Back to top

194 évesen pusztult el az almamatuzsálem

Az öreg almafa Vancouver büszkesége volt, valószínűleg a legidősebb almafa az USA északnyugati partvidékén, ahol az egyik nagy almatermesztő körzet is található. A fát a Washington állami almatermesztés megtestesülésének tekintették, hiszen szemtanúja volt az almaipar kiépülésének és virágzásának. Élete közel 200 éve alatt számos csapást élt túl.

A fa hirtelen pusztult el, a szállítószövetek károsodása miatt, amit a törzs spirális megrepedése okozott. A Vancouver városi erdészek szerint a hőség tovább súlyosbította a repedésből adódó tápanyagszállítási gondokat. A súlyos repedés ellenére korábban életképes volt a hatalmas almafa, bár részlegesen elszáradt, de a megmaradt ágakon gyümölcsöt termett.

A fák pusztulása relatív fogalom, hiszen a gyökerük még sokáig élhet a talajban, ezért a fát gondozó erdészek azt tervezik, hogy a gyökérsarjaiból többet is fölnevelnek, amelyek körbeveszik majd az elpusztult törzset, illetve kiválasztják azt, amelyik a legjobb helyettesítője lehet.

Az Öreg Almafa adta az első termést 1830-ban Clark megyében, mégpedig egyetlen szem almát.

Az English Greening fajtájú fát magoncként ültették 1826-ban a Columbia folyó partján álló Vancouver erődben. Ez 63 évvel azelőtt történt, hogy Washington állam megalakult volna.

A városi történet szerint Aemilius Simpson tengerészkapitány hozta a magvakat Angliából, és amikor visszatért az északnyugati „vadonba”, a később Oregon Atyjaként tisztelt Dr. John McLoughlin felügyeletével ültette el azokat. Öt kikelt csemetéből csak egy élte meg ezt a matuzsálemi kort.

Egy városi történész szerint azért nem vágták ki a többivel együtt, mert madárfészek volt rajta, amikor a fák kivágásáról döntöttek, viszont el akarták költöztetni, hogy helyet adjon a 14-es főút csomópontjának.

Ez viszont akkora fölháborodást váltott ki a vancouveri lakosok körében, hogy újratervezték a csomópontot, ami így körülöleli az Öreg Almafát. A növényt nagy szeretet övezi a városban, az emberek sokszor összegyűltek körülötte, amikor valamiért veszélybe került, és rendszeresen almafesztivált rendeztek körülötte. A helyi közösség és megmaradás szimbólumának tartják, a róla szedett dugványokat többfelé elültették a városban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/columbian.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.