Back to top

Tollas vadásztárs

A 33. Bábolnai Gazdanapokon a hagyományőrzés is kulcsszerepet kapott. A huszár lovasbemutató mellett egy solymász is jelenlétét tette az eseményen, aki az érdeklődéseknek eleget téve, elmesélte a solymászat ősi hagyományőrző mivoltát, ismertette a ragadozómadár-tartás alapjait, továbbá a madár-ember kapcsolat egyedi, ám annál szorosabb kötelékéről is beszámolt.

MMG - Solymászat és vadászat sólyommal

 

Győrffy-Villám András agrármérnök, c. egyetemi docens, mestersolymász fiatalkora óta tart ragadozó madarakat, melyeket vadászatok alkalmával és bemutatókon egyaránt szerepeltet, ráadásul igen eredményesen. Jelenleg három madár áll a tulajdonában, egy vándorsólyom és két Harris-héja, azonban a madarak teljesen más funkciót képviselnek.

Előbbit kifejezetten vadászatok alkalmával használja, még a Közép-Amerikából származó Harris héját kulturális bemutatókon alkalmazza.

Mielőtt bárki kedvet kapna e nemes madarak tartására, felhívnám figyelmüket, hogy az csak szigorú jogi keretek között történhet. Magyarországon alapvetően a természetvédelmi, állatvédelmi és vadászati törvény szabályozza a solymászatot, ráadásul nem tartható bármilyen ragadozó madár, csak vándorsólyom, lugger sólyom, vadászsólyom, héja, karvaly és szirti sas. Ezek a madarak mind testméretükből, viselkedésükből és vadászati módjukból kifolyólag eltérő tartást kívánnak meg.

Emellett elengedhetetlen egy átfogó elmélet és gyakorlati tudás, elhivatottság, materiális oldalról pedig minimum egy kertes ház, ahol a madarak megfelelő tartása biztosított, közeli gyakorló terület, ahol a bevadásztatás gyakorolható, illetve sólyomkereső-műszer, amivel a madár röpte és helyzete lekövethető.

solymasz_szombat_mm_13.jpg

Fotó: Mile Máté
Győrffy-Villám András vándorsólymával rendszeresen részt vesz vadászatokon, melyeket kifejezetten sólyommal való vadászat céljából szerveznek meg. A mestersolymász eredményességét és szakmai kiválóságát nem is igen lehetne jobban fémjelezni, minthogy tavaly Csenge nevű vándorsólymával az Év Solymásza kitüntető címet érdemelte ki. A sólyommal történő vadászatok során a vadász, eb és a madár együttes, harmonikus munkája szükséges az eredményes elejtéshez. Először is a vadász felküldi a madarat a levegőbe, ami körkörös, „kémlelő” mozgást végezve várja a felröpülő vadat. Ezalatt a földön a vadászeb felkutatja a vadat (vándorsólyom esetében fácánt, foglyot), majd az eredményes keresés során állja azt, és mikor a gazdája kiadja az utasítást, felzavarja búvóhelyéről.

Ekkor a felrepülő vadra több mint 300 km/óra sebességgel rávág a sólyom, ami az iszonyatos sebesség volta miatt többségében azon nyomban életét veszti.

Ezek az egyedi, kifejezetten tradicionális vadászatok ősibbek a puskával történő vadászatnál; elődeink előszeretettel alkalmazták őket, ráadásul igen eredményesen.

Győrffy-Villám András mindemellett a fiatalokat is igyekszik ösztönözni a ragadozó madárral történő vadászatra, mind bemutatói során, mind pedig oktatás keretin belül, ugyanis rendszeres előadója a Kaposvári, valamint a Testnevelési Egyetemnek.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mesél a besenyői erdő

A SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláját az elsők között alakították ki hazánkban. A Sziágyon eltöltött napok megalapozzák a fiatalok természetismeretét, természetszeretetét, fejlesztik környezettudatosságukat, -érzékenységüket. A Nagyatád térségében, a somogyi erdő rengetegében működő erdei iskola minősített programjaihoz szorosan kapcsolódik a közeli tanösvényhálózat.

Lángba borult erdők

Biztos, hogy elfújtam a gyertyát? Szalonnasütés után elég vizet öntöttem a tűzre? Bezártam jól a kályha ajtaját? Bizonyára a kedves olvasókban is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Otthonunkban az esetek többségében a saját odafigyelésünkön múlik, hogy „meleg helyzetbe” kerülünk-e vagy sem. De nemcsak a lakásaink válhatnak a tűz martalékává, hanem a természeti környezet is!

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Hölgy puskával

Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.

Természetfotó pályázat - "Négy évszak az erdőben"

A Mecsekerdő fotópályázatot hirdet "Négy évszak az erdőben" címmel. Olyan képeket várnak, melyek bemutatják az erdők és az erdei világ sokszínűségét. A pályázatra 2020. október 16-ig lehet jelentkezni a fotók beküldésével.

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Teljesen átalakulhat a budapesti állatkert működése

Gazdasági társaságként szeretné a továbbiakban működtetni a Fővárosi Állat- és Növénykertet Budapest vezetése. Az átalakítást az új igazgató vezényli majd le, akit hamarosan pályázaton választanak ki.

Fajpusztító kedvenceink

Jak Wonderly egyik fotóját az idei BigPicture versenyen Ember/Természet kategóriában első helyezettként díjazták. A díjnyertes fotón azok az elpusztult állatok láthatók, amelyekkel házi macska végzett. A National Geographic szerint a fotón látható tetemeket tízmillióval kellene felszorozni ahhoz, hogy hiteles képet kapjunk a macskák által egy év alatt elpusztított állatok mennyiségéről.

Csík-csodák

A Csík Zenekar alapítója, Csík János népzenész jókedvű muzsikus. Úgy táncol kezében a vonó, hogy örömzenére hívja a zenésztársakat is a legkülönbözőbb műfajokból. Koncertjein egymásra kacsint a hagyományos népzene a legvagányabb pop-rockkal. De mostanában, e vírusvészes kényszerű csend idején a színpadot felváltotta számára a természet.

Csontos Péter: Gerinctúra

"Hatéves korom óta van saját fényképezőgépem. Az NDK-s kitekerhető optikájú Pouva Starttal kezdődött a fotós pályafutásom, mint oly sokaknak, akinek a szülei nem a Szmenát választották akkoriban. ​​​​Gimnáziumi éveimben 5 perc alatt „sötétkamrává” lehetett alakítani a szobámat, mert a délelőtt készített képeket estére már kinagyítva szerettem látni."