0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Hatalmas vihar tépázta meg a halgazdaságot

Mintegy 50 ezer lazac nyerte el szabadságát, miután lecsapott egy hatalmas vihar egy skót halgazdaságra. A halak egy része ugyanakkor nem volt ilyen szerencsés - rengeteg lazac pusztult el az esetet követően, mely kapcsán a Skót Környezetvédelmi Ügynökség is nyilatkozatot adott ki.

Lecsapott Skóciára az Ellen névre keresztelt ciklon, sok helyütt hatalmas pusztítást hagyva maga után. Alaposan megtépázta egy nagy nemzetközi haltermelő vállalat, a Mowi egyik skóciai telepét is, melynek tulajdonosa a BBC-nek számolt be veszteségeikről

Mint mondta, a vihar elvonultát követően búvárokkal mérték fel az Északi-tengeren úszó gazdaságot ért esetleges károkat. A többi közt megállapították, hogy a létesítmény mederfenékhez rögzített köteleinek egy része elszakadt, ennek következtében pedig

körülbelül 50 ezer lazac került a nyílt tengerbe. A halak egy része ugyanakkor nem volt ilyen szerencsés: több mint 30 ezer lazac elpusztult a vihar pusztításának eredményeként.

A gazdaság egyébként összesen mintegy félmillió lazacot raktározott tíz tárolóban, melyekből a fékevesztett Ellen négyet rongált meg. Az eset kapcsán a Skót Környezetvédelmi Ügynökség is sajnálatát fejezte ki.

Forrás: bbc.com