Back to top

High Spec az élre ugrott

Közel két évtizede van ismét rendszeresen ugróverseny a hazai lóversenysportban. A kétezres évek elején Alagon volt a premier egy sikeres gátversennyel, majd jöttek az akadályfutamok, utána pedig az átépített Kincsem Parkban a havi rendszerességgel beütemezett gátversenyek.

A viszonylag kevés verseny ellenére igazi ugróklasszisok kerültek a reflektorfénybe, elég, ha csak a külföldre került Lehetőségre, a gáton és akadályon is remek Csemetére, a Pozsonyban is nyerő Hermanra és a Gr1-es szinten is nagyon eredményes Diplomatára gondolunk. Az idei szezonban ismét feltűnt egy nagyon tehetséges ugróló, a csupán négyéves High Spec, aki pályafutása első gátversenyét – ami egyben az első hazai futama is volt – megnyerte. A Ceglédberceli Gátversenyben elért siker után jött számára a nemzetközi Krőzus Gátverseny, melyben több komoly ló is indult már. A nehezebb beállítása ellenére még nagyobb fölénnyel győzött Stanislav Georgiev idomítottja Benkő Ádám lovassal.

Hogyan került egy ilyen tehetséges ugróló az istállójába? – kérdeztük Stanislav Georgievet, a ló trénerét.

Az idomári karrierem elején járok, gyakorlatilag ő az első komoly ugrólovam, rögtön egy nagyszerű versenyző. Minden Babiloniával kezdődött. Ezt a hosszútávú, első osztályú lovat vásárolta meg 2018 végén dr. Hammersberg Vera, és a tél folyamán otthon beugratták. Tavaly már csak ugróversenyben hoztuk ki, a hazai gátversenyeiben látszott, hogy a nagyobb ugrások még jobban kedvezhetnek neki, így Pozsonyban akadályversenyekben szerepelt eredményesen.

A 4500 méteres nagy akadályon a második helyezést szerezte meg, ami felkeltette egy cseh ugróistálló figyelmét és külföldre került.

Örültünk a sikerének és annak, hogy nálunk is lehet nemzetközi szintre felkészíteni lovat, továbbá a vételi ajánlatnak is, de az üzlet után a tulajdonos ló nélkül maradt, így új ló után kellett nézni.

Mik voltak a vásárlás szempontjai?

Javasoltam a tulajdonosomnak, hogy érdemes elmennünk Írországba árverésre vásárolni. Az a tapasztalatom, hogy az elmúlt években a túltermelés miatt sok jó ló közül lehet elérhető áron vásárolni. Így került hozzám az elmúlt években sok yearling, többek között a Derby-nyerő Golden Sea is.

High Specet az egyik késő őszi Horse in training árverésen tudtuk megvenni. Ahogy ez lenni szokott, több lovat is kinéztünk magunknak.

Azt tudtuk, hogy ugróversenyre keresünk lovat, és azt is, hogy a klímánk és a nyári gyorsabb talaj miatt a kisebb termetű telivér lehet majd a jobb választás.

Versenyeredményt és karaktert néztünk elsősorban. Ahogy telt-múlt az idő, fogytak a kinézett lovak, így csináltunk egy újabb kört, amiben benne volt High Spec is. Tetszett a ló alkata, nem túl nagy termete és az is mellette szólt, hogy az árverés előtt futott kétszer is, így elvileg rendben volt a ló.

High Specet végül is 4000 euróért ütötték le. Az eredménylistája alapján nem csomagolták vattába a korábbi trénerei. Ez nem aggasztotta?

Ez lehet jó és lehet rossz is persze. Tele voltunk kérdőjellel. Kétévesen hatszor futott, háromévesen tíz versenyben állt starthoz. Ami egy normál jó szám, viszont nyolc versenyt tavaly tavasszal két hónap alatt teljesített, na, azért az nem semmi, és nem megszokott a galoppsportban. Kevés ló bírta volna ki. Alaposan megkérdezték, sokat futott Franciaországban és csak néhányszor hazájában, Írországban, így talán kevésbé ismerték.

Ami tetszett, hogy az erőltetett versenyeztetése ellenére talpon volt és egészségesen futott még két versenyt ősszel, az utolsókat 1800 és 2400 méteres távokon.

Mellette szólt még a 60 RP száma is, mellyel úgy kalkuláltunk, hogy átszámolva itthon elég lehet a hazai gátmezőnyben.

Fotó: Kovács Gábor, Juhász Tiborné Zsóka
Hogyan teltek a téli hónapok, majd a felkészülési időszak?

Amint hazaérkezett, kapott egy komolyabb pihenőt Fóton, a tulajdonos tanyáján, és még ott elkezdte az első ugróedzéseit, Babiloniához hasonlóan rudakon, járóiskolán. Február végén jött Alagra, hosszabb kondíciómunkákat kapott. Már az első gátedzésén mutatta, hogy komoly ugróképesség van benne. Elkezdtünk bizakodni.

A fiatal Benkő Ádámmal jó párost alkotnak, hogy került a lóra?

Jó csapatom van, Ádám szerény, tehetséges fiú, súlyban is jól áll, de termete miatt biztattam, hogy próbálja ki ezt a szakágat is. Már a tél folyamán ő lovagolta a kancát, jól kijönnek egymással, vele is ugrik, már februárban eldöntöttük, hogy ő lesz a lovasa. Munkában és versenyben is nagyon jól összepasszolnak, remek párost alkotnak.

– Helyből kicsit idegesebb természetű telivér – vette át a szót a lovas. – Munkából hazafelé menet, illetve trappolásnál és lassú munkában is nagyon sietett. Jól állt át, a sok türelem, a kiegyensúlyozott munka és a sok szeretet megnyugtatta tavaszra. Kicserélt lóként mozog, végtelenül kedves és hálás versenyző. Nagy kedvencem lett.

Amikor legelőször ugrottam vele, már akkor éreztem, hogy imádja azt, amit csinál!

Legelső alkalommal egy alacsonyabb sövényt ugrottunk, ő természetesen túlugrotta.

Másodszor már gáton próbáltuk, ahol tökéletesen kivitelezte a feladatot. Gyorsan tanult.

Erős tempót diktálva őröltétek fel a mezőnyt a Krőzus Gátversenyben. Ez volt az idomári utasítás?

Ott volt a mezőnyben a tréningtárs is, volt olyan verzió is, hogy amíg lehet, menjünk együtt. Hagytam kentrézni a lovat, nem akartam veszekedni vele. Folyamatosan gyorsultunk, a verseny nagy részében hosszakat nyertünk minden egyes ugrásnál, végül nagy fölénnyel nyertünk. Jött előre az első versenyéhez képest, ez sokkal erősebb mezőny volt már, ezen kívül sokban nem különbözött ez a verseny sem az előzőhöz képest. Ugyanolyan lelkesen és kiegyensúlyozottan ment. Büszke vagyok rá, örülök, hogy élvezem a trénerem és a tulajdonos bizalmát.

Két ilyen sikeres és fölényes győzelem után adódik a kérdés, hogy külföldi versenyekben mikor fog indulni. Trénerként mennyire tervez előre?

Lépésről lépésre haladunk – mondja Georgiev. – Dr. Hammersberg Verával, a tulajdonosával egyetértünk abban, hogy a lóban sok lehetőség van, hiszen csak négyéves.

Ha egészséges marad, akkor sok szezon van még a lábában.

Vigyázunk rá, így most kap egy kisebb pihenőt és a következő cél majd szeptemberben lesz, már 3600 méteren a Kincsem Parkban.

Van itthon elég verseny, jók a körülmények, szerezzen csak itthon rutint és versenytapasztalatot, így egyelőre nem gondolkodunk külföldi versenyekben.

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2020/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bugac csodái

A nyaralás vagy a hétvégi kiruccanások tervezésekor az idén talán az eddiginél is többen nézegetik Magyarország térképét. Lapozgatják az útikönyveket, böngészik az internetet a hosszú, kényszerű bezártság után. Számtalan szebbnél szebb természeti látnivaló, építészeti és kulturális kincs felfedezése közül választhatnak.

Régi-új kerékvágás

Ahogy a veszélyhelyzet alatt érvényes korlátozások megszűntek, lassacskán a lovastornászok is visszatérhettek megszokott edzéseikhez – ami csapatsport lévén az edzőktől jelentős logisztikát, a gyerekektől pedig fokozott fegyelmet igényelt.

Pálinka seregszemle Miskolcon

Miskolc ad otthont idén az Országos Pálinka- és Törkölypálinkaversenynek, amelyre rekord mennyiségű, több mint 400 féle pálinkát neveztek a főzdék. A bírálatot szeptember 28. és 30. között tartják a miskolci Polgármesteri Hivatal épületében, ahol 32 pálinkaszakértő kóstolja és értékeli a nevezett tételeket.

Digitális aratás: a Trelleborg csapat nyerte meg a Farming Simulator Liga döntőjét

A hétvégén Erlangenben rendezték meg a Farming Simulator Liga döntőjét, ahol a Trelleborg csapat győzött és elnyerte a 30.000 eurós díjat, miután egy izgalmas meccsen legyőzte a Grimme csapatot. A Corteva a Giants Software által fejlesztett mezőgazdasági témájú videójáték fő szponzora. A játék – amely egy gazdaság tényleges működését és gazdasági vonatkozásait szimulálja - virtuális farmerek milliót vonzza.

Interjú Kassai Lajossal a Lovasíjásszal

Kassai-völgy mára már fogalommá vált a világban: itt van a lovasíjászat bölcsője és világközpontja is. "Igyekeztem minél többet áthozni őseink kultúrájából, amelyeket a XXI. századi ember használhat. Az őseink hagyatéka óriási. Ez nemcsak a harcművészetükre, hanem az állattartástól kezdve a természetes életmódig, sok mindenre vonatkozik." -vallja Kassai Lajos a Lovasíjász.

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

És ön szavazott már?

Az Ökotárs Alapítvány közreműködésével az idén is megrendezik az Év Fája versenyt, mely a közvetlen környezetünkben élő fákra, valamint a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívja fel a figyelmet. A versenyre bárki nevezhetett egy egyedi fát, a kritérium, hogy egy történetet is írjon mellé, amely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösség számára.

Ifj. Nagy Károly, az erdészek legjobb lövészei között

A 25. Magyar erdőgazdálkodásban dolgozók vadász többtusa lőbajnoksága versenysorozaton ifj. Nagy Károly, az EGERERDŐ Zrt. vadászati előadója, összesített eredmény alapján 3. helyezést ért el.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

Az ágazat távlati elképzelései és tisztújítás a MÁSz-nál

Európában másodikként hazánkban alakult meg elismert juh- és kecskeágazati szakmaközi szervezet. Várhatóan jövő decemberig a sertés-és a húsmarha ágazatban is összefognak az ágazat szereplői termelőktől a feldolgozókig és megalakítják a szakmaközi szervezetet – hangzott el a Magyar Állattenyésztők Szövetsége tisztújító küldöttközgyűlésén, amelyen részt vett Nagy István agrárminiszter is.