0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 23.

Hajlott háttal a szőlőben

„Tudja, régen azt mondták, hogy igazi szőlőben csak hajlott hátú emberek vannak. Nem csoda, mert a tél kivételével ott az év minden szakában dolgozni kell. Én is tettem-vettem eleget: szőlészkedtem, borászkodtam, oltványt is készítettem. Most 81 éves vagyok, és már gyermekként bevontak a munkába. Több, mint hetven esztendő alatt sem untam meg, nem fáradtam bele a szőlőművelésbe.”

Sebestyén Ferenc fogalmazott így, aki a már említett foglalatosságai mellett a szőlőhegyi vendéglátásba is belevágott csáfordi pincészetében.

– Gyermekként – akkor még a türjei hegyen – szüleim, különösen édesapám szorgalmazására kezdtem el dolgozni a szőlőnkben. Nem volt számottevő terület, de később „benősültem a szőlészetbe” – fogalmazott a korábban céget is vezető férfi. – A zalakoppányi hegyen igazán minőségi gyümölcs termett, és az ottani terület jóval nagyobb volt, mint az egykori szülői birtok. Mégsem untam meg a munkát, sőt, a saját lábamra állva vásároltam még hozzá területeket.

Amikor lehetőségem nyílt rá, a termelőszövetkezeti szőlőből megvettem egy háromesztendős 2,5 hektáros Chardonnay-ültetvényt, vagyis privatizáltam.

Később jött az Olaszrizling, majd a Zweigelt. Másodmagammal műveltem a területet, és örömömet leltem ebben a munkában. Nagyon jó bort tudtam készíteni. Közben elvégeztem a borásziskolát és több tanfolyamot, sőt borbíráló bizottságoknak is tagja voltam, mindezt annak érdekében, hogy minél jobb minőségű legyen a termékem.

A hagyományos módszerekre esküszöm. Ennek megfelelően 1000 literes fa­hordókban érleltem a boraimat, és legalább a felét mindig palackoztam. Természetesen be is vizsgáltattam a borokat, ugyanis akkoriban nem ártott, ha az ízek mellett szakemberektől, hivataloktól származó papírjai is voltak az embernek.

Az értékesítéssel egyébként soha nem volt gondom, hiszen megvolt a vevőköröm.

Mindig el tudtam adni a termést, még akkor is, amikor 20 ezer liter borom volt a pincében. Aztán eljárt felettem az idő, és ahogy teltek-múltak az évek, egyre kisebb lett a birtok, ahogy el-eladogattam egy-egy részt belőle.

Hiába szereti az ember a munkát, ha a teste egyre kevésbé bírja a fizikai megpróbáltatásokat.

Sebestyén Ferenc azt mondja, soha nem unta meg a szőlőművelést, annak ellenére sem, hogy sokszor fárasztó volt. A szépsége és az eredménye mindig kárpótolta a fáradozásáért.

– Mindig szerettem a szőlőt, soha nem untam meg a művelését, soha egyetlen rossz szót nem mondtam az ültetvényről, vagy azzal kapcsolatban, hogy mennyit kell dolgozni vele. Mindig maximálisan tisztában voltam vele, hogy a szőlőben hajlott hátú emberek dolgoznak, méghozzá egész évben. Ez alól általában kivétel az a néhány téli hónap, de ez sem mindig igaz, mert volt olyan telünk, hogy az 5 centis hóban, de ragyogó napsütésben már metszettem. Öröm volt dolgozni, de az évek sajnos eljártak felettem, már nem bírom úgy a fizikai terhelést, mint régen. Hiába, hogy a munka továbbra sem áll távol tőlem, a csontjaim már elöregedtek.

Viszont még ma is ugyanúgy gyönyörködtetnek a szépen gondozott szőlőterületek.

Sebestyén Ferenc számára a bornál mindig a minőség volt a lényeg.

– A legfontosabbnak mindig azt tartottam, hogy a bor jó legyen, pontosabban inkább azt mondanám, hogy jól legyen kezelve. Ez volt a véleménye és tulajdonképpen az igénye azoknak is, akik kóstolták. Ahhoz, hogy jó bort tudjunk előállítani, be kellett fektetni. Meg kellett vennünk a helyes kezeléshez szükséges berendezéseket, a tisztázáshoz, a szűréshez, a palackozáshoz a gépeket. Amikor a szőlészkedés és a borászkodás már zavartalanul ment, újabb projektbe kezdtünk: belevágtunk a szőlőhegyi vendéglátásba.

Építettünk egy pincét, ami csoportok fogadására is alkalmas.

Hogy mi mindenre volt ehhez szükség? Ahogy említettem, az első a jól kezelt bor. A helyszín ugyancsak meghatározó. A mi csodálatos panorámánk vonzza a vendégeket, és a borok mellé kínált finom ételeink is. Utóbbiakról szeretném elmondani, hogy ezek a feleségem kiváló étkei voltak. A hideg és meleg ételek között mindig ott volt a sült oldalas, amit imádtak a vendégek, magyarok és külföldiek egyaránt, és a rétes sem maradhatott le az étlapról. Persze azért a bor volt a leglényegesebb: mindig legalább ötféle volt a választékban, hogy mindenki kiválaszthassa a neki leginkább megfelelőt- és, természetesen, ki is választották. Ez két szempontból is jó volt, mert egyrészt sokan törzsvendéggé váltak, vissza-visszajártak, másrészt folyamatosan vásárolták az adott borfajtát. Összefoglalva, elmondhatom, hogy soha nem maradt felesleges bor a pincémben.

A gazdának kötelessége, hogy maga is kóstolja a borait, hogy kontrollálni tudja őket. Sebestyén Ferencnek a kezdetek óta az Olaszrizling a kedvence.

– A Chardonnay is nagyon finom, de nekem mindig az Olaszrizling jött be igazán, és most már mindig is megmarad a kedvencemnek. Ez a fajta határozza meg a borvidékünket. Finom, jó termést ad, jól tűri az időjárás viszontagságait. Annak idején a filoxéravész után honosították, és azóta is sokan termelik nálunk, így lett a borvidékünk jellegzetes bora.

Meg kell jegyezni, hogy a mifelénk szintén kedvelt Saszlával lazították, illetve lazítják ma is az Olaszrizling magas savtartalmát, aminek nagyon kellemes bor a végeredménye.

Még egy dolog, ha már megemlítettem a Saszlát: ez a csemegeszőlő régen nagyon kedvelt volt, vagonszámra szállították külföldre, és akik ismerik, azok ma is kedvelik.

Sebestyén Ferenc szerint a magyar szőlészet és borászat még nincs túl jó helyzetben, a kilátásai azonban szépen alakulnak. Szerinte nem a minőséggel, hanem a mennyiséggel van gond.

– Egy biztos: szerintem mindig a kereskedők fölözték le a hasznot, és annak idején ők rontották el az ágazatot azzal, hogy mindent felvásároltak és eladtak, nem számított a minőség. Az utóbbi évtizedekben szerencsére másképpen működik a dolog, a mennyiség helyett a minőség került előtérbe, és az ellenőrzését is egyre komolyabban veszik. Csakhogy ma már a legnagyobb hazai pincészetek is maximum 30 hektáron termelnek, ami nem jelent akkora mennyiséget, hogy akár a hazai multiknak el tudják adni a boraikat, akkorát meg még kevésbé, hogy exportálják. Ráadásul megjelentek olyan országok a világpiacon, amelyek nagy mennyiségben és viszonylag jó minőségben tudnak bort kínálni. A magyar nedűk azonban jók. Tőlem vittek például borokat Dél-Afrikába, és azt a visszajelzést kaptam, hogy milyen üdék, frissek és kellemes zamatúak a 15–16 százalékos ottani nedűkhöz képest. Azonban Magyarországon nehézségekkel küszködik az ágazat. Az egyszer megszerzett piacot nem könnyű megőrizni.

Sok olyan pincészet van, ahol még a pincében áll a tavalyi termés; igaz, ennek a tavaszi járvány az egyik oka.

Azonkívül nagyon nehéz, szinte lehetetlen munkást találni szőlészeti munkákra. Erre szerintem egyetlen megoldás van: gépesíteni kell.

Azonban, mindent összevetve, csodálatosnak tartom az ágazatot. Ha újrakezdhetném, újra szőlőt művelnék és borászkodnék – egyetlen különbséggel: nagyobb területen, legalább 10 hektáron, és több fajtával.

Lánya, Sebestyén Csilla szerint a nehézségekre az volna a megoldás, hogy több pincészet összefogva kínáljon termékeket, még a borokat is.

– A Nyitott Porták Egyesületnek az ilyen összefogások megteremtése a célja – mondta el lapunknak, lévén a civil szervezet koordinátora. – A borok és az ételek mellett a személyes kapcsolat, a közös élmények, a beszélgetések teremtenek olyan családias hangulatot, amitől a vendégek jól érzik magukat, és aminek köszönhetően visszatérnek egy-egy helyre. Az ehhez szükséges hozzáállást próbáljuk erősíteni a pincészetek között is.

 

Forrás: Magyar Mezőgazdaság