Back to top

Fiatal gazda pályázat: kevesen ismerik ezt a lehetőséget

A fiatal gazda pályázat az egyik legjobb lehetőség 18-41 év közötti fiatalok számára új mezőgazdasági vállalkozás indítására, vagy meglévő gazdaságuk fejlesztésére. A pályázat nyertesei mintegy 14 millió Ft szabadon felhasználható, vissza nem térítendő támogatásban részesülnek.

Nagyszüleink fiatalkorában vidéken a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy amikor a fiúgyermek felcseperedett, beállt az apja mellé gazdálkodni. Később, mikor családot alapított, már a saját földjén folytatta a munkát és fejlesztette a gazdaságot.

Falvaink akkoriban tele voltak élettel és a fiataloknak eszük ágában sem volt a városba költözni, hogy ott keressenek munkát.

Sajnos a helyzet mára teljesen megváltozott: a fiatalok szakmát tanulnak, egyetemre mennek és elhagyják szülőföldjüket, falvaink pedig egyre inkább elnéptelenednek.

Ezt a kedvezőtlen folyamatot hivatott ellensúlyozni a fiatal gazda pályázat, melyet azért hoztak létre, hogy a fiatal nemzedéket a vidéki településeken tartsa, továbbá, hogy elősegítse a generációváltást a mezőgazdaságban.

fiatal gazda pályázat már korábban is igényelhető volt, de valamikor a 2020-2021-es időszak során a tervek szerint újra kiírásra kerül, lehetőséget biztosítva sok, mezőgazdaságot szerető és abból megélni kívánó fiatalnak.

Mit is nyújt a fiatal gazda pályázat?

Az elnyerhető támogatás összege 40.000 euró, azaz mintegy 14 millió Ft, mely vissza nem térítendő támogatás és tetszőleges célra felhasználható. Azoknak, akik részt kívánnak venni a fiatal gazda pályázaton, az alábbi feltételeknek kell megfelelniük:

  • 18 és 41 év közötti életkor.
  • Rendelkezni kell MÁK ügyfél-nyilvántartási számmal.
  • Főtevékenységként mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozónak kell lenni, mely tevékenységet a benyújtást megelőző kevesebb, mint egy éve végez. Fontos, hogy az egyéni vállalkozást elegendő közvetlenül a pályázat benyújtását megelőzően elkezdeni. Korábban, vagy akár jelenleg is folytatott mezőgazdasági őstermelés nem akadály, sőt, akár előnyt is jelenthet.
  • Mezőgazdasági szakképesítéssel (például aranykalászos gazda) kell rendelkezni.
  • 6.000 és 25.000 euró STÉ üzemméreten kell végezni mezőgazdasági tevékenységet a támogatási kérelem benyújtásakor.

A támogatási kérelem benyújtásakor a kitűzött célokat megfelelő üzleti tervvel kell alátámasztani. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy a vállalt célkitűzések teljesüljenek, mert ellenkező esetben a támogatást vissza kell fizetni.

Hogyan lehetünk a fiatal gazda pályázat nyertesei?

Mindenképpen érdemes profi pályázatíró szolgáltatását igénybevenni, egyrészt azért, hogy a többszörös túljelentkezés ellenére elnyerjük a támogatást, másrészt, hogy a már elnyert támogatást később ne kelljen visszafizetni.

Mielőtt belevágunk, érdemes utánanézni a korábbi évek fiatal gazda pályázati kiírását követő véleményeknek, hiszen az akkori nyertesek sok hasznos tapasztalattal szolgálhatnak. (x)
Forrás: 
SZILBERHORN Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

2021 a vasút európai éve, most először

Az EU 2021-et a vasút európai évének választotta, hogy ezzel is népszerűsítse a vonatozást, mint biztonságos és fenntartható közlekedési formát. A vasút nagyrészt villamosított, és ez az egyetlen olyan közlekedési mód, ami számottevően csökkentette a kibocsátásait 1990 óta. Emellett jelentős szerepet játszhat a fenntartható turizmusban is.

Ötmilliárd forintos pályázat indul élelmiszeripari cégeknek

Ötmilliárd forintos pályázat indul hazai élelmiszeripari vállalkozások beruházásainak támogatására - közölte Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán közzétett videójában hétfőn.

Katonákból lettek gazdálkodók - nem is akármilyenek!

Létezik egy szervezet, mely a mezőgazdaság iránt nyitott, leszerelt amerikai katonáknak nyújt segítséget. A veteránok pályázaton keresztül a többi közt tenyészállatokhoz és járművekhez juthatnak hozzá, illetve különféle képzéseken is részt vehetnek.

Európa "zöldség-gyümölcs" kapuja Hollandia: 120 országból importálnak

Hollandia 2020-ban ismét bebizonyította, hogy a zöldség-gyümölcs világkereskedelem fontos szereplője. Külföldi eladásai 6%-kal, 12,9 milliárd euróra emelkedtek a GroentenFruit Huis adatai szerint. Ez elsősorban a rotterdami kikötőn keresztül érkező áruk továbbértékesítésének köszönhető.

Áruellátás hiány, kikötői káosz, egyszóval: Brexit

A brit szupermarketek zöldség- és gyümölcspolcai konganak az ürességtől, ez jól szemlélteti a brexit, illetve a koronavírus együttes hatását az áruszállításra és ellátásra, ugyanis a kikötőkbe érkező kamionosokra az eddigieknél sokkal több papírmunka vár.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.

Emberi fogyasztásra alkalmas a lisztbogár lárvája - hivatalosan is

Az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szerdán közreadott véleménye szerint emberi fogyasztásra alkalmasak a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájából készített élelmiszerek.

Lényegesen felgyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok kilábalását az EU helyreállítási alapja

Várhatóan jelentősen gyorsítja a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok kilábalását a koronavírus-járvány okozta sokkból az Európai Unió helyreállítási alapja, különösen jövőre - áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) csaknem 7 százalékkal - az országcsoporton belül a leggyorsabb ütemben - növekszik.

Családi gazdálkodás: kedvezőbb adózási rendszer 2.

Jelenleg mintegy 291 ezer személy rendelkezik őstermelői igazolvánnyal, továbbá 23 ezer családi gazdaságot tartanak nyilván, tehát az Országgyűlés által 2020. november 30-án elfogadott és január 1-jén hatályba lépett, a családi gazdaságokról szóló 2020. évi CXXIII. törvény a magyar gazdálkodók jelentős hányadát érinti.