0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság őshonos gyepi élőhelyeket védelmez Pest-megyében

A pályázat során a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság pest-megyei működési területén található, mára erősen megfogyatkozott Pannon homoki gyepek és Euro-szibériai erdőssztyepp tölgyesek állapotának javítását és kiterjedésének növelését tűzte ki célul. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 235 millió forint (100 %-os támogatottság).

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság működési területe alá eső gyep- és erdőterületek természetességének helyreállítására pályázatot nyújtott be és nyert el a VEKOP-4.2.1-15 kódszámú „Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése” című felhívásra.

A projekt célja a kiemelt közösségi jelentőségű élőhelytípusok védelme és fejlesztése.

A támogatás segítéségével a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság nagy kiterjedésben visszaszorítja a veszélyt jelentő nem őshonos, invazív növényfajokat. A védett területekről elszállításra kerülnek az illegálisan lerakott hulladékok és lezárásra kerülnek a területek épségét veszélyeztető illegálisan használt autóutak.

Hosszú távú céljuk a természeti értékeinek hosszú távú megőrzése, a Natura 2000 területeken jelen lévő közösségi jelentőségű fajok és élőhelytípusok kedvező természetvédelmi helyzetének megőrzése, fenntartása és helyreállítása.

A fejlesztés eredményeként 1336 hektár hatásterületen biztosított a védett élőhelyek természetességének pozitív irányú változása. A projekt kiterjed Csévharaszt, Nagykáta, Nagykőrös, Szentmártonkáta, Szigetmonostor, Szigetszentmiklós, Tóalmás, védett illetve Natura 2000 területeire.

A pályázat időtartalma 2016.05.02-től 2023.09.30-ig tart, mely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán olvashatunk.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság sajtóközlemény