Back to top

Esőadó a telek tulajdonosoknak?

Az adó akár tizedére is csökkenhet, ha a tulajdonos esővizet gyűjt, például hordóban, derül ki abból a rendelettervezetből, amit lengyel vízügyi hatóságok kezdeményeznek. Az elhúzódó aszályos idősszakok hatásait szeretnék enyhíteni ezzel a megoldással.

A rendelet célja, hogy olyan megoldásokat találjanak, amelyek megkönnyítik a vízvisszatartást, és javítják a vízkészletek rendelkezésre állását Lengyelországban. Mindez az elhúzódó aszály negatív hatásainak enyhítése érdekében történik, kommentálta a szabályozás okait Przemysław Daca, a Lengyel Vízügyi Hivatal vezetője.

A tervezetben azt javasolják, hogy azokat a lakóingatlanokat, ahol nem helyeznek el, vagy építenek ki esővíz felfogó rendszereket, négyzetméterenként 1,50 zloty, (120 Ft) adóval terheljék meg.  

A hatóságok becslése szerint az esőadó a háztartásokat átlagosan évi 1 350 zlotyval, azaz több mint százezer forinttal terheli meg.

A lengyel vízügyi vezetők szerint a probléma a "lebetonozott Lengyelország" miatt van. Aszfalttal, mesterséges burkolatokkal látják el a városok nagy részét, az utakat, az autópályákat. Ezért a csapadék terméketlenül áramlik ezekről a betonozott felületekről a szennyvízrendszerbe, a szennyvízrendszerből a folyókba, és a folyókon át a Balti-tengerbe.

Jelenleg az éves csapadékmennyiség 6,5 százalékát hasznosítják Lengyelországban, a cél pedig az lenne, hogy legalább 15 százaléknyi esővizet tartsanak vissza.

Ezért külön törvényi rendelkezések ösztönzik majd a nagy városi felületek, illetve városközpontok megbontását.

Eddig csak nagy földterületek tulajdonosai fizették ezt a díjat ott, ahol a telek területe meghaladta a 3,5 ezer négyzetmétert, és a terület 51 százalékát beépítették. Ilyen díjat közel 7000 lengyelországi telekre számítottak fel eddig. Most ez hamarosan megváltozik - a tervezetet készítők azt akarják, hogy az esőadót a kisebb telkek tulajdonosai is fizessék, azok, akiknek a területe meghaladja a 600 négyzetmétert és a beépített terület nagysága több mint ötven százalék. Kivéve, ha kiépíti az esővíz felfogására alkalmas rendszert – ami lehet egy méretes hordó is -, akkor az adó mindössze 10 százalékát kell megfizetnie.

Forrás: 
gazeta.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nagyobb kereslet, nagyobb választék

A pozsgás növények több éve töretlenül népszerűek a vásárlók körében, mivel tökéletesen illeszkednek a jelenlegi lakberendezési irányzatokhoz. A korszerű otthonok tulajdonosai kedvelik a könnyen gondozható szobanövényeket, szívesen veszik magukat körbe velük, ez pedig növeli a keresletet.

Megfáztak a rózsák Ecuadorban

Az éghajlat változik és ezt már az ecuadori rózsatermesztők is saját bőrükön tapasztalják. Néhány héttel ezelőtt a Lassóban található Flowers House Group egyik üvegházában az éjszakai hőmérséklet 0 °C alá csökkent több mint két órán keresztül, amitől a fehér és a rózsaszínű fajták mintegy 90%-a károsodott.

Az agrárhivatás vonzóbbá tétele nemzeti érdek

Nem képzelt, hanem valódi problémával állunk szemben, amikor a fiatal gazdák jövőképét vizsgáljuk. A sikeres generációváltásként is emlegetett folyamatot már nem is óvodás, kisiskolás korban kell elkezdeni, hanem leendő és aktív szülők szemléletformálásánál, állapítja meg Privóczki Zoltán István, a Szent István Egyetem Kaposvári Campusán, a napokban megvédett doktori értekezésében.

Csökkent a biogázüzemek száma Németországban

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a biogázüzemek száma, tavaly Németországban volt a legtöbb üzem és így a legnagyobb biogáztermelő-kapacitás a világon. Az elmúlt év végével 9500 üzemet tartottak nyilván az országban, amelyek névleges kapacitása 3810 MW volt.

Ha a lomb fele lehullott, kezdődhet a lemosás – Növényvédelmi előrejelzés 43. hét

Véglegesen elmúlt a késői nyár, ezzel együtt – a muslicákon kívül – a mezőgazdasági szempontból fontos kártevők is visszavonultak. Szőlőben és gyümölcsben is megkezdhető az őszi lemosó permetezés, a pázsitok áttelelésének elősegítésére pedig már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák.

Biológiai alapok - amire építenünk kell

A szőlő szaporítóanyag-termelés az ágazat egyik legerősebb lába, hiszen ezzel kerül kapcsolatba a termelő. "Nagy kérdés, kell-e új fajtákat létrehozni, vagy a régiek között keresgélni” – fogalmazta meg Kocsis László, az MTA doktora –, a kérdésből pedig egyből adódik a másik kérdés, hogy mit teszteljünk, mit vírusmentesítsünk, a szaporítóanyag-előállításhoz milyen ültetvényeket kell létesíteni.

Az erdő és a víz harmóniája

A Gemenci-erdő nemcsak Magyarország legnagyobb ártéri erdeje, hanem európai viszonylatban is egyedülálló. A térségben gazdálkodó Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. igyekszik az erdő- és vadgazdálkodási feladatai mellett mind többekkel megismertetni Gemenc látnivalóit, természeti értékeit. Nem utolsósorban kényelmes szállást és finom helyi ételeket is kínál egyebek közt a Pörbölyi Vendégházban.

Időutazás egy élő majorságban

A Georgikon Majortörténeti Kiállítóhely ősszel is szeretné megismertetni a kicsikkel és nagyokkal a régi idők szokásait és a kertművelést, valamint felhívni a figyelmet a felelős állattartásra.

Az együttműködés hatalmas erő - a DélKerTÉSZ jó példa erre

A zöldséghajtatás az egyik legsikeresebb ágazat, köszönhetően a nagyfokú integrációnak is, aminek kiváló példája a 18 éve működő Délalföldi Kertészek Szövetkezete, fogalmazott Nagy István a VII. Zöldséghajtatási napon Szentesen. A FruitVeB és a DélKerTÉSZ közös rendezvényén gratulált a tész elért eredményeihez, és tájékoztatott az ágazat további erősödését szolgáló pályázati lehetőségekről.

A kistermelők a járvány hősei

A családi gazdálkodók és a kistermelők az utóbbi hónapok hősei az élelmezésben, mert a korona­vírus-járvány alatt végig a frontvonalban dolgoztak. A nehéz körülmények dacára velük voltak a feldolgozók, a szállítók és a kereskedők is, írja az október 16-i élelmezési világnap alkalmából kiadott közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete.