Back to top

Az agráriumban sincs a tanulásnak vége – Szakiskolai nap 2.0

18 iskola, közel ezer diákja a járványügyi intézkedések szigorú megtartása mellett látogatta meg a Bábolnai Gazdanapokat. Magyarország sikerének záloga a vidék megerősödése, ez csak akkor lehetséges, ha egyre többen választják az agrárium által kínált képzéseket. Elkerülhetetlen a generációváltás, és ebben a folyamatban szükség van a tanulók és a pályakezdők erejére és tudására.

Fotó: Csatlós Norbert
Minderről Bagdán Boglárka agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár beszélt a szakiskolai nap megnyitóünnepségén:

„Magyarország elsők között indított agrárképzést Európában. A magyar agrárszakképzés az évszázadok során folyamatosan alakult, de küldetése ugyanaz maradt, szolgálni a magyar mezőgazdaságot, éltetni és fejleszteni a vidéket, követni a társadalmi és termelési igények változását. Nem elég szeretni egy szakmát, elhivatottnak is kell lenni iránta. Szakképző intézményeink tanulójakét nagyon szép hivatás mellett köteleztétek el magatokat. Az Agrárminisztérium pedig arra kötelezte el magát, hogy ehhez a lehető legjobb feltételeket, a lehető legtöbb támogatást biztosítsa. Jól tudjuk az agrárium sikerességének zálogát a jól képzett, megfelelő gyakorlati tudás birtokában lévő szakemberek jelentik.”

Fotó: Csatlós Norbert
„Az agrárszakképzés idén jelentős mérföldkőhöz érkezett, július elsejétől az agrártárca által fenntartott 56 szakképző intézmény 5 centrumban folytatja tevékenységét. Ma, amikor rendkívüli időket élünk, kiemelten fontos üzenete van annak, hogy itt vagytok a Bábolnai Gazdanapokon és a megfelelő óvintézkedések betartásával olyan szakmai lehetőséget kaptok, ahol olyan agárszakemberekkel találkozhattok, akik megosztják veletek tapasztalataikat”

A szakiskolai nap külön programot kínált az iskolák végzős diákjainak: az Agrya Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége és a Magyar Mezőgazdaság Kft. konferenciát tartott, amelynek célja az volt, hogy az iskola elvégzése után a fiatalok ne vándoroljanak el az agráriumból, hanem válasszák életcéljuknak a mezőgazdaságot.

dr. Szinay Attila, közigazgatási államtitkár
Fotó: Mile Máté
A konferenciát dr. Szinay Attila, az AM közigazgatási államtitkára nyitotta meg, aki elmondta, bár az agrárium mindössze a GDP 3-4%-át adja, idén tavasszal a koronavírus járvány miatt bezárt ország megmutatta, hogy a gazdák meg tudtak etetni 10 millió embert - hittel, tudással, hazaszeretettel.

Az államtitkár kiemelte, a diákok olyan hivatást tanultak meg, ami kulcságazat Magyarország szempontjából, és az ambiciózus, nyitott gazda számára egy olyan életpályát jelenthet, amely el tud tartani egy családot.

Az Agrárminisztérium iskolák fenntartójaként az elmúlt években közel 1 milliárd forintot költött felújításokra. 24 iskolában folyik digitálistananyag-fejlesztés, és ezek az iskolák most kapnak, új korszerű, precíziós gazdálkodásra alkalmas oktatótraktorokat.

MMG - Az agráriumban sincs a tanulásnak vége – Szakiskolai nap 2.0

 

Fotó: Mile Máté
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az agártárca olyan törvénycsomagot készít elő, amely a családi gazdaságokon belüli megújulást és generációváltást segíti elő.

A konferencián először a mezőgazdaság különböző ágazataival ismertették meg a fiatalokat a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesülete előadói.

Ezt követően a konferencia legnagyobb tapsot kapott részében a Magyar Mezőgazdaság Kft. munkatársa négy Agrya-fiatalt kérdezett a gazdálkodói élet mindennapjairól, annak szépségeiről, buktatóiról.

A négy fiatal gazda őszintén beszélt arról, hogy a gazdálkodói életforma nem könnyű, kevés szabadidővel jár, komoly kihívást jelent a családalapítás, illetve az egyensúly megteremtése a család és a munka között.

Az agrárium fokozott terhet jelenthet egy nő számára, akinek a gyermeknevelést is össze kell egyeztetnie a gazdaságbeli teendőkkel. A meghívottak a gondjaik mellett terveikről is beszéltek: valamennyien fejleszteni szeretnének, amelyhez pályázati forrásokat használnak fel, a növénytermesztők gépvásárlást, az állattartók széna- és silótároló építését tervezik.

Fotó: Mile Máté

Az U20+ fiatal gazdák felhívták az U20-as diákok figyelmét arra, hogy az agrárpályán is élethosszig tanulni kell, és a jelenleg "esedékes" generációváltás kapcsán arra, hogy ha a szüleik nem gazdálkodók, akkor egy idősebb tulajdonos által vezetett gazdaságban a sokrétű tudás és szorgalmas munka lehetőséget kínálhat számukra átvenni régóta működő gazdaságokat.

A Szakiskolai napon készült további képeket ide kattintva tekintheti meg.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egy nevezetes firma: Dzseki bácsi

Nevével már a balekoktatás kezdetén megismerkedik a leendő balek. Dzseki bácsi bohém jellemét bemutató történetek közszájon forognak, és nincs olyan bányász, kohász vagy erdész, aki ne mosolyodna el neve hallatán. Sokan csak becenevén ismerik, és nem is tudják, hogy Böszörményi Nagy Károly névre hallgatott e közismert, és egyben a soproni egyetemi élet eddigi legkülönlegesebb alakja.

Agrárminiszteri találkozó és élelmiszeripari kiállítás Poznanban

Egy kiszámítható, megvalósítható, a gazdálkodói és tagállami pénzügyi kockázatokat csökkentő Közös Agrárpolitika irányába mutató javaslatokat tartalmazó nyilatkozatot fogadott el tizenegy ország agrárminisztere a Visegrádi Csoport kibővített agrárminiszteri ülésén Poznanban. Ugyanitt, a POLAGRA FOOD kiállításon a lengyel agrárminiszter közreműködésével megnyílt a magyar stand.

Díjak és kitüntetések az Erdő Világnapja alkalmából

Az Erdők Világnapja alkalmából adományozott elismeréseket Nagy István agrárminiszter és átadták az Országos Erdészeti Egyesültet díjait is a mátrafüredi Vadas Jenő Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában.

Legendás óriások

Nevezetes fákat bemutató sorozatunkban olyan matuzsálemeket veszünk sorra, amelyekhez több helyi hiedelem, legenda szövődik, vagy levéltári forrásokból ismerjük az eredetüket.

Sikeres AXIÁL-kötvényaukció a Budapesti Értéktőzsdén

A Magyar Nemzeti Bank által elindított Növekedési Kötvényprogram keretében (NKP) a magyar mezőgazdaság egyik meghatározó szereplője, az AXIÁL Kft. kötvénykibocsátást hajtott végre. Az aukcióra 2020. szeptember 21-én került sor a Budapesti Értéktőzsde Aukciós Kereskedelmi Rendszerén keresztül.

Feltételekkel engedélyezte a versenyhatóság az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedést

A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

Vörös vércse - Adjunk otthont nekik!

Nézzük, milyen módszerek állnak azoknak a rendelkezésére, akik szeretnék a vegyszermentes, környezetkímélő rágcsálóirtóként hasznosítható ragadozó madarakat a területükre vonzani, esetleg folyamatosan ott is tartani.

Egerészölyv, vörös vércse - Tollas segítőink

A határban leggyakrabban megfigyelhető ragadozó madarak az egerészölyv és a vörös vércse. Nap mint nap láthatjuk őket vitorlázni, egy helyben szitálni, majd lecsapni, mégis keveset tudunk róluk, pedig a hasznunkra lehetnek.

Hét milliárd forint válságkezelő támogatás érkezett az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások és a juhtartók számára

A koronavírus gazdasági hatásainak ellensúlyozása érdekében az Agrárminisztérium 25 milliárd forintos válságkezelő támogatási programot készített a mezőgazdaság és élelmiszeripar szereplői számára - tájékoztatta az MTI-t Nagy István. Az agrárminiszter elmondta, hogy első körben 1261 vállalkozás részére 6,2 milliárd forint támogatást folyósított a Kincstár, a fennmaradó kifizetéseket folyamatosan utalják.

Fejlesztés, munkahelyvédelem - Támogatás a kertészeteknek

Október közepén indul az az új fejlesztési támogatás, amely 30 milliárd forintot biztosít a kertészeti ágazat versenyképességet és hatékonyságot szolgáló beruházásaihoz.