Back to top

Jó almaidényre készül a VOG konzorcium Dél-Tirolban

Az idén 75. születésnapját ünneplő dél-tiroli konzorcium, a VOG biztatónak ítéli az idei almaidényt. Bár a termés mennyisége valamelyes visszaesett, a gyümölcsméret visszatért a normális tartományba. Több klubfajtát és bioalmát értékesítenek, mint tavaly, és biztatóan alakul a tervezett fajtaváltás is. Vezető almafajtájuk a Royal Gala, amiből 125 ezer tonna terem a tagjaiknál.

Fotó: VOG
Walter Pardatscher, a konzorcium vezérigazgatója szerint 2020-2021 visszaigazolja a vállalkozás hosszú távú tapasztalatát és az elkötelezett, folyamatos fejlesztést. A most befejeződött 2019-20-as idény a koronavírus-járvány okozta hirtelen piaci mozgások és a fogyasztói szokások változása miatt volt izgalmas. A VOG tagszövetkezetei képesek voltak a gyors alkalmazkodásra, ami nagy önbizalmat ad a jövőre néze, fogalmazott az igazgató.

Európában a Prognosfruit konferencián közzétett becslés szerint 1%-os terméscsökkenés várható, ami az ennél nagyobb kiesést produkáló 2019-es termést követi. Vagyis egész Európában élénk kereslet várható az almára, ami nagyon kedvező jel a VOG számára.

Dél-Tirolban összesen 7% visszaesést becsülnek, vagyis az idei almatermés 825 ezer tonna lesz, ezen belül nő a bioalma mennyisége és kevesebb ipari almára számítanak.

A VOG konzorcizum tagjai várhatóan 510 ezer tonna étkezési almát takarítanak be, ami 3%-kal marad el a tavalyi terméstől. Az abszolút csúcsot 2016-ban érték le, akkor 600 ezer tonna almát szüreteltek.

Fotó: VOG
Az elsőnek érő fajta a Royal Gala, ami a megszokottnál kissé hamarabb szedhető az idén, az augusztus 15-i héten szállították az első tételeket belőle. Kedvező volt számára a júliusi időjárás, ami szép színeződéshez és megfelelő éréshez vezetett. Az alma mérete is visszatért a normálishoz (tavaly apróbb volt), ami különösen az olasz és spanyol piacon fontos tényező.

A konzorciumnál az idén tovább csökken a Golden Delicious mennyisége, összesen 87 500 tonnát takarítanak be belőle, ami összecseng a VOG céljaival és fajtapolitikájával. Ez a 14,5%-os visszaesés az előző évi 15% után, azt jelzi, hogy más fajtákra váltanak helyette.

Vezető fajtává a Royal Gala vált a konzorciumnál, az idén a tavalyinál 8%-kal többet, 125 ezer tonnát takarítanak be belőle.

Ugyancsak nő a Red Delicious és a Granny Smith mennyisége, és az idén az ázsiai márványospoloska is kisebb kárt okozott bennük, mint tavaly.

Fotó: VOG
A klubfajták közül a Pink Lady®, a Kanzi®, valamint a még újabb és keresett fajták, az envy™ és a yello® termése nő tovább az idén. Több ültetvény fordul termőre belőlük, amelyeket az utóbbi években a VOG fajtaváltási tervei alapján telepítettek.

Bioalmából közel 30 ezer tonnára számítanak, ami 40%-kal haladja meg a tavalyi mennyiséget. Terveik szerint 2022-re már ezer hektáron termesztenek bioalmát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/fruitecom

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Figyelem! Hamarosan már nem használhatjuk a következő növényvédő szereket

Az uniós növényvédőszer-hatóanyag felülvizsgálatok során számos készítmény engedélyét megvonták. Átmeneti időszak vonatkozik a meglévő készletek forgalmazására, majd a termelőknél a használatára. Június elsejétől számos készítményt nem használhatunk.

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Újabb tényező drágítja a búzát

India a hétvégén exporttilalmat jelentett be a búzára. Ennek eredményeképpen hétfőn a chicagói tőzsdén még drágább lett a gabona. A lépés tovább szorít az orosz–ukrán háború miatt amúgy is szűkös kínálaton.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.