Back to top

Kertbarát programok őszre

Az ismert okok miatt a megszokottnál lényegesen kevesebb program várja ezen az őszön a növénybarátokat, azonban még így is van mit ajánlanunk. Sőt, ha azt is számításba vesszük, hogy egy-egy őszi arborétum bármiféle szervezett program nélkül is fantasztikus élmény lehet, akkor bőven van miből válogatni.

A budapesti Füvészkert
Fotó: Koszecz Sándor / Pixabay
Most olyan növénygyűjteményeket (arborétumokat, botanikus kerteket) ajánlunk olvasóinknak – a teljesség igénye nélkül –, ahol valamilyen programot is szerveznek a következő hetekben.

Az ELTE Botanikus Kertjében, a legendás Füvészkertben szeptember 27-én délelőtt rendhagyó programmal várják az érdeklődőket: azokról a

titkos helyekről – épületekről, emlékművek, szobrokról – lesz szó, amelyekről a növénytani tájékoztató táblákon hiába keresnénk információt.

Több olyan helyiség is megtekinthető lesz, melyek ajtói a nagyközönség előtt általában zárva vannak, érdemes tehát jelentkezni, jegyek korlátozott számban kaphatók.

Ugyancsak a Füvészkert ad otthont a Szamóca Kiskertész Tanoda programjainak: szeptember 26-án mesehősökkel kertészkedhetnek a 3-10 éves kiskertészek, majd október 10-én színes lombok kincskereső, október 31-én pedig tökfaragás várja őket. Ide is előzetesen be kell jelentkezni.

Fotó: Pixabay
A Kecskeméti Arborétumban szeptember 29-ére és október 1-jére az Erdők Hete rendezvénysorozat keretében vezetett interaktív erdészeti foglalkozásokat írták ki óvodásoknak és iskolásoknak, előzetes bejelentkezésre itt is szükség van.

A Szarvasi Arborétumban október 16-án a „Szorgos hangyák napja” keretében arborétumi kertészkedést szerveznek civilek, iskolák, családok, önkéntesek bevonásával; novemberben pedig majd madárbarát foglalkozás is lesz, illetve az arborétumi szakemberek bemutatják, hogyan készíthetjük fel növényeinket a télre.

És végül egy igazán nagyszabású és elegáns rendezvényről is essen szó: a szokás szerint június első napjaiban tartott, azonban

az idén őszre halasztott Európai Dísznövény- és Kertművészeti Napokat szeptember 25–27. között tartják Fehérvárcsurgón,

a Károlyi Kastély kertjében. Pénteken 14–19.30-ig látogatható a kiállítás (10–14 óra között a szakma képviselőit várják), szombaton és vasárnap pedig 9–19.30-ig. Pénteken és szombaton 17 órakor az Alba Regia Szimfonikus Zenekar ad koncertet.

Figyelem! A járványügyi helyzet változásával a programok is változhatnak, erről az egyes helyszínek internetes elérhetőségein érdemes naprakészen tájékozódni. Javasoljuk továbbá, hogy kísérjék figyelemmel az egyes helyszínek saját előírásait és ajánlásait, különös tekintettel a maszkviselésre és a távolságtartásra.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöldítő vetőmagvak kivitelre

Szolid termelési költség, megsüvegelésre méltó árbevétel – röviden így jellemezhetnénk a Multi Mag Debrecen Kft. által exportcélra termeltetett aprómagvakat. Ebben az évben összesen 3200 hektárt integrált a cég, nem kevesebb, mint 126 termelővel voltak szerződéses kapcsolatban.

Halottak napjára készülve - A sírok növényei

Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

Néhánynapos kultúrák - csírazöldségek

Kevesen nevelnek csírazöldségeket hazánkban, pedig azok már néhány nappal a vetés után betakaríthatók, a megtérülés tehát igen gyors. A növények minőségmegőrzési ideje viszont rövid, tehát csak biztos piaci háttérrel érdemes belefogni. Prázmári Mihály egyéni vállalkozó, valamint Hintalan György, az Ökovital Kft. ügyvezetője osztotta meg velünk tapasztalatait a zöldségtermesztés e különös ágáról.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Virágos meglepetés a moziban

A düsseldorfi UFA Palast mozijába főműsoridőben érkező látogatókat szokatlan meglepetés várta: a moziteremben az ülések felén szobanövények foglaltak helyet.

1500 szőlő- és gyümölcsoltványt foglalt le a Nébih

1551 db igazolatlan származású szőlő- és gyümölcsoltványt foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a 2020. október 11-én és 18-án tartott országos szaporítóanyagellenőrzési akció során. A hatósági zár alá vont oltványok – összesen 12 szőlőfajta (558 db) és 10 gyümölcsfaj (993 db) – együttes piaci értéke meghaladja az egymillió forintot.

A gyönyörű gránátalma

A gránátalma mediterrán növény, de közép-ázsiai őshazájából meghódította Európa déli vidékeit, Dél-Amerikát, Észak-Afrikát és termesztik Indiában, Indonéziában trópusi, szubtrópusi éghajlaton is. Könnyen szaporítható magról vagy gyökérsarjakról, viszonylag ellenálló, gyönyörűen virágzó növény. Ahogy melegszik az idő, hazánkban is mind többfelé lehet termeszteni.

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Ezt tegyük, hogy többé ne okozzon bosszúságot az őszi avar

Az őszi kerti munkák sokak számára inkább fáradtságot jelentenek, mint gondtalan kikapcsolódást, hiszen a lehullott falevelek folyamatos összegereblyézése kimerítő tevékenység lehet. De nem akkor, ha tudatosan és kreatívan állunk a kerti munkához! A STIHL szakértői szerint ugyanis mindez jelentősen megkönnyíthető, ha néhány egyszerű praktikát alkalmazunk.