Back to top

Jó üzletnek tűnik a legális kannabisztermesztés Németországban

Németországban 2017 óta forgalmazhatók gyógyászati célú kannabisztermékek. Az alapanyagot jelenleg importból fedezik, de a stuttgarti Hohenheim Egyetemen komoly projektbe fogtak, hogy ez ne maradjon mindig így. Azt írják a Gemüse magazin júniusi számában, hogy jövedelmezőnek tűnik az üzlet, de kizárólag mezőgazdasági üzemek jelentkezhetnek, magánszemélyek számára továbbra is tiltott zóna a kenderek világa.

Kizárólag olyan fajták jöhetnek szóba a legális termesztéshez, amelyeknek a THC-tartalma 0,2% alatti, a gyógyászati felhasználás szempontjából lényeges kannabinoidokban azonban gazdagok; és még így is vállalniuk kell a gazdaságoknak az ezzel járó nagyon szigorú hatósági ellenőrzést.

A stuttgarti Hohenheim Egyetem kutatói kanadai partnerekkel együtt igyekeznek kidolgozni a termesztés és a feldolgozás minden lépését. Kanadában komoly hagyománya van ugyanis a nem kábítószer célú kannabisznak – meglehetősen elterjedtek az ilyen kendert tartalmazó kekszek, rágógumik, csokik, de kozmetikumokban is használnak kannabinoidokat –, Németországban ugyanakkor annál nagyobb a tudáshiány, lévén, hogy

1982 és 1995 között még a rostkender termesztése is tilos volt a kábítószer elleni küzdelem jegyében.

„Az alapoktól kell kezdenünk, vagyis onnan, hogy megtaláljuk, melyik felhasználási irányhoz melyik fajtákat érdemes választani. Aztán ki kell dolgozni az optimális termesztési körülményeket, az analitikai módszereket, és foglalkozni kell a hatóanyag-kivonáson át a további feldolgozásig egy sor technológiai részlettel” – mutatott rá Simone Graeff-Hönninger, a Hohenheim Egyetem professzora, a projekt németországi koordinátora.

Egyelőre húsz középvállalkozás jelezte, hogy részt venne az egyébként állami támogatást is élvező projektben, és továbbiak jelentkezését is várják, derült ki a Gemüse magazin cikkéből. Mindenesetre nem lehet egyik pillanatról a másikra belevágni: először a gyógyszerészeti intézethez kell bejelentkezni konzultációra és gazdaságossági tervet kell készíteni, illetve a legális drogokat szabályozó törvénynek is minden tekintetben meg kell felelni (a nem gyógyászati célú kannabiszfogyasztás, illetve a privát termesztés továbbra is illegális Németországban).

A szerződéses termesztőknek titoktartást is vállalniuk kell

– az összes dolgozójukkal, adott esetben idénymunkásaikkal egyetemben –, illetve meg kell oldaniuk, hogy a termesztőházon kívülről ne látsszon, hogy mi van benne.

Termesztéstechnológiai szempontból pedig az a legnagyobb kihívás, hogy standardizálható legyen a végtermék hatóanyagtartalma. A tápanyag, a víz, a szellőzés mind szabályozható, a napfény mennyisége azonban nem kalkulálható előre, ezért a legtöbb termesztő ezt a tényezőt inkább kiiktatja, és ablak nélküli házakban, mesterséges megvilágításra berendezkedve neveli a növényeket – mondta el a lapnak Frank Klutsch, aki a Knecht nevű német növényházépítő cég szakembereként már több hasonló projektben vett részt, igaz, mindeddig kizárólag külföldön.

Rengeteg még a kérdés, nagyon sok mindent ki kell dolgozniuk az egyetemi kutatóknak – példának okáért a növények vegetatív szaporítását, vagy éppen a termesztés gépesíthető lépéseit –, de úgy vélik, hogy nagy potenciál rejlik ebben a különleges növénykultúrában úgy a termesztés, mint a feldolgozás oldaláról, olvashattuk a Gemüse júniusi számában.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Selyemakác: a kedvelt díszfa gyógynövény is

A perzsa selyemakácot (Albizia julibrissin) egyre több kertben ültetetik díszfaként. Ennek oka, hogy viszonylag gyorsan látványos méretűvé nő, de utána növekedési üteme lassul és sokára növi ki a kertet. Lombozata is látványos, ám virágzási időben még szebb, ráadásul virágai több hullámban nyílnak így a virágpompája júniustól szeptember végéig is tarthat.

Húsfeldolgozó-üzemekre csapott le a német rendőrség

Németország több szövetségi tartományában is illegális munkavállalók után nyomoz a rendőrség. A húsfeldolgozó-üzemekben alkalmazott, többségükben kelet-európai dolgozókat zsúfoltan szállásolták el, ami a koronavírus-járvány terjedése miatt is aggályos.

Vigyázzunk magunkra a második hullámban: egy gyógyhatású mézes keverék és néhány jótanács

Előzze meg a betegséget! Ha immunrendszerünk rendben van, nem sok betegség tud leverni bennünket a lábunkról. Ősszel iskolakezdéskor, vagy a télvégén jelentkező megfázásos időszak próbára teszi az immunrendszerünket. A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy ügyeljünk magunkra és másokra.

Kávé íz, koffein nélkül: növényi pótkávék

Többféle pótkávé kapható a bioboltokban, melyek lényege a kévészerű íz, a koffein hatása nélkül. Ezek gyerekeknek is adható italok. Néhány közülük házilag is elkészíthető, sokszor olyan növényekből, amire nem is gondolnánk...

Nagy gazdák harca a pici egerek

A német gazdák, gabonatermelők, ültetvények tulajdonosai aggódnak az idei termés miatt, és most nem az időjárás vagy a koronavírus okozza a legtöbb nehézséget számukra, hanem az igen nagy számban elszaporodott rágcsálók, amelyek még a betakarítás előtt jócskán megdézsmálják a termést.

Gyógynövényekkel a gombás bőrbetegségek ellen

A gombás bőrbetegségek általában hosszas kezelés után szüntethetők csak meg, de így is gyakorta visszatérhetnek. E betegségek kialakulásáért sok tényező okolható. Itt egy fertőzésről van szó, csak kérdés, hogy szervezetünk mennyire ellenálló, vagy mennyire fogékony erre. Erről pedig már mi magunk is tehetünk, életmódunkból adódóan.

Fejenként egy szobányi zöld

A vírushelyzet és az azzal járó korlátozások miatt különösen a nagyvárosokban értékelik nagyra a kikapcsolódásra, szabadidős tevékenységre szolgáló zöldfelületeket. Mivel hosszabb ideje nem ajánlatos zárt térben találkozni a barátokkal, ismerősökkel, a városlakók körében nagyon népszerűek lettek a közparkok.

Afrikai sertéspestis: Németország elveszítette „mentes” státuszát, sorra mondják le a húsimportot a vevők

Már régóta a levegőben volt, és a múlt héten meg is történt: a német–lengyel határnak ezúttal a német oldalán találtak egy vaddisznótetemet, és bebizonyosodott, hogy az állat afrikai sertéspestisben hullott el. A sertéságazatot érintő következmények fatálisak, napok óta ez a német agrármédia vezető híre, nem ok nélkül.

Rovarokat riasztó növényi illatok

Bár a légy- és szúnyoginvázió lassan enyhülni kezd, a molyok és más rovarok télen is bosszúságot okozhatnak számunkra. Sokféle népi megfigyelés támasztja alá azt, hogy bizonyos illatokat nem kedvelnek a rovarok.

A citrom is gyógynövény

Savanyú, de szeretjük… Nem csak a leve használható savanyításra, hanem a termés héja és a levele is hasznos, feldolgozható. A citromot Indiában fedezték fel, de ma már Európa déli részein, valamint Kaliforniában és Floridában is termesztik.