Back to top

Ki tartson otthon nyuszit?

Írhattam volna, hogy nyulat, de itt nem fogyasztásra szánt állatokról, hanem házi kedvencekről van szó. Ők pedig kifejezetten nyuszik, még akkor is, ha például a barátnőm nyusziját Banditának hívták – nem véletlenül. Képeinken azonban Frank látható, aki egy vadnyúlkinézetű panellakó, ráadásul lány.

Ezzel pedig el is érkeztünk az egyik nyuszitartási buktatóhoz: fiú legyen vagy lány? Amíg kicsik, nincs gond egyikkel sem, ám amint ivarérettek lesznek, megkergülnek. Mondják, a lányokkal még úgy-ahogy el lehet lenni, de a fiúkat mindenképp ivartalaníttatni kell. De úgy látszik, a lány nyusziknál is jobb, ha vállaljuk a beavatkozást.

Frank ivartalanítás előtt össze-vissza piszkított a lakásban, a műtét óta viszont teljesen szobatiszta.

– A kisteleki vásárban vettük Franket egy kisfiútól, aki azt mondta, hogy fiúnyuszi. Mikor elvittük állatorvosi vizsgálatra, akkor derült ki, hogy lány – mondja Zsoldos Alexandra, Frank gazdája. Mérete valahol a törpe és a normál méretű nyuszi között van, és szép oroszlánsörénnyel büszkélkedhet.

Ha az ember elmegy otthonról, a nyuszit érdemes ketrecben tartani, de Alexandráék inkább egy olyan modellt vettek, amivel a nappali egy részét le lehet keríteni,

így a nyuszi lehet ketrecben, vagy azon kívül, de mégsem az egész lakásban kóborol, míg egyedül van. Mert amikor mindenki otthon van, Frank sincs korlátok közé szorítva: az egész lakás, még az erkély is az övé.

– Frank imád kint ülni a balkonon és éjszaka mászkálni. Ha tehetné, az egész lakást bebarangolná, ezért jön jól ilyenkor az elkerítés.

A nyuszitartás hátránya, hogy az állat gyakorlatilag mindent megrág, ha hagyják: szegőlécet, bútorlábat, kábeleket. Utóbbiakat még akkor is fontos eltüntetni, ha egyébként sikerült lenevelni a berendezés megrágásáról. A nyulak foga folyamatosan nő, a fog koptatására alternatív megoldás lehet az állatkereskedésekben kapható rágófa, vagy akár egy kartondoboz is. Ha csomagot kaptunk, csak szedjük le róla a ragasztószalagot, hajtogassuk vissza a dobozt, és a tegyük bele a nyuszit.

Órákig ellesz barna hullámpapír „börtönében”, de ne csodálkozzunk, ha rövidesen nem marad belőle egy árva fecni sem.

A nyuszi fő eledele azonban nem a karton, hanem a széna, a száraztáp, amit különféle zöldségek és fűfélék felhasználásával készítenek. Emellett szívesen megeszi az almát, a répát és a banánt is, de ezekből csak keveset ehet, mert sok bennük a cukor. Arra mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy nyuszink rendszeresen eszik-e, mert akár 1-2 napi kihagyásba is belepusztulhat. Megnyugtató tudni, hogy a nyuszitartás nem jár kellemetlen szagokkal.

Amíg szobatiszta nem lesz, takarítani kell utána, de amikor ezt elértük, az alomba piszkít majd, amit 1-2 naponta érdemes cserélni.

– Frank egy „érdeknyúl” – meséli Alexandra. – Reggelente a kanapéra kell ülnünk kávézni, akkor ő közénk fekszik, és szeretgetteti magát. A számítógép előtti székre szokott elvonulni, és annyira csöndben tud maradni, hogy anyukámra egyszer a frászt hozta, míg vigyázott rá. Keresgélte, hívogatta, de Frank nem került elő. Már azt hitte, kiszökött, leesett az erkélyről, mikor véletlenül kihúzta a széket, és Frank onnan pislogott rá álmosan. Amúgy a nyuszi ijedős, szóval hangos kisgyerekek mellé nem feltétlenül ideális kedvenc.

Nem kell megijedni, ha nyitott szemmel alszik – elvégre ő egy zsákmányállat, a természetében van az éberség. Ha azonban biztonságban érzi magát, kinyújtózik, az oldalára fordul, és akkor nyugodtan cirógathatjuk is.

Tartásához számos kellék vásárolható a kisállat-kereskedésekben, ám Alexandra azt mondja, hogy hiába vettek alagutat, játékokat, Franknek a már említett papírdobozok és rágófa a kedvence, mást nem szeret. Ami viszont nagyon hasznosnak bizonyult, az néhány lábtörlő és kis szőnyeg, mert a nyuszik körme csúszik a parkettán, így Frank szőnyegről szőnyegre ugrálva közlekedik.

 

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Agáma a lakásban: könnyen megszelídülnek

Aki ma agámát szeretne tartani, valószínű, hogy valamelyik ausztrál szakállasagáma-fajt választja. Nem véletlenül, hiszen az ott élő fajok közül legalább kettő igen jól tartható, remekül szaporodnak fogságban; sőt, ma már számos színváltozatuk ismert.

Futtassunk növényt a falra, vagy sem?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a növényekkel befuttatott házfal előnnyel, vagy hátránnyal jár inkább? Kellemes mikroklímát teremt, pormegkötő szerepe jelentős és szép. De ha a vakolat rossz állapotú, akkor azt tovább rontják a rá futtatott növények, valamint hátrány még, hogy kisebb nagyobb állatok is bejuthatnak innen a házba...

Szendrő Zsolt az MTA rendes tagjai között

A Magyar Tudományos Akadémia 195. közgyűlésén rendes tagjává választotta Szendrő Zsolt Akadémiai és Szent-Györgyi Albert Díjjal kitüntetett tudóst, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professor emeritusát, a Kistermelők Lapja állandó szerzőjét.

Pikkelyes, szőrös, tollas: mindenki utazhat

A nemzetközi állat- és növényszállításnak szigorú szabályai vannak, melyeknek főként az a célja, hogy kórokozók, kártevők, beteg egyedek ne juthassanak át egyik országból a másikba. A globalizáció miatt e feladatnak eleget tenni nem egyszerű, amit láthatunk a koronavírus terjedésén is… Ez nem csoda, hiszen bárki felszáll egy repülőre, az úti céljától függően néhány óra, de maximum egy nap alatt a világ másik pontján van.

Jó kutya? Rossz kutya? Nem a fajtán múlik

Egy friss tanulmányban 2000 kutya genetikai adatait elemezték azzal a 200 ezer válasszal együtt, melyet az ebek gazdái adtak meg a kutatók kérdéseire. A tudósok arra jutottak, hogy a fajta önmagában nem fogja előre jelezni az állat viselkedését.

Itt mindenkinek jó helye van - A Szentendrei Kisállatkert

A Szentendrei Kisállatkert egyfajta oázisként funkcionál az állatok és a látogatók számára. E családias hangulatú állatkert különlegessége, hogy itt többségében mentett vad és egzotikus, valamint háztáji állatok élnek, akik nemcsak nevet kapnak és örökbe fogadhatók, de történetüket is megismerhetik az érdeklődők.

Új állatfajták: korábban létrejöttek, ma létrehozzák őket…

Rákossy Zsigmonddal, a székely nyúl megalkotójával beszélgettünk egy új kisállatfajta kialakításának módszereiről, ezzel kapcsolatos tapasztalatairól és a kisállattartás helyzetéről, ami Erdély területén is igen hasonló a magyarországihoz…

Fénylő pikkelyeivel akár egy ékszer - A siklók királya

A múlt század kilencvenes éveiben megnyíltak az első egzotikus házikedvenceket árusító szakkereskedések. Nagy számban érkeztek gyakran sajnos vadon fogott, vagy tenyésztőktől származó pikkelyes, tollas, szőrös ritkaságok. Volt miből válogatni, noha egy-egy érdekesebb állatért mélyen zsebbe kellett nyúlni.

Gyöngytyúk volt-e a húsvéti nyúl? Mit jelentenek az ünnepi jelképek?

A húsvéthoz számos jelkép kapcsolódik. Manapság is festünk piros tojást, barkát állítunk a vázába, sütünk bárányhúst, és csoki nyuszit ajándékozunk. Mi is valójában az eredete ezeknek a jelképeknek?

Pillangósokat előtérbe

A régi „paraszti”, vegyszermentes gazdálkodás mára a múlté. A kisebb méretű és változatos kultúrák mozaikszerű elhelyezkedése helyett az 1955-től kezdődő és napjainkig tartó nagymértékű mezőgazdasági kemizálás, nagytáblás növénytermesztés, homogén, elsivárosodott környezet lett a mérvadó hazánkban. Ennek hozadékaként a pillangósvirágú növényeink is háttérbe szorulnak a termesztésből.