Back to top

A növényvédelem kihívásai: szercsökkentés, drónos permetezés

A Bábolnai Gazdanapok délelőtti programjai között szerepelt egy kerekasztal beszélgetés, mely a növényvédelem aktuális kihívásait vette sorra. A növényvédőszer kivonások, a szükséges új technológiák (drónos permetezés) és ezekkel kapcsolatban a jövedelmezőség is szóba került.

A program résztvevői mindannyian kapcsolódnak a növényvédelemhez, ám más-más oldalról: növényvédőszer gyártó cég, forgalmazó, biológiai növényvédőszerekkel foglalkozó vállalkozás és gépgyártó céget is képviseltette magát. A program moderátora Borsicky István (Tomelilla Kft.) volt.

Növényvédőszer hatóanyagok kivonása

Egyre nagyobb problémát okoz a termelőknek, hogy egyre kevesebb növényvédőszer közül választhatnak. Pecze Rozália (Syngenta Kft.) ennek okaként elmondta, hogy az EU két projektet is meghirdetett: a zöldítést és a földtől az asztalig programokat. Ezeknek keretében 2030-ra megfelezik a forgalmazható hatóanyagok  mennyiségét. De már van olyan terv is, miszerint 2050-re teljesen vegyszermentes termesztésre kellene átállni, ehhez pedig addigra rezisztens fajták, és hatékony biológiai védekezési módok kellenek.

Jelenleg 20 hatóanyag ment át az új engedélyezési eljárásokon, amiből 12 gombaölő.

Ebből látszik hogy a gyomirtó és rovarölő szerekből kevés lesz, azokat nehéz lesz pótolni, és olyan szerrotációt betartani is problémás lesz, ami a kártevőknél a  szerrezisztenciát nem engedi, hogy  kialakuljon.

szaktanacsadasi_pont_002.jpg

Növényvédelmi kerekasztal
Fotó: Mile Máté

A növényvédőszer forgalmazókat Horvát Krisztina (RWA Magyarország Kft.) képviselte, aki a csökkenő szerek előnyeként kiemelte, hogy kevesebb termék esetén kevesebbet kell raktározni. Ám hátránya több van e változásnak: csökken a termelés biztonsága, ez csökkentheti a jövedelmezőséget, így a gazdák kevesebbet forgatnak majd vissza a termelésbe, ami a forgalmazók bevételeire is kihatással lesz majd. Horváth Krisztina szerint baklövés volt ezt a szigorítást bevezetni, előbb kellett volna új szereket kifejleszteni, rezisztens fajtákat nemesíteni és csak utána megkezdeni a szerkivonást.
Pecze Rozália ezzel annyiban vitatkozott, hogy nem baklövés, hiszen ez egy lépés a fenntarthatóság felé. Ha ésszerű a szercsökkentés, akkor biológiai növényvédő szerekkel, valamint technológiai optimalizálással, esetleg génszerkezet módosítással áthidalható a probléma. Nagyobb szerepet fognak kapni a jövőben a hatásfokozó adalékok az adjuvánsok, ami növeli a növényvédőszerek hatékonyságát. Emellett előtérbe kerülnek olyan biológiai készítmények baktériumok, gombák és algák, melyek a növények immunrendszerét erősítik. Mely termékek a Danuba Kft.-nél is elérhetőek említette Veisz Róbert.

A drónok élre törnek

Szó esett arról is, hogy a drónpermetezésnek milyen előnyei vannak. Sokkal kisebb a koncentráció mellett is hatékonyabb a szerkijuttatás. A Danuba Kft. szaktanácsadója megemlítette, hogy vizsgálatot végeztek deszikkáns kezeléssel, ahol a drónnal kijuttatott területen hamarabb szívódott fel a hatóanyag a növényekben. 
A drónok mezőgazdasági használata iránti érdeklődés a fiatalok és az idősebbek irányából is adott. Nagyon jól használható a drón például szőlőben, ahová traktorral már nem lehet bemenni az állomány roncsolása nélkül, de repcében és napraforgóban is van létjogosultsága a drónoknak bizonyos növényméret felett, ahol már nagy lenne a taposási kár kerekes traktorokkal.

Csapadék után sem lehet traktorral a táblába menni, a drónoknak, mivel repülnek ez nem akadály. A drónokkal foltkezelések is végezhetők, és jók állomány ellenőrzésre a rovargócok felkutatására. A hagyományos permetezéshez sok víz kell, a drónos növényvédelmi kezeléseknél erre sincs szükség.

A drónok használatának szabályozását most dolgozzák ki, de nem lesz egyszerű a bevetésük. Vezetésükhöz jogosítvány lesz szükséges, egy permetezéskor egy irányítónak,egy megfigyelőnek és egy növényorvosnak is a területen kell lenni a tervek szerint.
Kókai Balázs (Huniper Kft.) a gépgyártás területén tevékenykedik, mint kiemelte hazánkban körülbelül 40 cég gyárt növényvédelmi gépeket. Szerinte ezeknek a munkáját nem tudják majd teljes egészében átvenni a drónok, de ezeket a gépeket is fejleszteni kell.

A fejlesztés iránya, hogy a gépek  minél gyorsabban haladva is precíz munkát tudjanak végezni. Kevés a munkaerő, az időjárás is korlátozza a munkavégzéshez ideális napok számát, ezért mindig sietni kell.

Az önjáró traktorok főleg nagy rakománnyal tömörítik a talajt, ezen vékonyabb kerekekkel és filigránabb gépekkel lehetne változtatni.

Hamarosan kész a gyorstöltő

A növényvédőszer gyártók már elkezdtek közösen fejleszteni egy gyorstöltőt, aminek lényege, hogy a vegyszer keverését végző dolgozó egyáltalán nem érintkezik a vegyszerrel, sőt a gép ki is mossa a göngyölget. Ez feltételezi, hogy minden növényvédőszer gyártó ugyanolyan edényzetbe csomagolja majd a termékeit. Várhatóan 2022-től már hazánkban is elérhető lesz ez a technológia.
Nem csak a szerpaletta szűkülése miatt, hanem egészségügyi szempontból is előnyös a minél kevesebb szer használata. A növényvédőszeres fordulók között biológiai növényvédőszerekkel is végezhető kezelés, de ezeknek az új technológiáknak a betanítását meg kell oldani. A precíziós növényvédelemben nem mindegy milyen sebességgel megy e gép, milyen a szórási sebesség, milyenek a szórófej beállítások, és a nyomás. A térképek betáplálását is el kell sajátítani.  A jó beállítások környezetvédelmi és gazdasági érdekeket is szolgálnak, amennyiben csökken a szer elsodródása, mondta Pecze Rozália.

A szakember kiemelte: a precíziós gazdálkodásra átálláskor van egy betanulási időszak, ami alatt a profitabilitás csökkenhet. Ám sok termelő ma már nem csúcstermésekre vágyik, hanem optimalizált jó termésre, minél kevesebb imputanyag és minél kevesebb munkaidő befektetés mellett.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Negyedmilliós szépség a múltból

A Mecsek egyik legféltettebb lágyszárú növénye napjainkra szinte csak ezen a vidéken virágzik, kialakulása régmúltba eredeztethető, ugyanis átvészelte a jégkorszakot. A faj fennmaradásának feltétele az előhelyének dinamikus védelme.

150 év után visszatértek a szarvasmarhák Londonba

Az emberek igencsak meglepődhetnek, amikor Észak-London legrégibb közparkjában, a Wansteadben látják ezeket az állatokat, mivel a parkot üzemeltető City of London Corporation, a 200 egyedet számláló nyájából válogatott teheneket telepített ide, hogy lelegeljék a füvet.

Kertészeti Kisokos – Fontos kerti teendők a tél beköszönte előtt

Legtöbbünknek az idei nyár nem a nagy jövés menésről szólt, éppen ezért nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, hogy vesse bele magát a kerti munkákba – épp itt van az ideje! Az aktív pihenés jegyében most meg tudjuk alapozni kertünk vagy veteményesünk következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés.

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

Bugac csodái

A nyaralás vagy a hétvégi kiruccanások tervezésekor az idén talán az eddiginél is többen nézegetik Magyarország térképét. Lapozgatják az útikönyveket, böngészik az internetet a hosszú, kényszerű bezártság után. Számtalan szebbnél szebb természeti látnivaló, építészeti és kulturális kincs felfedezése közül választhatnak.

Hamuval javíthatók egyes kerti talajok

Számtalan ember miután tüzet gyújtott félreteszi a hamut, hogy szétszórja kertjében. A hamu nagy mennyiségű tápanyagforrást tartalmaz, leginkább káliumot és foszfort. Azonban a tápanyag mennyisége attól függ, hogy milyen fából készült. A keményfák, mint a tölgy és a juhar több tápanyagot tartalmaznak, mint a puhafák, például a fenyő.

Csebernyi indok a tiszta környezetért

„Ha az UEFA szuperdöntőt meg lehet tartani Budapesten, akkor a IV. Országos Cseber Gyüjtőhely Konferencia sem maradhat el”- adott hangot véleményének Fenyvesi Rita, a cég ügyvezetője. A Cseber Nonprofit Kft. szakmai rendezvénye a szokásos szakmai információcsere mellett idén egy ünnepélyes eseménynek is helyet adott, első alkalommal került sor az „Innovatív Cseber Gyűjtőhely” díj átadására.

Az erdősáv hasznossága

A XXI. századi intenzív mezőgazdaság jelentősen átalakítja az élőhelyeket. Számos növény- és állatfaj élettere leszűkült vagy gyakorlatilag ellehetetlenült a környezeti feltételek miatt. A homogenitásban a vad nem talál búvó- és táplálkozási helyet, ráadásul a ragadozókkal szemben is védtelenek maradnak. A felsorolt problémák megoldására a mezővédő erdősávok jelenthetnek megoldást.

Olaszországban megtalálták a pöttyösszárnyú muslica természetes ellenségét

Olaszországi gyümölcsösöket mértek föl azzal a céllal, hogy biológiai védekezést dolgozzanak ki a pöttyösszárnyú muslica ellen. Sikerült megtalálni az Ázsiából származó Leptoplinia japonica fürkészdarazsat, ami további két parazitoid mellett a megoldáshoz vezethet. Ez egyben a faj első európai azonosítása.

Január 27-30. között a megújult kiállítási területen várja a kiállítókat és a látogatókat az AGROmashEXPO

2021 januárjában a fokozott egészségügyi higiéniai rendelkezések betartása mellett megrendezésre kerül az AGROmashEXPO, Magyarország legnagyobb agrárgépipari szakmai rendezvénye. A Hungexpo vezetése figyelemmel kíséri a járványhelyzet alakulását, egyeztett a felelős kormányzati szervekkel és betartja a hatályos rendelkezéseket.