Back to top

94 millió euró értékben foglalt le hamis növényvédő szereket ez Europol

A Magyar Növényvédelmi Szövetség rendszeresen felhívja a figyelmet a növényvédő szerek illegális kereskedelmének és hamisításának veszélyeire. Az Európai Unióban 10-14%-ra, 1,2 milliárd euró értékűre becsülik az illegális forgalmat, ezért az Europol 2015-ben elindította a Silver Axe műveletet az esetek földerítésére.

A magyarországi hatóságok 5. éve vesznek részt a közös akcióban, folyamatosan figyelik a piacot és egyre hatékonyabban szűrik ki az illegális, hamis termékeket.

A növényvédő szerek engedélyezése, szabályozása Európában a legszigorúbb a világon, viszont ennek köszönhetően a készítmények hatásait pontosan ismerve, biztonságosan használhatók, ha betartják az engedélyben leírtakat.

Az illegális növényvédő szerek ismeretlen kockázatot jelentenek mind az ember, mind a környezet számára, mert nem ismerjük az összetételüket, nem végeztek velük biztonsági teszteket és esetükben nincs nyomon követés.

Az idén január 13. és április 25. közt 32 országot érintett Silver Axe művelet. Összesen 260 vizsgálat indult, két személyt le is tartóztattak, és 8 országban továbbra is folyamatban van a nyomozás. Idén rekord mennyiségű, 1346 tonna illegális, hamis szert foglalt le az Europol, a nemzeti hatóságokkal együttműködve. Ez a tavaly lefoglalt szermennyiség kétszerese, és 94 millió euró értéknek felel meg. A hatóságok ellenőrzéseket folytattak a szárazföldi és tengeri EU belépő határokon és a belföldi piacokon, több mint 3000 tonna növényvédő szert ellenőrizve. Az összes eddigi Silver Axe művelet során 2568 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/hucpa.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Díszes haszonkertek

Neves hazai és külföldi szakemberek közreműködésével rendezték meg a Díszes haszonkertek című, a várak, paloták, kastélyok, udvarházak és egyházi központok kertörökségének múltját és jövőjét körüljáró konferenciát a Várkert Bazárban.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Bölcs fákat mutatnak be

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége és a szlovák Narodny Trust tavaly indította el a Bölcs Fák – a történeti és gyűjteményes kertekben lévő matuzsálem fák megőrzése és vonzerejük növelése a zöld turizmus jegyében című kezdeményezését.  Közös munkájuk során támogatják az idős fák állapotának felmérését, a kiválasztott fák ápolását.  

Növényorvos a közterületen: vadgesztenye, dió, alma

Április 5-én kihelyeztük a csapdákat; Budapesten, Siklóson, Debrecenben, Maroslelén és Tanakajdon követjük a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását. Már az első hetek számai is azt mutatták, hogy a hideg, szeles időjárás ellenére nagy intenzitással indultak meg a molyok. Április végén még nagyon eltérő fejlettségűek voltak a fák, remélem, hogy május elejére „összeérnek”, kiterülnek a leveleik, és indíthatjuk a permetezéseket.

A szőlő-bor ágazatban kezelhetők a klímaváltozás hatásai

A szőlészetre a legnagyobb hatást a klímaváltozás gyakorolja, annak következményeihez kell alkalmazkodnunk, értettek egyet a Keszthelyen rendezett Agrárakadémia előadói, de több jó módszer is létezik a káros hatások ellensúlyozására. A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó rendezvénysorozatának negyedik állomásán kerekasztal-beszélgetésen boncolgatták a további részleteket.

Mitől bűzlik a fokhagyma-piac?

Brüsszelig mennek a spanyol fokhagyma-ágazat képviselői. Szerintük ugyanis a Kínából kvótán kívül és igen alacsony importvámokkal behozott fagyasztott fokhagymát valójában friss áruként adják el, és ezzel tönkreteszik az európai termelők piacát.

Változott a permetező drónok kötelező típusminősítésének pótlási határideje

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatja a növényvédelmi gépeket – különös tekintettel a permetező drónokat – gyártó és/vagy forgalmazó vállalatokat, hogy 2021. december 1-jén hatályba lépett az Agrárminisztérium új rendelete, amely lehetővé teszi a permetező drónok típusminősítését.

Mindannyiunk felelőssége a bánáti bazsarózsa védelme

Kevés az a Kárpát-medencében őshonos növényfajunk, amely impozáns és meglehetősen nagy virággal rendelkezik. Ezek egyik a Mecsekben valóságos mezőket alkotó bánáti bazsarózsa, amelynek Horvátországból való kipusztulása üzeni, óvnunk kell hazai állományát!

Mit tehetünk a jövőben a méhpusztulás elkerüléséért? (4.)

Cikksorozatunkban egy kisléptékű felmérés adatait elemezzük. Hozzávetőlegesen a méhészek 50%-nak alig volt téli vesztesége, viszont a felmérést kitöltők mintegy harmadát jelentős veszteségek érték. Ebben a részben levonjuk a következtetéseket és megnézzük, hogy mit tehetünk a jövőben.