0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

94 millió euró értékben foglalt le hamis növényvédő szereket ez Europol

A Magyar Növényvédelmi Szövetség rendszeresen felhívja a figyelmet a növényvédő szerek illegális kereskedelmének és hamisításának veszélyeire. Az Európai Unióban 10-14%-ra, 1,2 milliárd euró értékűre becsülik az illegális forgalmat, ezért az Europol 2015-ben elindította a Silver Axe műveletet az esetek földerítésére.

A magyarországi hatóságok 5. éve vesznek részt a közös akcióban, folyamatosan figyelik a piacot és egyre hatékonyabban szűrik ki az illegális, hamis termékeket.

A növényvédő szerek engedélyezése, szabályozása Európában a legszigorúbb a világon, viszont ennek köszönhetően a készítmények hatásait pontosan ismerve, biztonságosan használhatók, ha betartják az engedélyben leírtakat.

Az illegális növényvédő szerek ismeretlen kockázatot jelentenek mind az ember, mind a környezet számára, mert nem ismerjük az összetételüket, nem végeztek velük biztonsági teszteket és esetükben nincs nyomon követés.

Az idén január 13. és április 25. közt 32 országot érintett Silver Axe művelet. Összesen 260 vizsgálat indult, két személyt le is tartóztattak, és 8 országban továbbra is folyamatban van a nyomozás. Idén rekord mennyiségű, 1346 tonna illegális, hamis szert foglalt le az Europol, a nemzeti hatóságokkal együttműködve. Ez a tavaly lefoglalt szermennyiség kétszerese, és 94 millió euró értéknek felel meg. A hatóságok ellenőrzéseket folytattak a szárazföldi és tengeri EU belépő határokon és a belföldi piacokon, több mint 3000 tonna növényvédő szert ellenőrizve. Az összes eddigi Silver Axe művelet során 2568 tonna illegális növényvédő szert foglaltak le.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/hucpa.hu