Back to top

Minden fán lehet segíteni

A fák vizsgálatával és gyógyításával, sorsuk jobbra fordításával a faápolók foglalkoznak. Hívják őket arboristáknak, és sokatmondóan fadoktoroknak is. Ma már korszerű műszerek, eszközök állnak a rendelkezésükre a gyökér- és kéregsérülések, betegségek kezelésére, a legyengült, roncsolódott fák megmentésére.

Villámhárító felszerelése
Villámhárító felszerelése
A faápolók képesek a legbetegebb fa életét is meghosszabbítani, a gyakran magasban végzett munkájuk pedig cseppet sem veszélytelen. Az ember a fákat a természetes környezetükből, az erdőkből, ligetekből a városba költöztette, mert gyönyörködni szeretett bennünk, el akart bújni az árnyékukban, élvezni akarta párás és hűs levegőjüket, illatukat. De haszna volt abból is, hogy a fák a város poros levegőjét megszűrik, az erős szeleket tompítják. Később fölismerte, hogy jól jön a fák éleny- (oxigén-) termelése, a szénéleg- (szén-dioxid-) megkötése, a széngáz- (szén-monoxid-) hígítása, majd kísérletekkel igazolta fertőtlenítő hatásukat és lélekemelő képességüket. Az ember megbecsüli a fák rézsűmegkötő képességét, a megváltozott éghajlatban a vízmegtartó szerepét és a villámárvizek mérséklésében is számít rájuk. A fák a legfiatalabbak környezeti nevelésében is segítenek. A mozogni vágyók, a pihenést kedvelő idősebbek is a fás parkokat keresik fel. De az ingatlanpiac is felfedezte a fák értéknövelő szerepét. Az ingatlanosok nyelvén ősfásnak mondott telkeket magasabb áron kínálják.

Belelát a törzsbe

A természetes közegükből kiszakított fák a sok áldás mellett veszélyeztethetik is környezetüket. A faápolókra mindig akkor terelődik nagyobb figyelem, amikor egy kidőlt fa vagy leszakadt ág tragédiát okoz. A faápolónak éppen ennek a megelőzése is feladata a faápolás mellett.

A fa kifordulhat tövestől vagy eltörhet a törzse, az ága. Az erdőben álló fák ezzel nem okoznak olyan nagy bajt, mint a forgalmas utak mellett álló társaik.

A szakavatott favizsgálónak meg kell tudnia becsülni a veszélyt, ami nem is olyan egyszerű dolog, mint az építmények statikai vizsgálata, ahol az anyag és a szerkezet adataival pontosan lehet számolni.

A fák testbeszédében jártas favizsgáló először is kiolvassa a fák állapotát. Ha kellő hírt kapott, akkor javaslatot tesz a kezelésre. Ha szemrevételezés során nem biztos abban, hogy a fa nem törik, vagy nem dől ki, akkor műszerekkel folytatja tovább a vizsgálódást. Mint amikor a háziorvos mágnesesrezonancia-vizsgálatra rendeli betegét. Az utóbbi években gyorsan fejlődő műszerek pontos vizsgálatot tesznek lehetővé. Divos Ferenc magyar fejlesztő világszerte használt FAKOPP műszere segítségével a favizsgáló roncsolás nélkül pontos képet kap a törzs belsejéről. A dőlés veszélyét pedig egy másik műszerével, a DYNAROOT nevű dinamikus gyökérzetvizsgálóval tudja mérni. Tehát a fák veszélyessége vizsgálattal megállapítható.

Gyógyítási módszerek

A faápoló favizsgálat melletti másik tudománya a fák ápolása. A fagyógyítás eszközeinek széles tárháza áll rendelkezésre. A faápoló képes a legbetegebb fa életét is meghosszabbítani, természetesen a ráfordítást és a várható eredményt mindig mérlegelni kell.

Mivel a legtöbb városi fa szomjazik és éhezik, a legkézenfekvőbb segítség az öntözés és a tápanyag-utánpótlás. Ezzel minden fán tudunk segíteni. Ezen a területen is fejlődnek a módszerek.

A városi fák öntözéséhez használt öntözőzsákokkal megoldható a folyamatos vízellátás, és a fák tövét is megvédjük.

A faápolónak van eszköze a téli sózástól szenvedő fák talajának kicserélésére, és a fa környezetének megvédésére is. Tavaly óta külön szabvány szerint védheti az építési területen álló fákat. Van módja a feltöltésbe és lehordásba kerülő fák védelmére. Az életfeltételek javításának a jövőben egyik legfontosabb módszere lesz a tömörödött talaj lazítása magasnyomású levegővel.

A törzsben keletkezett üreg lefedése
A törzsben keletkezett üreg lefedése
A fa gyökerének sérülései életveszélyesek és nehezen kezelhetők. De a faápolás eszköztárában arra is van megoldás, ha a fa közelében végzett földmunka miatt a gyökér megsérül. Ki ne botladozott volna már gyökér által felgyűrt járdán? Faápolással ez is orvosolható. Az építmények, közművezetékek és a fák gyökerének föld alatti harcát pedig gyökérzárral tudja kibékíteni a faápoló.

Sebtapasz, metszés, kötözés

A faápolási eljárások egy másik csoportja a kéregsérülések kezelése. A legújabban rendelkezésre álló sebtapasz pótolja a megsérült kérget, és miután betöltötte szerepét, magától lebomlik. A fasebészet hivatott a törzsben, vastagabb ágakban keletkezett üregek kezelésére. Ha a fasebészek az odvasodás folyamatát nem is tudják megállítani eszközeikkel, számottevően lassíthatják a pusztulás menetét.

Talán a metszés a legismertebb és leggyakoribb faápolási eljárás. Pedig lehet, hogy a fák is ugyanolyan kellemetlenül érzik magukat a metszés során, mint mi a fogorvosnál vagy a műtőasztalon? Ennek ellenére a fákért szorgoskodó faápoló éppen a biztonság érdekében ragad metszőollót, hogy eltávolítsa a fák száraz, zavaró vagy veszélyes részeit. Az erdőben álló fák árnyékba szorult ágai szabadon leeshetnek az avarra. Ezt a városi fáknál meg kell előzni.

A leszakadás veszélyével fenyegető vázágakat, vagy a meggyengült, kidőléssel fenyegető fákat is meg lehet menteni.

Az ágakat ki lehet kötözni, melynek egyik legszebb példája a Margit-szigeten, a Palatinus strand bejárata előtt álló Hétvezér platán, vagy meg lehet támasztani, mint a főváros Széchenyi István terén álló öreg akácot.

A szomorú és szükséges rossz, a fák kivágása is a faápolók feladata. A sűrűn beépített és forgalmas környezetben nem egyszerű egy hatalmas tömegű fát lebontani. De a faápolóknak több ötlete van a sok jószolgálatot tevő fától való tiszteletteljes búcsúhoz és a megfelelő emlék állításához.

Felelősek vagyunk értük

Ha a fákat ápolni akarjuk, akkor fel kell jutni rájuk. A faápolók tudománya a magasban végzett munka. Ehhez általában az emelőkosaras kocsit vagy a kötéltechnikát hívják segítségül. Kötéllel fára mászni, a fán motorfűrésszel dolgozni nem veszélytelen. Sőt, az USA számadatai szerint veszélyesebb, mint a bányászat és a fakitermelés. Az arboristák – így hívják a kötéltechnikával dolgozó faápolókat – évente bajnokságot szerveznek itthon, Európában és a világon. Látványos versenyben, nemzetközi szabályok szerint összemérik tudásukat. Az idei magyar faápoló bajnokságot a Szegedi Füvészkertben rendezték. (A Kertészet és Szőlészet 34. számában tudósítottunk róla – a szerk.)

Sebtapasz fáknak
Sebtapasz fáknak
A települések, nagyobb kertek faállományának kezelése külön tudomány. Az eddig említett ismereteken túl fontos része a faállomány felmérése, nyilvántartása, melyben a hazai településeknek rövid időn belül nagy lemaradást kell behozniuk.

A minél élhetőbb, egészségesebb és biztonságosabb környezet megteremtése a cél a faállomány segítségével.

A faápolóknak ezt a tudását hazánkban még nem használtuk ki.

A városlakó ember felelős a fákért, melyek a természetes környezetükből kiszakítva a házi kedvenceinkhez hasonlóan szomjaznak, éheznek, és ugyanúgy elpusztulnak a rendszeres gondoskodása nélkül. Jó lenne, ha hasonlóan gondolkodnánk a fákról is, mint négylábú kedvenceinkről. Bár érezni lehet a lakók egyre nagyobb figyelmét a fák iránt, a legtöbb esetben nem fogadják el a szakemberek véleményét.

A faápoláshoz kedvet érzők 120 óra hosszára beülhetnek az iskolapadba és megtanulhatják a mesterfogásokat. A szakirányú, felsőfokú diplomával rendelkezők két féléves szakember- vagy szakmérnökképzésen válhatnak favizsgálóvá, faápolóvá. Akik pedig a faápolók közösségébe szeretnének tartozni, azokat tárt karokkal várja a Magyar Faápolók Egyesülete.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2020/35 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Európában a Pireneusi-félsziget kivételével kedvezőek a terméskilátások

Kedvezőek a terméskilátások Európában a Pireneusi-félsziget kivételével, ahol fokozódott az aszály, így tovább csökkentek a spanyol és portugál termés-előrejelzések a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik - írta májusi nemzetközi agrometeorológiai elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Akit a fa rabul ejtett

Úgy tartják, vannak sorsszerű találkozások. És bármilyen furcsa, ilyesmi nemcsak emberek között eshet meg. Alighanem így történt Gáspár Péterrel is, mikor jó negyven éve egy ismeretlen cégtábla becsalogatta, hogy többé el se engedje.

Természeti tőkénk megóvása stratégiai kérdés

A természetvédelem területén és a természet védelméért dolgozó szakemberek mindannyiunkat megajándékoznak, eredményeikből mindannyian részesülünk. A tiszta víz, a jó levegő, a gazdag termőtalaj, a természetes élőhelyek által biztosított ökológiai szolgáltatások ugyanis közös kincseink - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Pro Natura díjak, a Pro Natura Emlékplakettek és a Miniszteri Elismerő Oklevelek átadóján.

A denevér rejtheti a megoldást az öregedés ellen

A denevérek segítenek a kártevők elleni védekezésben, a növények beporzásában és a magvak terjesztésében. Egy új kutatás szerint azonban a denevérek lehetnek a kulcsa a további gyulladások és az időskori betegségek terápiájának.

Az innováció segítségével csökkenthető a parlagfű terjedése a földeken

A klímaváltozás negatív hatásaival nap mint nap szembesülnek a mezőgazdaság szereplői. Az elmúlt évek aszályos időjárása, a nagymértékű vízhiány nem kedvezett a hazai szántóföldi növénytermesztésnek és a kutatások azt jelzik, hogy az emelkedő átlaghőmérséklet a gyomnövények további terjedésének és pollenszórásának is utat engedhet.

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

Eső legyen, vagy folyjon a víz

Ünnepélyes keretek között adták át a Hársfamajori öntözési közösség öntözőtelepét, május közepén. A Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával megvalósult beruházás a termelés biztonságát szolgálja.