0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Milyen a szakszerű zöldmunka a bak- és fejművelésű szőlőben?

Egy jó metszőolló, kötözéshez spárga, fejünkre kalap, és máris nekikezdhetünk a vesszőválogatásnak, kötözésnek és a hónaljhajtások kezelésének. A szakember megmutatja, hogyan.

A zöldmunkákat a bak- és a fejművelésű szőlőben a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium tanára, Fónod Attila segítségével mutatjuk be.

youtube://v/i2_3Jq5FY7o 

Ha megfelelő termést szeretnénk és egészséges szőlőt, akkor évente 4-5 alkalommal a bakművelésű és a fejművelésű szőlőben is el kell végezni a zöldmunkát.

E két művelési ág közötti különbség, hogy a bakművelésnél többéves elágazások is találhatók a tőkén, míg a fejművelés esetében nincsenek két évnél idősebb részek. A bakművelés a tőkét kevésbé igénybe vevő metszésnek köszönhetően hosszabb életet biztosít a szőlőnek. Hátránya viszont, hogy téli hidegek elleni védekezésül nem alkalmazható a tövek takarása, mint a fejművelésnél. Ennek okán a bakműveléssel leginkább csak a melegebb, tápanyagban gazdagabb, védett fekvésű területeken érdemes próbálkozni, és e területeken van nagy hagyománya is: Tokaj-hegyalján és a Badacsonyi borvidéken. Továbbá számos helyen ott is megtalálhatók a bakművelésű szőlők, ahol a terület meredeksége miatt nem lehet gépekkel művelni a szőlőt.

A bakművelésű és a fejművelésű szőlőben, ha jó minőségű termést akarunk elérni, akkor maximum 1,5-2 kg szőlőre számíthatunk egy tőkétől.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu