0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Jó almaidényre készül a VOG konzorcium Dél-Tirolban

Az idén 75. születésnapját ünneplő dél-tiroli konzorcium, a VOG biztatónak ítéli az idei almaidényt. Bár a termés mennyisége valamelyes visszaesett, a gyümölcsméret visszatért a normális tartományba. Több klubfajtát és bioalmát értékesítenek, mint tavaly, és biztatóan alakul a tervezett fajtaváltás is. Vezető almafajtájuk a Royal Gala, amiből 125 ezer tonna terem a tagjaiknál.

Walter Pardatscher, a konzorcium vezérigazgatója szerint 2020-2021 visszaigazolja a vállalkozás hosszú távú tapasztalatát és az elkötelezett, folyamatos fejlesztést. A most befejeződött 2019-20-as idény a koronavírus-járvány okozta hirtelen piaci mozgások és a fogyasztói szokások változása miatt volt izgalmas. A VOG tagszövetkezetei képesek voltak a gyors alkalmazkodásra, ami nagy önbizalmat ad a jövőre néze, fogalmazott az igazgató.

Európában a Prognosfruit konferencián közzétett becslés szerint 1%-os terméscsökkenés várható, ami az ennél nagyobb kiesést produkáló 2019-es termést követi. Vagyis egész Európában élénk kereslet várható az almára, ami nagyon kedvező jel a VOG számára.

Dél-Tirolban összesen 7% visszaesést becsülnek, vagyis az idei almatermés 825 ezer tonna lesz, ezen belül nő a bioalma mennyisége és kevesebb ipari almára számítanak.

A VOG konzorcizum tagjai várhatóan 510 ezer tonna étkezési almát takarítanak be, ami 3%-kal marad el a tavalyi terméstől. Az abszolút csúcsot 2016-ban érték le, akkor 600 ezer tonna almát szüreteltek.

Az elsőnek érő fajta a Royal Gala, ami a megszokottnál kissé hamarabb szedhető az idén, az augusztus 15-i héten szállították az első tételeket belőle. Kedvező volt számára a júliusi időjárás, ami szép színeződéshez és megfelelő éréshez vezetett. Az alma mérete is visszatért a normálishoz (tavaly apróbb volt), ami különösen az olasz és spanyol piacon fontos tényező.

A konzorciumnál az idén tovább csökken a Golden Delicious mennyisége, összesen 87 500 tonnát takarítanak be belőle, ami összecseng a VOG céljaival és fajtapolitikájával. Ez a 14,5%-os visszaesés az előző évi 15% után, azt jelzi, hogy más fajtákra váltanak helyette.

Vezető fajtává a Royal Gala vált a konzorciumnál, az idén a tavalyinál 8%-kal többet, 125 ezer tonnát takarítanak be belőle.

Ugyancsak nő a Red Delicious és a Granny Smith mennyisége, és az idén az ázsiai márványospoloska is kisebb kárt okozott bennük, mint tavaly.

A klubfajták közül a Pink Lady®, a Kanzi®, valamint a még újabb és keresett fajták, az envy™ és a yello® termése nő tovább az idén. Több ültetvény fordul termőre belőlük, amelyeket az utóbbi években a VOG fajtaváltási tervei alapján telepítettek.

Bioalmából közel 30 ezer tonnára számítanak, ami 40%-kal haladja meg a tavalyi mennyiséget. Terveik szerint 2022-re már ezer hektáron termesztenek bioalmát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/fruitecom