0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Annyi alma terem az unióban, mint tavaly

Az Alma-Körte Világszövetség (WAPA) szerint az EU 21 legnagyobb almatermelő országában a tavalyinál valamivel kevesebb, összesen 10,7 millió tonna termésre számítanak. Ez 4%-kal marad el az utóbbi három év átlagától. Ezzel szemben a körtetermés a 12%-os növekedésnek köszönhetően várhatóan eléri a 2,1 millió tonnát.

A közreadott részletes adatok szerint Belgiumban várható a legnagyobb terméskiesés, a tavalyinál 31%-kal kevesebb almát szüretelhetnek. A második legrosszabb helyzetbe Magyarország került, a tavalyinál 23, az előző három év átlagához képest 40% a visszaesés, összesen körülbelül 350 ezer tonna almára számítunk.

Ausztriában 17, Spanyolországban 16, Portugáliában 15%-kal kevesebb termést várnak, mint tavaly. Ezek az országok nem tartoznak a legnagyobb almatermelők közé, mennyiségben a francia 13%-os terméskiesés a legfájóbb, azt ugyanis 220 ezer tonnára becsülik. Ehhez képest Belgiumban 75 ezer tonnával lesz kevesebb alma.

A meghatározó európai almatermelők, Lengyelország és Olaszország sokkal szerencsésebbek voltak.

Az előrejelzés szerint 2020-ban 17%-kal emelkedik a lengyel alma mennyisége, eléri a 3,4 millió tonnát, ami valamivel kevesebb, mint az utóbbi három év átlaga. Az olasz almatermesztők mindössze 10 ezer tonnával kevesebb, 2,08 millió tonna gyümölcsöt szednek az idén. Németországban is kiegyenlített a termés, a várható 951 ezer tonna csak 4%-kal marad el a tavalyitól.

Látható az adatokból, hogy az utóbbi években sok almatermelő országban igen nagy kilengést mutatott a hozam, ami az időjárás szélsőséges változásával van összefüggésben.

A körtetermés sokkal ígéretesebb az idén.

Legnagyobb termelője Olaszország, ahol 77%-kal több termés várnak, mint tavaly, összesen 642 ezer tonnát.

Ott tavaly volt nagyon súlyos terméscsökkenés, hiszen az előző években 730 ezer tonna körül alakult a termés. A második legnagyobb körtetermelő országban, Hollandiában a tavalyival azonos mennyiségű termést várnak, 373 ezer tonnát. Spanyolországban 300 ezer tonna körtére számítanak, ez 4%-kal kevesebb a 2019-esnél. Portugáliában 22%-os csökkenéssel 159 ezer tonna körte terem az idén. Franciaországban a tavalyinál többet, 124 ezer tonnát fognak szüretelni.

A déli féltekén almából 5 millió tonnás az idei termés, körtéből 1,276 millió tonna.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu