Back to top

Jó üzletnek tűnik a legális kannabisztermesztés Németországban

Németországban 2017 óta forgalmazhatók gyógyászati célú kannabisztermékek. Az alapanyagot jelenleg importból fedezik, de a stuttgarti Hohenheim Egyetemen komoly projektbe fogtak, hogy ez ne maradjon mindig így. Azt írják a Gemüse magazin júniusi számában, hogy jövedelmezőnek tűnik az üzlet, de kizárólag mezőgazdasági üzemek jelentkezhetnek, magánszemélyek számára továbbra is tiltott zóna a kenderek világa.

Kizárólag olyan fajták jöhetnek szóba a legális termesztéshez, amelyeknek a THC-tartalma 0,2% alatti, a gyógyászati felhasználás szempontjából lényeges kannabinoidokban azonban gazdagok; és még így is vállalniuk kell a gazdaságoknak az ezzel járó nagyon szigorú hatósági ellenőrzést.

A stuttgarti Hohenheim Egyetem kutatói kanadai partnerekkel együtt igyekeznek kidolgozni a termesztés és a feldolgozás minden lépését. Kanadában komoly hagyománya van ugyanis a nem kábítószer célú kannabisznak – meglehetősen elterjedtek az ilyen kendert tartalmazó kekszek, rágógumik, csokik, de kozmetikumokban is használnak kannabinoidokat –, Németországban ugyanakkor annál nagyobb a tudáshiány, lévén, hogy

1982 és 1995 között még a rostkender termesztése is tilos volt a kábítószer elleni küzdelem jegyében.

„Az alapoktól kell kezdenünk, vagyis onnan, hogy megtaláljuk, melyik felhasználási irányhoz melyik fajtákat érdemes választani. Aztán ki kell dolgozni az optimális termesztési körülményeket, az analitikai módszereket, és foglalkozni kell a hatóanyag-kivonáson át a további feldolgozásig egy sor technológiai részlettel” – mutatott rá Simone Graeff-Hönninger, a Hohenheim Egyetem professzora, a projekt németországi koordinátora.

Egyelőre húsz középvállalkozás jelezte, hogy részt venne az egyébként állami támogatást is élvező projektben, és továbbiak jelentkezését is várják, derült ki a Gemüse magazin cikkéből. Mindenesetre nem lehet egyik pillanatról a másikra belevágni: először a gyógyszerészeti intézethez kell bejelentkezni konzultációra és gazdaságossági tervet kell készíteni, illetve a legális drogokat szabályozó törvénynek is minden tekintetben meg kell felelni (a nem gyógyászati célú kannabiszfogyasztás, illetve a privát termesztés továbbra is illegális Németországban).

A szerződéses termesztőknek titoktartást is vállalniuk kell

– az összes dolgozójukkal, adott esetben idénymunkásaikkal egyetemben –, illetve meg kell oldaniuk, hogy a termesztőházon kívülről ne látsszon, hogy mi van benne.

Termesztéstechnológiai szempontból pedig az a legnagyobb kihívás, hogy standardizálható legyen a végtermék hatóanyagtartalma. A tápanyag, a víz, a szellőzés mind szabályozható, a napfény mennyisége azonban nem kalkulálható előre, ezért a legtöbb termesztő ezt a tényezőt inkább kiiktatja, és ablak nélküli házakban, mesterséges megvilágításra berendezkedve neveli a növényeket – mondta el a lapnak Frank Klutsch, aki a Knecht nevű német növényházépítő cég szakembereként már több hasonló projektben vett részt, igaz, mindeddig kizárólag külföldön.

Rengeteg még a kérdés, nagyon sok mindent ki kell dolgozniuk az egyetemi kutatóknak – példának okáért a növények vegetatív szaporítását, vagy éppen a termesztés gépesíthető lépéseit –, de úgy vélik, hogy nagy potenciál rejlik ebben a különleges növénykultúrában úgy a termesztés, mint a feldolgozás oldaláról, olvashattuk a Gemüse júniusi számában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mediterrán bodorrózsa hatásos lehet a koronavírus ellen

A kutatók igazolták, hogy a mediterrán bodorrózsa (Cistus creticus) kivonat gátolja az új koronavírus szaporodását szövettenyészeteken, valamint pozitív irányban befolyásolja a vírusfertőzés által okozott kóros immunológiai reakciókat is.

Japánbirsek: nemcsak dísz-, gyógynövények is

A japánbirsek kedvelt díszcserjék, ám termésükről kevesen tudják, hogy feldolgozva fogyaszthatóak, sőt gyógyhatással is rendelkeznek. Régen befőttek, lekvárok savanyúságának beállítására gyakran használták ezeket az aranyszínű almácskákat.

Mégsem lesz IPM!

A járványhelyzet alakulása és az újra életbe lépő utazási korlátozások miatt, a kiállítók és a látogatók biztonsága érdekében a szervezők a 2021. január 26–29-re meghirdetett IPM ESSEN rendezvényt lemondása mellett döntöttek. 

Nyitott ökológiai gazdaság

A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

Terjed az ASP vírusa a németországi vaddisznóállományban

Egy újabb elhullott vaddisznóban mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát Németországban. Noha a házisertések védelmére irányuló intézkedések eddig sikeresek, a német sertéstenyésztők nincsenek könnyű helyzetben, a vágásérett állatok egy részét képtelenek eladni.

13 millió euró gyorssegély a fair kereskedelemnek

Segélyalapot hoznak létre Németországban, célja a fejlődő országokban fenntartható gazdálkodást folytató kistermelők támogatása, hogy a koronavírus-válság idején is meg tudják tartani a dolgozóikat.

Galagonya: gyógybor-, és ketchup ízesítőnek is jó!

A galagonya a szenvedő szívek doktora.Erdei sétáink során gyakran találkozunk mostanában pirosban pompázó galagonya bokrokkal. A galagonya virágos ágvégből – tavasszal - enyhe szívpanaszokra kedvezően ható jóízű tea készül, de a most pirosló termések is felhasználhatók...

Csökkent a biogázüzemek száma Németországban

Az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a biogázüzemek száma, tavaly Németországban volt a legtöbb üzem és így a legnagyobb biogáztermelő-kapacitás a világon. Az elmúlt év végével 9500 üzemet tartottak nyilván az országban, amelyek névleges kapacitása 3810 MW volt.

Étrend-kiegészítő kapszula forgalmazását tiltotta meg a Nébih

A Gold Power, férfiaknak ajánlott étrend-kiegészítő kapszulában szildenafil és tadalafil, valamint paracetamol gyógyszer-hatóanyag mutattak ki. Emiatt a Nébih kötelezte a forgalmazót – minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül – a termék kereskedelmi forgalomból való azonnali kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására, egyúttal végleg megtiltotta a termék további forgalmazását.

Csicsókából bútor?

Csicsóka, kender, cirok – először csak kísérletként, de nemsokára sorozatgyártásba kerülhetnek a növények fel nem használt szárából, rostjaiból készített ökológiai bútorok és egyéb építészeti és belsőépítészeti elemek.