Back to top

194 évesen pusztult el az almamatuzsálem

Az öreg almafa Vancouver büszkesége volt, valószínűleg a legidősebb almafa az USA északnyugati partvidékén, ahol az egyik nagy almatermesztő körzet is található. A fát a Washington állami almatermesztés megtestesülésének tekintették, hiszen szemtanúja volt az almaipar kiépülésének és virágzásának. Élete közel 200 éve alatt számos csapást élt túl.

A fa hirtelen pusztult el, a szállítószövetek károsodása miatt, amit a törzs spirális megrepedése okozott. A Vancouver városi erdészek szerint a hőség tovább súlyosbította a repedésből adódó tápanyagszállítási gondokat. A súlyos repedés ellenére korábban életképes volt a hatalmas almafa, bár részlegesen elszáradt, de a megmaradt ágakon gyümölcsöt termett.

A fák pusztulása relatív fogalom, hiszen a gyökerük még sokáig élhet a talajban, ezért a fát gondozó erdészek azt tervezik, hogy a gyökérsarjaiból többet is fölnevelnek, amelyek körbeveszik majd az elpusztult törzset, illetve kiválasztják azt, amelyik a legjobb helyettesítője lehet.

Az Öreg Almafa adta az első termést 1830-ban Clark megyében, mégpedig egyetlen szem almát.

Az English Greening fajtájú fát magoncként ültették 1826-ban a Columbia folyó partján álló Vancouver erődben. Ez 63 évvel azelőtt történt, hogy Washington állam megalakult volna.

A városi történet szerint Aemilius Simpson tengerészkapitány hozta a magvakat Angliából, és amikor visszatért az északnyugati „vadonba”, a később Oregon Atyjaként tisztelt Dr. John McLoughlin felügyeletével ültette el azokat. Öt kikelt csemetéből csak egy élte meg ezt a matuzsálemi kort.

Egy városi történész szerint azért nem vágták ki a többivel együtt, mert madárfészek volt rajta, amikor a fák kivágásáról döntöttek, viszont el akarták költöztetni, hogy helyet adjon a 14-es főút csomópontjának.

Ez viszont akkora fölháborodást váltott ki a vancouveri lakosok körében, hogy újratervezték a csomópontot, ami így körülöleli az Öreg Almafát. A növényt nagy szeretet övezi a városban, az emberek sokszor összegyűltek körülötte, amikor valamiért veszélybe került, és rendszeresen almafesztivált rendeztek körülötte. A helyi közösség és megmaradás szimbólumának tartják, a róla szedett dugványokat többfelé elültették a városban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/columbian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bevetésen a mezőőrök

Ősszel az Agrárminisztérium megújította a mezőőrök és a hegyőrök szolgálati viszonyának szabályozását, ennek következtében mintegy 430 mezei őrszolgálat számára vált átláthatóbbá a jogszabályi környezet. Országszerte nagyon vegyes a kép, sok helyen egyáltalán nincs mezei őrszolgálat, máshol alig működik, és vannak nagyon jó példák is. A városokban és a falvakban szolgálatot teljesítő mezőőrök feladatai között nagyok a különbségek.

Pizza helyett pirog. A római iskolák ukrán menüt vezetnek be a menzákon

A római állami iskolákban ukrán ételeket is felszolgálnak. Ezzel részben a háború elől menekülő gyerekek beilleszkedését könnyítik meg, másrészt az olasz fiatalok megismerkedhetnek a számukra ismeretlen ukrán konyhával.

Küszöbön a cseresznyelégyrajzás – növényvédelmi előrejelzés 20. hét

Egy sor növénybetegség fertőzéséhez kedvezőek a feltételek, és a rovarkártevők sokasága is jól érzi magát a melegre fordult időben. Az áttelelt burgonyabogár-imágók is megjelentek.

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

A mézbogyó ígéretes fajtái

Írásunkban a nagyon korán szüretelhető szabadföldi gyümölcstermő növény, a loncfélék családjába tartozó mézbogyó fajtáinak jellemzőit mutatjuk be. A fajtavizsgálatokat egy szombathelyi magánkertben végezték a keszthelyi Georgikon Campus frissdiplomás kertészmérnökei.

Nassolnivalók, amik táplálják és feltöltik a bőrt

Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos a tápláló étrend, de mégis könnyebb egyszerűen csak a gyorséttermi ételeket választani, hogy időt spóroljunk rohanó életünkben. Pedig létfontosságú az egészséges ételek fogyasztása, mert segítenek az izomépítésben, az elme élesítésében vagy éppen a szív megerősítésében.

Növényorvos a közterületen: vadgesztenye, dió, alma

Április 5-én kihelyeztük a csapdákat; Budapesten, Siklóson, Debrecenben, Maroslelén és Tanakajdon követjük a vadgesztenyelevél-aknázómoly rajzását. Már az első hetek számai is azt mutatták, hogy a hideg, szeles időjárás ellenére nagy intenzitással indultak meg a molyok. Április végén még nagyon eltérő fejlettségűek voltak a fák, remélem, hogy május elejére „összeérnek”, kiterülnek a leveleik, és indíthatjuk a permetezéseket.

Még egy indok, amiért érdemes zöld leveles zöldségeket fogyasztani

A növényi táplálékban lévő antioxidánsoknak kulcsszerepe van az egészségünk megvédésében azzal, hogy megkötik a szabadgyököket a szervezetben. Nemrégiben az is kiderült, hogy az antioxidánsok szintje összefüggésben van a demencia kialakulásával.

A nehézfémek és egyéb káros anyagok méregtelenítése 2.

A nehézfémek a szervezet számára idegen anyagok, így meg kell próbálni mindent megtenni a bejutásuk elkerülésére, vagy ha már bejutottak, akkor az eltávolításuk a cél... 

Hétfőig célszerű igényelni az idei az agrárbiztosítási díjtámogatást

Azok a gazdálkodók, akik Magyar Államkincstárhoz benyújtott egységes támogatási kérelemben ezt külön igénylik, akár 70 százalékát is visszakaphatják idén befizetett agrárbiztosításai díjaiknak. A szankciómentes igénylésre idén a hétvégére tekintettel május 15 helyett május 16-ig van lehetőség, ezt követően késedelmi szankcióként a támogatási összeg minden munkanapnyi késedelem után egy százalékkal csökken.