0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A pandémia hatása, nyári aratás, hogy áll a csemegekukorica itthon – a hét legfontosabb hírei

Termelési oldalról kevésbé rázta meg a magyar agráriumot a koronavírus-járvány, piaci oldalról azonban komoly hatások mutatkoznak – értékelte az utóbbi hónapok történéseit Csányi Sándor – olvasható a Magyar Mezőgazdaság e heti számában.

Termelési oldalról kevésbé rázta meg a magyar agráriumot a koronavírus-járvány, piaci oldalról azonban komoly hatások mutatkoznak – értékelte az utóbbi hónapok történéseit Csányi Sándor, az OTP vezérigazgatója, a Bonafarm Csoport tulajdonosa abban a beszélgetésben, amit Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével folytatott egy podcast-beszélgetésben. A szakember annak a véleményének is hangot adott, hogy legalább 30-50 mintagazdaságra lenne szükség az országban, amelyek összefogják a termelői csoportokat – olvasható a Magyar Mezőgazdaság e heti számában.

youtube://v/1f5Xis7ypNU

Mérföldkőhöz érkezett a hazai agrár-felsőoktatás: augusztus 1-jén, négy intézmény integrációjával létrejött az új Szent István Egyetem. Mint a lap tudósításából kiderül: bár az új egyetem létrehozása nagy munkával járt már eddig, a következő 5 hónap is intenzív időszak lesz, január 1-jével ugyanis az egyetem – a NAIK intézeteivel kiegészülve – alapítványi fenntartásba kerül.

A nyári aratás végeztével arra is kíváncsiak voltunk, hogyan ítéli meg a malmos szakma az idei termés mennyiségét és minőségét. Mint kiderül, erről, a megfogalmazott kritika mellett, a molnároknak is vannak kérdései.

Biztató képet mutat ezen a nyáron is a csemegekukorica. A külföldön és itthon egyaránt keresett termék alapanyagát az idén 33 ezer hektáron vetették a gazdák. Figyelni kell rá, mert a szemes kukoricához viszonyítva, ennél a növénynél sokkal nagyobb odafigyeléssel lehet csak elfogadható nyereséget elérni.

Vajdasági tudósítónk felemás hírekről számol be, ahol gazdag búzatermést takarítottak be. Hosszú évek óta a málnatermesztők is elégedettek lehetnek, a paradicsomtermesztők és az állattenyésztők azonban lassan a tönk szélére kerülnek.

Több más érdekes írás mellett a lapban megtalálhatók a szokásos heti; a tőzsdei árakat, a piaci információkat, valamint a jogszabályokat, pályázatokat és közleményeket ismertető rovatok.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság