Back to top

Megérkezett a Kárpát-medence Aratókoszorúja a Szent István Bazilikába

Trianon százéves évfordulóján, a Nemzeti Összetartozás Évében kiemelt jelentősége van a Kárpát-medence Aratókoszorú elkészültének, melyet a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében helyeztek el szerdán a budapesti Szent István Bazilikában.

A magyar gazdaösszefogást és a világ magyarságának egységét hirdető koszorút Snell György püspök, a Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre áldotta meg. A 800 búzakalászból álló díszes aratókoszorú a következő hetekben megtekinthető a Bazilika szentélyében.

A Magyar Örökség-díjas program szervezői, a Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) a Nemzeti Összetartozás Évében különösen fontosnak tartja az aratókoszorú elkészültét.

A mérete mellett népművészetileg is egyedi alkotásnak minősülő, míves búzafüzér ugyanis a magyar közösség összetartását szimbolizálja: sok száz éves hagyományokat követve, a zöld búzakalászokból alkották meg Hajdúnánás hagyományőrző asszonyai.

A koszorú körkörösen szélesedő elemei jelképezik Magyarországot, illetve a Kárpát-medence és világ szorosan hozzátartozó magyarságát.

A Kárpát-medence Aratókoszorúját 4 gazdasszony, napi 8 órás fonással, 3 hét alatt készítette el. Fonásmintája tradicionális népművészeti elemeket ötvöz: az áttört mintás „lyukas” csipke mellett megjelenik a „rece” illetve a „finom keskeny hetes” minta, illetve az esőcsiga-és harangmotívum.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program szervezőinek képviseletében Jakab István, a MAGOSZ elnöke, az Országgyűlés alelnöke, illetve Szólláth Tibor a NAK Hajdú-Bihar megyei elnöke, Hajdúnánás polgármestere adta át a népművészeti alkotást a Szent István Bazilikában.

Snell György püspök, a Szent Jobb őre a koszorú átvételét követően megáldotta az alkotást, a magyar gazdákat és kezük munkáját, amelynek köszönhetően kenyér kerülhet a nélkülözők és minden magyar ember asztalára.

Az évente többezer nagylelkű adományozót megmozgató Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a határon inneni és túli magyar gazdatársadalom segítő szándékú összefogása, amelynek keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel elsősorban búzát a magyar gyermekeket, családokat segítő szervezetek javára. A megyénként, régiónként összegyűjtött búzaadományokat közeli malmok őrlik meg, majd az így előállított liszt a kedvezményezett intézményeken, gyermekotthonokon keresztül évente több tízezer gyermek ellátását biztosítja.

Snell György püspök, a Bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre

Forrás: 
MAGOSZ sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A holnap, a szeretet prófétái - Magyarok Kenyere: Szarvason összeöntötték a felajánlott búzát

Idén tízéves a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. A Nemzeti Összetartozás Évében, 2020-ban is összefogtak a magyar gazdák, hogy jótékony felajánlásaikkal segítsék a rászorulókat. Több ezer anyaországi és határon túli magyar gazdálkodó ajánlott fel búzát, amit ezúttal Szarvason, július 31-én öntöttek össze ünnepélyes keretek között.

Sombereken immár ötödik alkalommal várják a búzával teli zsákokat a Magyarok Kenyere program keretében

Mint Rittlinger József a NAK Baranya megyei szervezetének elnöke elmondta, az elmúlt esztendőben Baranyában két helyszínen összesen 36,7 tonna gabona érkezett a gazdáktól, idén már eddig közel negyven tonna felajánlás érkezett, miközben még javában zajlik az aratás.

Egy gyötrelmes munka felelevenítése

A hajdúnánási Nyakas Farmon július 4-én rendezték meg a kézi aratók idei versenyét. Ez volt a tizenkettedik ilyen találkozó, és a hagyományos időpontban is tartották. Mivel 2020-ban eddig semmi sem úgy alakult, ahogy azt megszoktuk, megtörténhetett volna, hogy az idei „kaszapárbaj” elmarad.

Magosz: nem lehet felkészülni az EU Közös Agrárpolitikájára

Nem lehet egy év alatt felkészülni az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára, amit az új környezetvédelmi előírások, azaz a Zöld Megállapodás szerint kell kialakítani, mert ehhez egy teljesen új technológiára lenne szükség a mezőgazdaságban - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A Magyarok Kenyere program nyitánya

A „Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem” program keretében Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. A lisztté őrölt búzát Kárpát-medencei magyar gyermekek, családok ellátására ajánlják fel a szervezők.

A népek joga az élelmiszer-önrendelkezés

Jakab Istvánt, az Országgyűlés alelnökét, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnökét egyebek mellett arról is kérdeztük, tapasztalatai szerint mi okozza a legnagyobb fejtörést most a gazdáknak; a kistermelők, akiknek zöme elveszítette az értékesítési lehetőségeit, milyen segítségre számíthatnak?

Hogy áll a hazai állattenyésztés?

Ha minden rendben lenne, ezen a héten tartották volna az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. Hogyan élik meg ezt a helyzetet a kiállítás szervezői, a cégek? Erről is olvashat a Magyar Mezőgazdaság e heti, 19. számában. Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke a lapnak adott interjúban összefoglalja a járvány tanulságait.

Idén üres templomban áldották meg a búzát

A tradíciók szerint a búzaszentelési ünnepséget a királyváros határában rendezik meg több száz érdeklődő előtt, ebben az évben azonban a koronavírus-járvány miatt a történelmi egyházak képviselői az esztergomi Szent György templomban tartották meg a hagyományos ceremóniát.

A gazdák adományait a koronavírus sem állíthatja meg

Most mindennél nagyobb szükség van a kárpát-medencei magyar gazdák összefogására, így idén is elindul a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági program!

A MAGOSZ és a NAK a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésének online aláírására buzdít

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) továbbra is támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről.