Back to top

Van jövője a magyar hidegvérű lovaknak?

Az elmúlt években jelentős és jó árat kínáló kereslet alakult ki a hidegvérű lovaink iránt. Romániából, Szlovéniából és Horvátországból érkeznek vásárók, de megjelent egy újfajta igény is e lovakra a cirkuszoktól. A jövőben pedig a természetvédelemben, vagy akár a fogatos szelektív szemétgyűjtés területén lehetne bővíteni a használatukat.

Fotó: BNE
Nagyszerű munkát végeznek a hidegvérű lovak tenyésztői Magyarországon, akik ezt a hagyományos magyar lófajtát tovább viszik - mondta Farkas Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület által szervezett országos hidegvérű ménvizsgán Tiszaföldváron. Az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt is kiemelte, hogy ezek a nagy erő kifejtésre képes lovak korábban a Nyugat-Dunántúlon, valamint Szlovéniában, és Horvátország területén voltak elterjedtek, ám az erőgépek kiszorították őket a gazdaságokból.

MMG - Ilyenek a magyar hidegvérű lovak

Az erdészetek ugyan még időnként használják nagy teherbíró erejük miatt, ám napjainkban a tenyésztésük legfőbb célja a hagyományápolás és ennek az őshonos magyar lófajtának a megtartása az utókor számára.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Farkas Sándor átadta a Nagy István agrárminiszter által első alkalommal odaítélt "Kiváló ménes" kitüntető címet Nagy Ferencnek, a Homokréti Ménes tulajdonosának.

Dallos Gyula, az Agrárminisztérium miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a hidegvérű lónak a nem csak jelene van, de lesz jövője is. Mintaértékűnek nevezte, hogy – az országos hidegvérű ménvizsga eseményének Tiszaföldvári helyszínéül is szolgáló területen – a Homokréti Ménes tulajdonosa Nagy Ferenc, az elmúlt tizenöt év alatt európai szintű hidegvérű tenyészetet és telepet hozott létre és üzemeltet.

Baranyai Sándor, a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke elmondta jó úton halad a hidegvérű lótenyésztés. 

Magyarországon napjaikban 1200-1300 kanca és 250 mén alkotja az állományt. A sárga, a fekete, a pej, a szürke és a deres szín változataiban tenyésztett magyar hidegvérű kiváló fogatos ló, megbízhatóan dolgozik, betanítása valamennyi fajta közül az egyik leghálásabb feladat.

Tiszaföldváron szeptember 1-én az országos hidegvérű ménvizsgán 19 mént szemléztek a szakemberek. A ménjelöltek küllemi vizsgálatán kívül fogatos vizsgán, indítási próbán is vizsgáztak a lovak. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

150 év után visszatértek a szarvasmarhák Londonba

Az emberek igencsak meglepődhetnek, amikor Észak-London legrégibb közparkjában, a Wansteadben látják ezeket az állatokat, mivel a parkot üzemeltető City of London Corporation, a 200 egyedet számláló nyájából válogatott teheneket telepített ide, hogy lelegeljék a füvet.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Európai szárazfölditeknősök - Fajok összehasonlítása

A Kistermelők Lapja hasábjain már bemutattuk a görög, mór, szegélyes és a sztyeppi teknősök alapvető igényeit, tartástechnológiáját. Most a fajok közti jellegzetes különbségeket, közös tartásuk lehetőségeit ismertetnénk.

Díjak és kitüntetések az Erdő Világnapja alkalmából

Az Erdők Világnapja alkalmából adományozott elismeréseket Nagy István agrárminiszter és átadták az Országos Erdészeti Egyesültet díjait is a mátrafüredi Vadas Jenő Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában.

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.

Időnként még a kolibrik is megpihennek

Az Andokban néhány madárfaj esténként hibernációhoz hasonló állapotba azaz mély álomba kerül, hogy spóroljon energiájával, ilyenek például a kolibrik is, melyeknek élete felettébb különleges. Ezek a repdeső élőlények még a gerincesek között is híresek gyors anyagcseréjükről és villámgyors életmódjukról, emiatt naponta a saját testtömegüknek megfelelő mennyiségű nektárt fogyasztanak.

Legendás óriások

Nevezetes fákat bemutató sorozatunkban olyan matuzsálemeket veszünk sorra, amelyekhez több helyi hiedelem, legenda szövődik, vagy levéltári forrásokból ismerjük az eredetüket.

Egy kiváló papagájdajka - A nagy sándorpapagáj

A papagájok kézzel nevelése igen nagy odafigyelést és türelmet igényel, mondhatni, a nap 24 órájában leköti a tenyésztőt. Ám az utóbbi években a nagy sándorpa­pagáj ára igencsak lecsökkent, ennek ellenére szívesen tartják a papagájtenyésztők, mert nyugodtan rájuk lehet bízni más rokonfajok tojásait, fiókáit is.

Az ELTE etológusai bizonyították, hogy a macskák is utánozzák az embereket

Az etológiában jól ismert a Tedd azt, amit én! (Do as I Do, DAID) metódus, amely az állatok utánzásos tanulását vizsgálja. Az eleinte csak emberszabású főemlősök ez irányú képességeinek felmérésére hivatott módszert a 2000-es évek közepén az ELTE Etológia tanszékén alkalmazták elsőként kutyákon is.

Vörös vércse - Adjunk otthont nekik!

Nézzük, milyen módszerek állnak azoknak a rendelkezésére, akik szeretnék a vegyszermentes, környezetkímélő rágcsálóirtóként hasznosítható ragadozó madarakat a területükre vonzani, esetleg folyamatosan ott is tartani.