Back to top

Lovasnapok nélkül sem volt csöndes a puszta

Idén a koronavírus-járvány miatt sajnos elmaradt a tradicionális Hortobágyi Lovasnapok, de így sem maradt csöndes a puszta. 

Idén a koronavírus-járvány miatt sajnos elmaradt a tradicionális Hortobágyi Lovasnapok, mely minden évben ezreket vonz a különleges atmoszférájú Hortobágy szívébe. Idén nem csergették a csikósok ostoraikat, nem zengett a puszta a kurjantásuktól, nem remegett a föld a lovaik lába alatt, ahogy a közönséget évről évre, újra és újra elkápráztatják bátorságukkal, visszahozva a múltból az igazi magyar virtust. Idén nem volt ott a vásári forgatag, de így sem maradt csöndes a puszta. 

Szladek Máté és Hámor
Fotó: Radócz Anna
Elkészült ugyanis a régen várt, modern, a mai kor minden elvárásának megfelelő négy évszakos pálya és a hozzá tartozó kényelmes lelátó, a szervezők pedig az elmaradó lovasnapok ellenére igyekezték annak hangulatát megtartva háromnapos pályaavató díjugrató minősítőversennyel kárpótolni a lovasokat és az érdeklődőket.

Hiába mutatta meg a magyar puszta, hogy ő az úr, a pálya állta az olykor özönvízszerű esőt is.

Nyugodtan mondhatjuk, jelesre vizsgázott. Szladek Róbertet, a Mátai Ménes igazgatóját kérdeztük az új pályáról és versenyről.

Mennyi időt vett igénybe a pálya építése, hogyan zajlott?

Rendkívül gyorsan és zökkenőmentesen zajlott, az első kapavágástól az utolsó simításokig két hónap telt el. Elképesztően profi csapat dolgozott, korábban a Nemzeti Lovarda új pályáinak kivitelezésén is ők tevékenykedtek.

Az eredeti tervek szerint szerettük volna, ha a Hortobágyi Lovasnapok kiemelt díjugratóversenyei már ezen a pályán kerülnek lebonyolításra több ezer néző előtt, ahogy az lenni szokott, de mint tudjuk, a világjárvány ezt a rendezvényt is keresztülhúzta, félbe kellett szakítani a szervezést.

A szerencse az, hogy a pálya a pandémia alatt is gondtalanul készülhetett, így a korlátozások feloldása után szinte azonnal, ha nem is eredeti formájában és minőségében, de valamelyest vissza tudtuk csempészni a lovas­na­pok életérzését a hortobágyi pusztára.

Mi a különlegessége?

A csodálatos hortobágyi környezet. Hiába az új pálya, a több száz éves lovashagyo­mányok varázsa nem múlhat el nyomtalanul, ez járja át az egész új pályát, amelyet a Mátai Ménes központi istállója, a látogatóközpont és a fedeles lovarda ölel körül, illetve egy új, háromszáz fős lelátó. Tekintve a pálya technológiáját, nem nevezhetjük különlegesnek, vagy másnak, mint amilyen a többi lovaspálya. A tizennyolc centiméter textiles homokréteget egy gumilap választja el a többrétegű kavicságytól, amely alatt a vízelvezető rendszer helyezkedik el. Mondhatjuk, hogy manapság már ez a standard és a minimumelvárás egy olyan helyszíntől, amely kiemelt hazai és nemzetközi versenyeket szeretne rendezni. A felhasznált homok agyagtartalma magasabb az átlagosnál, ezt külön kértük a kivitelezőtől, hiszen így a pálya erős napsütésben is kevésbé vakító, kevesebb locsolást igényel és a szél sem fújja el olyan egyszerűen, illetve könnyebben tömöríthető és jobban megőrzi a rugalmasságát nagyobb igénybevétel esetén is.

Az eredeti pálya méreteit, amennyire a helyszín engedte, bővítettük, így egy kicsivel több mint 4200 négyzetméteres lovaglóteret tudtunk kialakítani.

Hogyan vizsgázott az első versenyen, mi volt a lovasok véleménye?

A Hortobágy Jumping kiemelt díjugrató­versenyt megelőzően tartottunk egy „tesztversenyt”, hogy az esetlegesen felmerülő hibákat észrevegyük és korrigálni tudjuk, de szerencsére nem volt mit javítani a pályán, már a tesztversenyen is kiválóra vizsgázott. A lovasok véleménye egyöntetűen az volt, hogy remekül sikerült az új aréna.

Ezt az is bizonyítja, hogy pénteken a mindössze egy óra alatt érkező több mint 20 milliméter csapadék sem vetett véget a legmagasabb kategóriának, sőt abban 21 lovas részvételével egy elképesztően izgalmas versenyszámot láthattunk.

Az elkövetkező két nap 35 fokos hőségét is kiállta a pálya, így kijelenthetjük, hogy a tesztüzem nagyszerűen sikerült. Még arra sem panaszkodhattunk, hogy nézők nélkül kellett lebonyolítanunk a versenyeket, hiszen a három nap alatt rengetegen látogattak ki a ménesbe. Annak ellenére, hogy a hagyományos lovasnapi programelemek nem szerepeltek a hétvége műsorában, kizárólag a díjugratók, a lelátók rendre megteltek a versenyszámok alatt.

Jakab Áron és Chippendale, a 140 cm-es nagydíj győztes párosa

Mennyiben fogja befolyásolni a jövőben a startok számát ez az új pálya? Mennyiben járul majd hozzá a régió díjugratósportjának fejlődéséhez?

Ahogyan mi is, úgy a régió és a megye lovasai is elképesztően várták már az új pályát. Nagyon örülünk neki, hogy az első versenyen nevezési rekordot értünk el a térségben, hiszen szabadtéren több mint hétszáz induló részvételével nem rendeztek még versenyt a Platthy József régióban. Reméljük, ez a lendület, ez a versenyzési kedv kitart a jövőben is és egyre több lovas választása esik majd a Mátai Ménesre.

Az infrastrukturális fejlesztések feltehetően hozzájárulnak majd a régió lovassportjának fejlődéséhez is, hiszen a helyi lovasok minőségi körülmények között, ideális pályán tudnak majd lovaikkal fejlődni.

Mindemellett az sem utolsó szempont, hogy anyagilag nem annyira megterhelő például egy debreceni lovasnak Hortobágyig utaznia, és a lovát nálunk versenyeztetnie, mint ha több száz kilométert szállítaná lovát, hogy hasonló körülmények között lovagolhasson.

Versenyeken kívül mire fogják még használni a pályát?

A megújult lovaspályát a hétköznapokon csikós- és pusztaötös-bemutatók megtartására is igénybe vesszük, emellett természetesen a Mátai Ménes lovasai készülnek majd itt a versenyeikre. Lehetőségeinkhez mérten szeretnénk minél több díjugrató- és szabadidős versenyt, edzőtábort, továbbképzést, tenyészszemlét és lovasbemutatókat tartani, illetve biztosítani a térség lovasainak akár a napi szintű pályabérlést is, hogy profi körülmények között készülhessenek.

 

 

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

A mesterséges termékenyítés buktatói - Jubileumi közgyűlés szakmázással

A fennállásának 30. éves jubileumát ünneplő Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete közgyűlésének nyilvános részében az eredményes termékenyítésről, illetve a genetikai betegségek tenyésztésből való kiszűréséről hangzottak el előadások.

Mérföldkő a Bábolnai Gazdanapok történetében

A Bábolnai Gazdanapok bő három évtizedes történetének talán legemlékezetesebb kiállítása ért véget. A rendező Bábolna Nemzeti Ménesbirtok és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. közös, a hazai agrárkiállítások egyik zászlóshajójának tartott rendezvénye nemcsak hogy felvonultatta az ágazat színét-javát, de a rég nem látott ismerősökkel, barátokkal történő személyes találkozásra is lehetőséget adott.

Vágtázó huszárság Bábolnán

Idén sem telhet el a Bábolnai Gazdanapok lovasprogram nélkül. Bábolna évtizedek óta híres a lótenyésztés, a lovászat kapcsán. Főként arab és angol telivérek állnak az istállókban, melyeket versenyeken és bemutatókon egyaránt alkalmaznak. Ezúttal Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárkapitány, jászfényszarui huszárbandérium parancsnokának vezényletével láttatnak az érdeklődők tradicionális lovasbemutatókat.

Beindult a 33. Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépek színre lépnek - Videók

Sokszínű programkínálattal indult idén is a Bábolnai Gazdanapok, ahol a gépeké a főszerep, de ezenkívül kukorica-fajtabemutatóval, erdei játszóházzal, interaktív talajszelvénnyel, traktor tesztvezetéssel, lovasbemutatóval, és még sok más érdekességgel várják az érdeklődőket. Az eseményekről érdekes videókat láthatnak a nézők a Magyar Mezőgazdaság folyamatosan frissülő Youtube csatornáján.

Mayday örökre elvágtatott

A kiváló származású szürke angol telivér 2013-ban hat hosszal nyerte a Magyar Derbyt. Ezután még olyan nagyversenyekben aratott sikert, mint a Szent István Díj vagy a középtávú Buccaneer Díj. A versenyzés után elsősorban a félvértenyésztésben kezdett új karriert, ahol tulajdonosai egyedülálló lehetőséget láttak benne. Ezért is hatalmas csapás az elvesztése.

A kűrspecialista

Máriakálnokon, az idei CDI-n lettem figyelmes arra, hogy a normál programok alatt is mintha kűrzene szólna. Először azt gondoltam, véletlen, de aztán elkezdtem figyelni. Mivel van némi zenei képzettségem, hamar egyértelművé vált, hogy ilyen véletlenek nincsenek. Kiderült, hogy a versenynek van zenei rendezője.

Rendkívüli helyzet, rendkívüli mezőny

A legrangosabb nemzetközi díjugratóversenyünk épp az augusztus 20-i hosszú hétvégére esett az idei évben. A Covid-járvány miatt teljesen átrendeződött a lovasok versenynaptára is, de ebben a bizonytalan időszakban az is óriási eredménynek számít, hogy egyáltalán engedélyezi az FEI a nemzetközi versenyek megtartását.

High Spec az élre ugrott

Közel két évtizede van ismét rendszeresen ugróverseny a hazai lóversenysportban. A kétezres évek elején Alagon volt a premier egy sikeres gátversennyel, majd jöttek az akadályfutamok, utána pedig az átépített Kincsem Parkban a havi rendszerességgel beütemezett gátversenyek.