Rég nem látott alacsony termésátlagokra számítanak

A nyári aratási munkák megkezdésének apropóján tartotta meg szokásos ülését az Aratási Koordinációs Bizottság. Az ezen összegzett tapasztalatokról, a várható termésátlagokról az ülést követő sajtótájékoztatón esett szó.

A cirok sikeres gyomirtásának titka

A cirok termesztése megéri, mert alacsony költség mellett jó gazdasági eredményt lehet elérni. Ugyanakkor sok múlik azon, hogy a vetés és a korai gyomirtás hogyan sikerül. De ha erre az érzékeny időszakra odafigyelünk, akkor szinte garantált a megtérülés.

Gyulatanya: fajtabemutató öntözött területen

Hamar híre kelt a gyulatanyai csodának: szakmai berkekben lehet arról hallani, hogy az érdeklődők szinte egymásnak adják a kilincset Gyulatanyán, a Nébih kísérleti állomásán, annyira párját ritkítóan szép ott a növényállomány.

Száraz idő és kánikula

Már elkezdődtek az idei betakarítási munkák, és a csütörtöki és pénteki zivataros, változékony időjárás után jó hír a földeken dolgozóknak, hogy szombattól csökken a csapadékhajlam, csak elszórtan fordulhat elő csapadék, ugyanakkor a jellemzően napos, gyakran szeles időben száradni tudnak a talajok.

Saját gyártmányú meggykombájn

A Michigan államban működő Oxley Farmon saját meggykombájnt alakítottak ki. Tíz éve súlyos jégkár után újították meg az ültetvényt és már nem rázógéppel akarták leszüretelni a termést, számol be a Good Fruit Grower. Ez volt a világ legnagyobb üzemi kísérlete, emlékszik vissza a tulajdonos.

Elkezdődött az aratás Békés megyében

Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Korán eltűnt az idén a kukorica a piacról

Időarányosan csökkent az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege az idei első negyedévben, miközben az export és az import értéke emelkedett. A szakértő szerint a következő negyedév statisztikája rosszabb képet mutat majd.