Back to top

Ki tartson otthon tengerimalacot?

„Bármilyen kisállatot is szeretne a gyermekünk, csak olyat vegyünk, amit mi, szülők is szeretni tudunk, mert hiába minden ígéret, előbb-utóbb nekünk kell gondozni a kis kedvencet” – figyelmeztet Takács Eszter, aki kislánya, Jázmin kérését teljesítve, a saját kiskutyája és a család macskája mellé „bevállalt” még két tengerimalacot is.

De azt is hozzáteszi, hogy az állattartás még így is komoly felelősségre tanítja a gyerekeket, amit később kamatoztathatnak az életben. Maga a tengerimalac-tartás egyébként hörcsöggel kezdődött. Jázmin azt szeretett volna, de ahogy utánanéztek a hörcsögtartás mikéntjének, rájöttek, hogy az túlontúl szeret elbújni, így játszani, szeretgetni se nagyon lehet, nem úgy a tengerimalacot!

jazmin_karamell_opt.jpg

Jázmin kezében Karamellel
Fotó: Takács Eszter
Miután imígyen kiválasztatott a faj, a család utánanézett az interneten, valójában milyen is legyen a leendő kis kedvenc: rövid vagy hosszú szőrű, borzas vagy sem, fiú vagy lány, és persze a tartás körülményeiről is olvastak. Ebből persze rögtön megtudták, hogy a tengerimalacok egyedül nagyon magányosak, így egyből kettő vásárlása mellett voksoltak.

Alvin és Simon egy testvérpár volt, akiket a közösségi hálón, egy ismerős ismerősétől szereztek be, aki nem tenyészti a tengerimalacokat, csak a külön neműek a kedvencei…

Ahogy mesélik, a tartásuk nem különösebben nehéz, az interneten gyorsan megtalálták, hogy mi mindenre lesz szükség. Vettek egy ketrecet, nagyobbat, mint az előírt, hogy a rágcsálók ne éljenek zsúfoltságban, emellett itatót és etetőtálat is. „Alomnak forgácsot használunk – mondja Eszter a tartásról. Mások a pelletet tartják jónak, azonban szerintünk az nagyon kemény és felsérti a lábukat. Fő táplálékuk a széna, de kapnak mellé vegyes tápot és zöldséget, gyümölcsöt is. A paprika a kedvencük, de nagyon szeretik az uborkát is. Nem mindegyik igényli a vizet, nálunk Alvin alig iszik, Karamell annál inkább.”

Merthogy időközben egy sajnálatos baleset következtében Simon elpusztult. Alvin sokáig kereste a testvérét, sokat sírt utána, így Eszterék beszerezték az új társat, Karamellt.

A tengerimalacaik kommunikációját figyelve kiderült, hogy az állatok egymás közt hangokat nem nagyon használnak.

Nem úgy az emberrel való kapcsolattartásban! Ahogy Eszter mondja, szerinte azért sok a kövér tengerimalac, mert ha éhesek vagy szomjasak, igen hangos sivalkodással jelzik ezt a gazdának, aki pár alkalom után már az első „szóra” ad nekik enni-inni, hogy végre egy kis csend legyen.

„Jó időben sokat tarjuk a szabadban őket, hadd legeljenek. Rácsot borítunk a fűre, beteszünk egy odút, ha el akarnának kicsit vonulni, és egy téglát a rács tetejére. Utóbbira a szökés óta szoktunk rá, egyszer ugyanis eltűnt a két csibész. Kerestük őket össze-vissza a kertben, de nem kerültek elő. Felhívtuk a Magyar Tengerimalac-védő Egyesületet, adjanak tippet, hol keressük őket. Tőlük tudtuk meg, hogy zsákmányállat lévén a tengerimalac szeret a földön, földben rejtőzködni. Azonban hiába vérteztük fel magunkat tudással, a csibészek csak nem kerültek elő, mígnem másnap a szomszéd Gyurka bácsi át nem szólt: "Esztikém, itt vannak ezek a patkányok. A kerítés betonpereme alá bújtak be…”

Amúgy a tengerimalac kifejezetten jó választás, ha valaki csak szeretgetni akarja.

tengerimalacok_opt.jpeg

Alvin és Karamell
Fotó: Takács Eszter
Gondozást különösebben nem igényel, a körmét kell csak vágni, és ha megfürdetik, igen jó az illata. Nem az a mozgékony fajta, szívesen üldögél egyhelyben. Nagy-nagy türelemmel be lehet ugyan tanítani, hogy labdát görgessen, vagy végig menjen egy kisebb akadálypályán, de Eszterék szerint a legjobb, ha csak üldögélünk velük, simogatjuk, szeretgetjük őket. Ja, és ha nem engedjük a lakásban kószálni, megkíméljük magunkat az azonnali takarítástól, mert mindenhova odapiszkítanak. Viszont a tisztaságot nagyon értékelik. Ahogy Eszter meséli, ketrectakarítás után mindkét állat hempereg a friss forgácsban, sőt Karamell fölugrik, a levegőben 180 fokot pördül, és úgy esik vissza a friss, puha alomba.

„És képzeld – mondja csillogó szemmel Jázmin –, a tengerimalacnak köze sincs sem a vízhez, sem a malacokhoz. A neve onnan ered, hogy a tengerentúlról hozták Európába, és a jelzőhangja nagyon hasonlít a malacok sivalkodásához.”

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2020/9 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

150 év után visszatértek a szarvasmarhák Londonba

Az emberek igencsak meglepődhetnek, amikor Észak-London legrégibb közparkjában, a Wansteadben látják ezeket az állatokat, mivel a parkot üzemeltető City of London Corporation, a 200 egyedet számláló nyájából válogatott teheneket telepített ide, hogy lelegeljék a füvet.

Európai szárazfölditeknősök - Fajok összehasonlítása

A Kistermelők Lapja hasábjain már bemutattuk a görög, mór, szegélyes és a sztyeppi teknősök alapvető igényeit, tartástechnológiáját. Most a fajok közti jellegzetes különbségeket, közös tartásuk lehetőségeit ismertetnénk.

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.

Időnként még a kolibrik is megpihennek

Az Andokban néhány madárfaj esténként hibernációhoz hasonló állapotba azaz mély álomba kerül, hogy spóroljon energiájával, ilyenek például a kolibrik is, melyeknek élete felettébb különleges. Ezek a repdeső élőlények még a gerincesek között is híresek gyors anyagcseréjükről és villámgyors életmódjukról, emiatt naponta a saját testtömegüknek megfelelő mennyiségű nektárt fogyasztanak.

Egy kiváló papagájdajka - A nagy sándorpapagáj

A papagájok kézzel nevelése igen nagy odafigyelést és türelmet igényel, mondhatni, a nap 24 órájában leköti a tenyésztőt. Ám az utóbbi években a nagy sándorpa­pagáj ára igencsak lecsökkent, ennek ellenére szívesen tartják a papagájtenyésztők, mert nyugodtan rájuk lehet bízni más rokonfajok tojásait, fiókáit is.

Az ELTE etológusai bizonyították, hogy a macskák is utánozzák az embereket

Az etológiában jól ismert a Tedd azt, amit én! (Do as I Do, DAID) metódus, amely az állatok utánzásos tanulását vizsgálja. Az eleinte csak emberszabású főemlősök ez irányú képességeinek felmérésére hivatott módszert a 2000-es évek közepén az ELTE Etológia tanszékén alkalmazták elsőként kutyákon is.

Az egyetlen őshonos magyar nyúlfajta

Az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, a magyar óriásnyúl kialakításának históriája több mint 100 évre nyúlik vissza. Szerepe elsősorban gazdasági haszonnyúlként jelentős. Bátran ajánlható a családi önellátó gazdaságoknak, akik ezzel a fajtával indíthatják a nyúltenyésztést. A magyar óriásnyúl fajtát 1994-ben őshonossá, majd 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

Fajpusztító kedvenceink

Jak Wonderly egyik fotóját az idei BigPicture versenyen Ember/Természet kategóriában első helyezettként díjazták. A díjnyertes fotón azok az elpusztult állatok láthatók, amelyekkel házi macska végzett. A National Geographic szerint a fotón látható tetemeket tízmillióval kellene felszorozni ahhoz, hogy hiteles képet kapjunk a macskák által egy év alatt elpusztított állatok mennyiségéről.

Bugac csodái

A nyaralás vagy a hétvégi kiruccanások tervezésekor az idén talán az eddiginél is többen nézegetik Magyarország térképét. Lapozgatják az útikönyveket, böngészik az internetet a hosszú, kényszerű bezártság után. Számtalan szebbnél szebb természeti látnivaló, építészeti és kulturális kincs felfedezése közül választhatnak.

Fürjek és paradicsomok - A belvárosban is lehet gazdálkodni

Alapvetően a fürjek miatt látogattam el a Miczák családhoz, de ez a paradicsomőrület nem hagy nyugodni... Szépen gondozott családi házba csöngetek be Veszprém belvárosában. A ház mellett virágokkal övezett kerti út visz hátra. A terasz mellett egy görögdinnye fejlődik, mint Miczák Lászlótól megtudom, véletlenül fújta ide a szél.