0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Nyári forróságban is hűvös kell a sertéseknek

Az EU PiG Innovation Group „állatjólét - megoldások a hőstressz” kategóriában az EU PiG Grand Prix nagydíjas innovációja segít a sertéseket hűvösen tartani a nyári melegben. Több holland sertéstenyésztő, egyebek mellett John van Paassen telepén is bevált már a nagynyomású páraképzés. A módszer akár 8 °C-kal csökkentheti a bejövő levegő hőmérsékletét.

A módszer lényege, hogy a szellőzőrendszert használják egy új, innovatív módon. A szellőzőrendszer levegőbemeneti nyílásaihoz, vagy a szellőztetésre használt ablakok elé fúvókákkal ellátott csöveket tesznek, és egy nagynyomású permetezőgép segítségével vízpárát kevernek a levegőhöz. Ez a köd pedig a szellőzőn keresztül az istállóba jutva és mintegy 5% -kal lehűti a levegőt. A páratartalom minden sertésházban beállítható, tehát az egyes sertéstípusok különböző igényeihez lehet igazítani a hőmérsékletet. A ködbefúvás pedig a határértéknél magasabb páratartalomnál kikapcsol.

Az ötlet egyébként onnan született, hogy Hollandiában 2019 júliusában a hőmérséklet többször is meghaladta a 40 °C-ot.

A magas hőmérséklet könnyen hőstresszt okozhat a sertéseknél, ami befolyásolja a termelést.

S miután a globális felmelegedés miatt a tavalyi forró napok nem tekinthető egyedi eseteknek, mindenképp megoldást kellett találni a problémára, hisz a gazdaság éves eredménye múlhat rajta.

Elmondása szerint John van Paassen olyan megoldást keresett, amely a telepén található különböző métretű istállóknál is működik, ráadásul egyszerű. Az ő gazdaságában a koncepció a télen is állandó hőmérsékletet tartó átfogó klímaberendezés független eleme. A rendszer a levegőmosóhoz csatlakoztatott hőcserélőn keresztül működik. Előnye, hogy kevesebb az elhullott állat, az állatok hűvösben jobban esznek, nagyobb a napi súlygyarapodás és a termelési adatok szerint a rendszer beüzemelése óta 0,8 malaccal nőtt a kocák teljesítménye is.

Forrás: eupig.eu