Back to top

Megnyílt a 29. Farmer Expó

„A magyar mezőgazdaság ütésálló, az agrártermékeink ütőképesek a piacokért folytatott, kiélezett gazdasági küzdelemben” - hangoztatta Nagy István agrárminiszter Debrecenben, a 29. Farmer Expó megnyitóján, melynek idén is a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont.

Vírusok árnyékában

- A V-Trade kiállítások Kft. (érezvén a gazdák biztatását és ezen keresztül az ágazat élni akarását) a koronavírus-járvány ellenére is vállalkozott arra, hogy (a járványügyi szabályok messzemenő betartásával) augusztus 18-a és 21-e között megrendezze Magyarország egyik legnagyobb agrár-seregszemléjét – fogalmazott Vaszkó László vásárigazgató, hozzátéve, hogy idén több mint száz kiállító mintegy 6 ezer négyzetméteren várja a látogatókat. A miniszter elismeréssel szólt arról, hogy az év első három hónapjában az agrárgazdaság 809 millió euróval járult hozzá a nemzetgazdaság 1855 millió eurós többletéhez.

„A járvány a mezőgazdaság terheléspróbája is volt, és kiállta a próbát. Pedig (mint mondani szoktuk) négy vírus árnyékában éltük az életünket az elmúlt időszakban: a sertéspestis, a madárinfluenza, a koronavírus és a félelem vírusa árnyékában”.

Ötven éves álom

Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozottan szólt arról, hogy az elmúlt időszakban 1 milliárd forintot költöttek helyei piacok létesítésére, a meglévők felújítására. - Tolmácsolom a helyi termelők kérését miniszter úrnak és a kabinetnek, miszerint hozzanak létre olyan laborokat, amelyek mind a mezőgazdasági, az élelmiszeripari és a gyógyszeripari hasznosításhoz kapcsolódóan módot adnak arra, hogy a kistermelők minősített termékekkel tudjanak piacra törni – fogalmazott a politikus.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke Győrffy Balázs országos elnök szavait tolmácsolva elmondta, hogy

az agráriumban égető szükség van a beszállítók és a partnerek személyes találkozójára, melynek a Farmer Expó lassan három évtizede remek terepe.

Papp László Debrecen polgármestere egy 50 éves álom beteljesülésének nevezte azt, hogy a Kormány támogatja a Civaqua–program első ütemének a megvalósítását. Egyben bejelentette, hogy jövőre a Farmer Expó keretében felelevenítik az egykori debreceni lovasnapok hagyományát. Jakab István, a Magosz elnöke és az Országgyűlés alelnöke elégedetten szólt arról, hogy a Magyarok Kenyere program keretében tavaly már 5700 hazai és határon túli gazda ajánlott fel összesen 791 tonna búzaadományt a rászorulóknak. A kenyérünnep alkalmából megáldották azt a kenyeret, amely a Balmaz-Sütöde Kft. alkotása, és amelyet az idei év legjobb búzakenyerének ítélt a szakmai zsűri.

A Farmer Expó négy napját a látványos állat- és gépbemutatók mellett szakmai konferenciák keretezik, melyeken az ágazatok gondjai és a támogatások egyaránt napirenden lesznek.

Forrás: 
sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Készül az akvakultúrát meghatározó stratégia

Az Európai Unióban és Magyarországon is folyamatban van azoknak a stratégiai dokumentumoknak, jogszabályoknak és programoknak az előkészítése, amelyek a következő tíz évre meg fogják határozni a magyar akvakultúra fejlődését – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a 44. Halászati Tudományos Tanácskozáson.

Több pénz a hungarikumok gyűjtésére

„Hungarikumaink és nemzeti értékeink olyan eszmei és erkölcsi hátteret jelentenek, amelyek összekötnek bennünket, bárhol is legyünk a világban. Megalapozzák nemzeti öntudatunkat, hagyománytisztelő és hagyományszerető létünket, hozzájárulnak történelmi emlékezetünkhöz – jelentette ki Nagy István a Zala megyei Reziben tartott sajtótájékoztatón.

Nem lesz januárban AgrárgépShow

A napokban összeült a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége elnöksége. Több napirendi pont megbeszélése mellett a jövő évi budapesti AgrárgépShow kiállításról is döntöttek.

Ünnepélyes keretek között megnyitott az új Kis-Balaton Látogatóközpont

Mintegy 1,2 milliárd forintból épült meg Fenékpusztán a Kis-Balatont bemutató kiállítási tér. A Kis-Balaton Látogatóközpont kialakításának keretében már tavaly megújult a Diás-szigeten a Fekete István Emlékhely, a most átadott beruházás pedig modern, 21. századi módon mutatja be a nagy jelentőségű, fokozottan védett nemzeti parki tájegység értékeit.

Célegyenesbe fordultak a KAP reform tárgyalásai Brüsszelben

A Tanács elnökségét ellátó Németország célja, hogy a tagállamok októberben elfogadják a tanács álláspontját a Közös Agrárpolitika új szabályrendszeréről. A megállapodást előkészítendő az uniós mezőgazdasági miniszterek a legfontosabb fennmaradó vitás kérdéseket vitatták meg szeptember 21-i brüsszeli ülésükön.

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Ünnepélyesen adták át a gépszínt, irodaházat és egyéb kiszolgáló épületeket a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. Somogycsicsói sertéstelepén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

A Szilvásváradi pisztránggal bővült a földrajzi árujelzővel védett magyar termékek köre

Az Európai Bizottság első alkalommal részesített oltalomban egy magyar édesvízi hal elnevezést. A Szilvásváradi pisztráng oltalom alatt álló földrajzi jelzésként történő bejegyzését tanúsító oklevelet Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős biztos adta át Nagy István agrárminiszternek a Mezőgazdasági és Halászati Tanács szeptember 21-i brüsszeli ülése előtt.

Továbbra is középpontban az élelmiszerlánc-biztonság

2020. október 1-jétől az Agrárminisztérium szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet. A szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a lakosság és a nemzetgazdaság szempontjából is meghatározó terület.

Válasszuk a hazait, ezzel magyar munkahelyeket támogatunk és védjük a környezetet

Az idei év megmutatta, hogy a globalizáció következtében mennyire kiszolgáltatottá vált a világ, és hogy mennyire fontos az önellátás. Világossá vált, hogy Magyarország mezőgazdasága és élelmiszeripara kiválóan helyt állt a legnehezebb járványos időszakban is – mondta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XI. Duna-Tisza Közi Agrárexpo megnyitóján.

A baromfiágazat fejlődésének fenntartásához beruházások kellenek

A baromfiágazat fejlődését méltatta, és a további bővüléshez szükséges fejlesztésekről is beszélt az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az Innosped Kft. 860 millió forintból létrehozott baromfitartó telepének átadásán.