Back to top

Ünnepi közgyűlés a gazdanapok idején

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete. Ez alkalomból a Bábolnai Gazdanapok szombati lovasbemutatókat követően, várhatóan 15.00 órától ünnepi közgyűlést tartanak. Itt a szakmai előadások mellett bemutatják az elmúlt 20 esztendő Shagya-arab méneskönyvét is

Fotó: hba
1990. december 8-án 50 „rajongó” taggal alakult meg a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesülete. Rajongásukat, vagy az arab lovak iránti kötődésüket bizonyítja, hogy az alapítók közt számos olyan tag is akadt, akinek nem is volt saját lova. Mára az egyesület tagsága megháromszorozódott, és öt fajta, az arab telivér, a Shagya-arab, az anglo-arab, az arab félvér és az arab fajta lovak regisztrációjáért felel és vezeti a törzskönyvét.

A közhasznú egyesület célját így határozzák meg: az arab telivér, az őshonos magyar Shagya-arab és minden más arab vérségű ló és lófajta tenyészértékének megőrzése és fejlesztése, e fajtákra jellemző sajátos külső-belső tulajdonságokkal rendelkező nemes lovak tenyésztése, amelyek használhatóságukat is figyelembe véve (bemutatók, fogathajtás, díjugratás, távlovaglás, stb.) megfelelnek a nemzetközi előírásoknak és elvárásoknak.

Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke
Fotó: mmg archív

„Büszke vagyok arra, hogy ez alatt a 30 év alatt a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokkal közösen sikerült egy kihalófélben lévő állatfajt esetében nem csak az általunk képviselt öt fajtát megőriznünk, de sikerült olyan fejlődési pályára is állítanunk, hogy megfeleljenek a mai sport követelményeinek ."

– mondja Rombauer Tamás, a Magyarországi Arablótenyésztők Egyesületének elnöke. "Természetesen soha nem lesznek a mi lovaink nagydíjas díjugró lovak, de például távlovaglásban szép eredményeket tudnak elérni. Büszke vagyok arra a kontinuitásra is, ami összeköti a monarchiabéli tenyésztést a mával, hogy 1990 óta sikerült, a XX. század második felének számos tenyésztési baklövése után rekonstruálni a Shagya-arab fajtát. Ebben nagy szerepe volt a ménesbirtoknak ugyanúgy, mint azoknak az elkötelezett magánszemélyeknek, akik egyesületünk tagságának magját adják.”

Forrás: 
magyarmezoazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miniszteri egyetértés az állatjólét finanszírozásáról

A 16 szövetségi tartomány agrárminiszterei augusztus végén tartott tanácskozásukon elvi megállapodást kötöttek arról, hogy a német gazdák részesüljenek megfelelő pénzügyi támogatásban az állattartás feltételeinek javítását segítő átépítések elvégzéséhez, és meg kell teremteni az ahhoz szükséges finanszírozás intézményrendszerét.

Hogyan csökkenthető az anti­bio­tikum-rezisztencia?

A WHO határozottan javasolja a gyógyászatilag fontos antibiotikumok használatának csökkentését az élelmiszertermelésre tenyésztett állatok esetében, beleértve az ilyen antibiotikumoknak az állatok növekedésének gyorsítására és diagnózis nélküli betegségmegelőzésre való teljes tiltását.

Génszerkesztés a hatékonyabb élelmiszertermelésért

Amerikai és brit kutatók a világon elsőként hoztak létre olyan génszerkesztett hím állatokat, amelyek spermájának felhasználásával a betegségeknek jobban ellenálló és magasabb húsminőséget biztosító állatok születhetnének, ami hatékonyabbá tehetné az élelmiszertermelést.

Stabilan emelkednek a fogyasztói árak is

Fennmaradt a mezőgazdasági termékek árának emelkedő trendje – derül ki a KSH első féléves adataiból. Az agrár-, az élelmiszeripari és a fogyasztói árak közül az utóbbiak emelkedtek a legnagyobb mértékben.

Megszülettek az ország első „lombikborjai”, Campus Cili, Campus Csongor és Campus Csanád

Országosan egyedülálló tudományos sikert értek el a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Embrió-átültető Központjának munkatársai. A létesítményben – az országban elsőként – sikerült élő szarvasmarhából petesejtleszívással, laboratóriumi körülmények között végrehajtott termékenyítéssel „lombikborjakat” létrehozni.

Korszerű takarmánykeverő épült Baranyában

Több mint egymilliárd forintos beruházással új takarmánykeverő üzemet létesített a növénytermesztéssel, takarmánygyártással és állattenyésztéssel foglalkozó Palotabozsoki Zrt. a Baranya megyei Véménden.

Növénytermesztési központ épült Somogycsicsón

Ünnepélyesen adták át a gépszínt, irodaházat és egyéb kiszolgáló épületeket a Claessens cégcsoport érdekeltségébe tartozó Csicsó Pig Kft. Somogycsicsói sertéstelepén. Az eseményen Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy nehéz gazdasági helyzetben a beruházás, a tervszerű fejlesztés jelenthet megoldást.

Társállatok, mint tollas, vagy szőrös pszichológusok

Egy társállat jelenléte oldja a stresszt, csökkenti a vérnyomást, és sok más pozitív hatással van gazdája lelki állapotára. Sokszor az embereknek csak arra van szükségük, hogy meghallgassák a problémáikat, és erre is kiválóak az állatok, tudnak hallgatni, sőt nem is tudnak közbeszólni, türelmesek, nem sietnek sehová. Hobbiállat, díszállat, társállat: mi a különbség?

Kecskefejés csárdásléptekkel

Városiként költöztünk pár éve falura, az első pillanattól kezdve az önellátás szándékával, állatokat tartva, növényeket nevelve. Korábban kecskéink kalandos nászáról, elléséről, a gidanevelés hétköznapjairól írtunk, most pedig arról, hogyan tanultunk meg fejni.

Katonagalambok, kémgalambok, munkagalambok…

A történelem során több alkalommal fogták munkára a galambokat, és igen érdekes feladatokat bíztak rájuk. A tollas hírvivőket sokszor az otthonukhoz való ragaszkodásuk miatt kedvelték, hiszen a postagalamb bárhová kerül, onnan hazaindul. De még a légifotózásban, vagy a vízből mentésben is segítségére voltak az embernek.