0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kétmilliárd forinttal emelkedett a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatási keret

Az eddigi ötmilliárd forintról hétmilliárd forintra nőtt a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás kerete, ennek köszönhetően a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség korábbi 65 százalékáról 70 százalékára emelkedett - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-nek küldött közleményében.

Felidézik, hogy a díjtámogatott agrárbiztosítási rendszere 2012 óta működik, akkor még 1,5 milliárd forint alatt maradt a támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja, idén már előreláthatólag eléri a 13 milliárd forintot.

A mezőgazdasági biztosítási díjtámogatásra idén április 6. és május 15. között pályázhattak a gazdálkodók, ezt követően, a június 9-ig benyújtott kérelmeknél a támogatási összeg munkanaponként 1 százalékos csökkentéssel jár.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy az egységes kárenyhítő alapból csak azok a termelők jogosultak a megítélt juttatás teljes összegére, akik rendelkeznek a hozamérték legalább 50 százalékára vonatkozó mezőgazdasági biztosítási szerződéssel, amit díjtámogatott mezőgazdasági biztosítással is teljesíthetnek. Megfelelő biztosítás hiányában az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a felére jogosultak. A biztosítás hiányában nem kifizethető összeg 2018-ban csaknem 3 milliárd forintra rúgott a Magyar Államkincstár (MÁK) és Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján.

A Mabisz adatai szerint 2019-ben a társaságok 38 százalékkal több kárt, 7,5 milliárd forintot fizettek ki a díjtámogatott és az egyéb biztosítási szerződések alapján, mint 2018-ban.

Az idei kötési szezonra a koronavírus nem gyakorolt negatív hatást, a támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja előreláthatólag meghaladhatja a tavalyit, a szeszélyes időjárás azonban a káradatokban már jelentkezik, a március-júniusi időszakban a károk száma meghaladja az 5 ezret, a várható kárérték 4 milliárd forintot tesz ki – írja a Mabisz.

Forrás: MTI