0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Felfüggesztette az Európai Unió az argentin citrom és narancs behozatalát

Augusztus 13-án az EU úgy határozott, hogy sürgősségi eljárás keretében ideiglenesen megtiltja a friss citrom és a narancs behozatalát Argentínából. Július 30-ig az Argentínából származó termékek között 117 esetben találtak növény egészségügyi problémákat, többek között Phyllosticta citricarpa, Xanthomonas citri és Elsinoë kórokozók tüneteit.

A tilalom augusztus 16-án lépett hatályba, és 2021. április 30-ig érvényes. A helyzet sokkal komolyabb, mint tavaly, amikor összesen 21 tételnél jeleztek problémát.

José Antonio García, az Ailimpo szervezet elnöke szerint ez egy kivételes év a növénybetegségek tekintetében. A Phyllosticta (citrus fekete foltossága) betegség eseteinek a száma óriási, soha nem látott mértékben megnőtt.

A citrom EU-ba történő szállítási tilalma, amelyet egyébként maga Argentína vezetetett be július 1-én, nem hozta meg a kívánt eredményt, mivel azóta több esetben találtak fertőzött tételeket. Augusztus 16-án hatályba lépett új korlátozás részeként az Európai Unió 2021 elején a citrusfélék termesztésére vonatkozó növény-egészségügyi garanciarendszert ellenőrizni fogja.

Az eredménytől függően az EU dönthet úgy, hogy a korlátozásokat továbbra is fenntartja. José Antonio szerint az Európai Bizottságnak túl sokáig tartott az eljárás megindítása, mivel a döntéshozatali eljárás sajnos nagyon lassú és nehézkes. Az Ailimpo vezetője fordulópontként értékeli a helyzetet. Mint mondta, most egy olyan időszak kezdődik, amelyben Argentínának sok magyarázatot kell adnia az Európai Bizottságnak. A rendelkezésre álló adatok alapján, az már előre várható, hogy sokkal szigorúbbak lesznek az előírások mind a származási, mind a rendeltetési országban.

Az ellenőrzéseket több európai kikötőben hajtották végre, például Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában, Hollandiában és Franciaországban. José Antonio megjegyzi azt is,

hogy a 117 esetből 50-et fedeztek fel a spanyol Cartagena kikötőjében, a maradék 67 esetet pedig más európai kikötőkben találták, de ennek a száma is háromszor annyi, mint tavaly. Mint mondja, nagyon fontos, hogy a növény-egészségügyi ellenőrzéseket minden európai kikötőben azonos módon hagyják jóvá és végezzék el.

Noha a citrom exportja Argentínából teljesen leállt, a narancs szállítmányokat szeptember 4-ig még átveszik. Az EU addig is sürgeti, hogy Argentína haladéktalanul állítsa le az EU kikötőibe irányuló összes szállítást.

Forrás: www.freshplaza.de