Back to top

Annyi alma terem az unióban, mint tavaly

Az Alma-Körte Világszövetség (WAPA) szerint az EU 21 legnagyobb almatermelő országában a tavalyinál valamivel kevesebb, összesen 10,7 millió tonna termésre számítanak. Ez 4%-kal marad el az utóbbi három év átlagától. Ezzel szemben a körtetermés a 12%-os növekedésnek köszönhetően várhatóan eléri a 2,1 millió tonnát.

Fotó: Horváth Csilla
A közreadott részletes adatok szerint Belgiumban várható a legnagyobb terméskiesés, a tavalyinál 31%-kal kevesebb almát szüretelhetnek. A második legrosszabb helyzetbe Magyarország került, a tavalyinál 23, az előző három év átlagához képest 40% a visszaesés, összesen körülbelül 350 ezer tonna almára számítunk.

Ausztriában 17, Spanyolországban 16, Portugáliában 15%-kal kevesebb termést várnak, mint tavaly. Ezek az országok nem tartoznak a legnagyobb almatermelők közé, mennyiségben a francia 13%-os terméskiesés a legfájóbb, azt ugyanis 220 ezer tonnára becsülik. Ehhez képest Belgiumban 75 ezer tonnával lesz kevesebb alma.

A meghatározó európai almatermelők, Lengyelország és Olaszország sokkal szerencsésebbek voltak.

Az előrejelzés szerint 2020-ban 17%-kal emelkedik a lengyel alma mennyisége, eléri a 3,4 millió tonnát, ami valamivel kevesebb, mint az utóbbi három év átlaga. Az olasz almatermesztők mindössze 10 ezer tonnával kevesebb, 2,08 millió tonna gyümölcsöt szednek az idén. Németországban is kiegyenlített a termés, a várható 951 ezer tonna csak 4%-kal marad el a tavalyitól.

Látható az adatokból, hogy az utóbbi években sok almatermelő országban igen nagy kilengést mutatott a hozam, ami az időjárás szélsőséges változásával van összefüggésben.

A körtetermés sokkal ígéretesebb az idén.

Legnagyobb termelője Olaszország, ahol 77%-kal több termés várnak, mint tavaly, összesen 642 ezer tonnát.

Ott tavaly volt nagyon súlyos terméscsökkenés, hiszen az előző években 730 ezer tonna körül alakult a termés. A második legnagyobb körtetermelő országban, Hollandiában a tavalyival azonos mennyiségű termést várnak, 373 ezer tonnát. Spanyolországban 300 ezer tonna körtére számítanak, ez 4%-kal kevesebb a 2019-esnél. Portugáliában 22%-os csökkenéssel 159 ezer tonna körte terem az idén. Franciaországban a tavalyinál többet, 124 ezer tonnát fognak szüretelni.

A déli féltekén almából 5 millió tonnás az idei termés, körtéből 1,276 millió tonna.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.