Back to top

Áfonya a farkasvakság ellen

Mottónk igazából nincs. A lehető legjobb minőség elérése a célunk, és a termés maradéktalan, mindenféle károsodástól mentes betakarítása – ezt válaszolta Kelemen Sándor, amikor az áfonyatermesztésről és annak kulisszatitkairól kérdeztük.

– Családi gazdálkodóként tevékenykedem a Somogy megyei Rinyakovácsiban. Szakképzettségem erdőmérnök és erdővédelmi szakmérnök. Lassan nyugdíjas korú leszek, ez év októberében vonulhatok nyugdíjba.

mv-203820-21-afonya-ke_opt.jpg

Kelemen Sándor: az áfonyabokraink szerencsére nem ismerik a szakirodalmat, jobban teremnek, mint abban írják
Mikor és hogyan kezdték az áfonyatermesztést, milyen tervekkel, reményekkel?

– Az áfonyást 7 éve telepítettük, földdel 1982 óta foglalkozom. Szakmám is a földhöz köt. Első nekifutásra a szüleim kertjében foglalkoztunk facsemeték nevelésével. A szüleim és az öcsém sokat segítettek benne. A nejemnek is jutott bőven feladat – a három gyerek nevelésén felül. Csemeték nevelésével jelenleg is foglalkozom.

Apám a föld szeretetét és megművelésének titkait legidősebb nővérétől leste el, aki a Hunyad megyei Hátszegen közel 1 hektáron kertészkedett a férjével és a legidősebb fiukkal.

Apám nem a földből élt, ennek ellenére a konyhakertje mintaszerű volt.

Miért éppen az áfonyára esett a választásuk?

– Mint említettem, facsemeték nevelésével kezdtük. Erdővédelmi szakmérnök lévén erdősítések vegyszeres gyomszabályozásával foglalkozom 2001 óta. Mint az élet számos más területén, úgy az erdőben is hiánycikk lett az emberi munkaerő. Az erdősítés ápolásához hiányzó kézi munkák – kapálás, sarlózás, kaszálás stb. – egy részét kemikáliák alkalmazásával próbálják kiváltani az erdőgazdálkodók. A mai napig foglalkozunk ezzel a tevékenységgel. Kolléganőm, Vidóczi Heni erdőmérnök hosszú ideig buzdított áfonyaültetvény létesítésére – bár azonnal hallgattam volna rá!

Mi mindent érdemes tudni az ültetvényről?

– Az áfonyásunk 1,8 hektáros, Rinyakovácsiban, a somogyi homokvidéken. Az ültetvény létrehozása előtt részletes talajvizsgálatot végeztünk, és kikértük egy szakértő előzetes véleményét is.

A területet időtálló kerítéssel kerítettük körbe, és beköttettük az elektromos áramot.

A terület öntözhető, a vizet hozzá legális kútból és tározóból biztosítjuk. Minden növényt tudunk öntözni a csepegtetőrendszerrel. A növények 3 éves korában szüretelhettünk először, és mint kiderült, az áfonyabokrok szerencsére nem ismerik a szakirodalmat, jobb termést hoztak, mint aszerint kellett volna.

afonyas_01_opt.jpeg

Légifelvétel a rinyakovácsi ültetvényről
Hányan dolgoznak a családi gazdaságban és mekkora elfoglaltsággal jár az ültetvény gondozása, az áfonya termesztése?

– Hárman vagyunk tagjai a családi gazdaságnak, de természetesen a család többi tagja is besegít. A legtöbb időt én töltöm a gazdaságban, beleértve a csemetekertet is. Növényekről lévén szó, egyik munkafázissal sem lehet késlekedni, mert az mindig megbosszulja magát. Az áfonya értékesítése a nejem feladata, ő az egész szezonban a fülén tartja telefonját. A szüret levezénylése és a gyümölcs elszállítása a vevőkhöz az én feladatom, de ehhez sok segítséget kapunk a családtól.

A szüretet alkalmi munkavállalók végzik, akik a környező falvakból érkeznek.

Általában öt hétig tart. Június 20. körül kezdődik, augusztus 7. körül ér véget.

Milyen piaca van az áfonyának, illetve önök hogyan értékesítik?

– A piac nem egyszerű. Sajnos rengeteg áfonyát hoznak be külföldről a kereskedők, spanyol, perui, lengyel és román áfonyát. Itthon is egyre többen létesítenek ültetvényt, így már a hazai konkurencia is erős. A koronavírus kedvezett az áfonyának, csökkent miatta a behozatal. Pozitívnak tartom az Agrárminisztérium propagandáját, hogy a médiában is népszerűsítik a hazai termékeket.

Keresett az önök által termelt áfonya? Egyáltalán, mennyire ismert és keresett gyümölcs?

– Az áfonya egyre ismertebb itthon, és ezért mi is megtesszük a magunkét. Például tudósítás jelent meg rólunk a megyei lapban és létrehoztuk az áfonyavilág weboldalt.

A család Facebook-gurui szintén népszerűsítik a portékánkat.

Készítettük egy többnyelvű ismertetőt magunkról: angolul, németül, olaszul, horvátul és szlovénul.

Mit kell tudni az áfonyáról?

– Az általunk termesztett fajta Amerikából származik, a magashegységi áfonya rokona. A hazánkban termeszthető gyümölcsfajok közül kevés tett meg annyira nagy utat és olyan gyorsan, alig egy évszázad alatt az erdőtől a kerteken át az üzemi ültetvényekig, mint az áfonya. Mint díszcserje is megállja a helyét, szinte minden évszakban magára vonja az ember figyelmét. Tavaszi virágzásakor 3-4 hétig gyönyörködhetünk a fehértől a halvány rózsaszínig terjedő színű virágaiban. Nyáron és kora ősszel sötétkék vagy kékesfekete termései díszítik a bokrot, télen pedig sárgára, pirosra, skarlátpirosra színeződnek a vesszői. De a fő értéke egyértelműen a gyümölcse. Gyümölcssavakat, cukrot, pektint, cseranyagot, vitaminokat tartalmaz.

Élelmezési szempontból talán az áfonyadzsem a legismertebb, mint a vadhúsok finom, régi, gyakorlatilag elengedhetetlen ízesítője.

Az áfonya frissen vagy hűtve akár két-három hétig is tárolható. Elsőrendű asztali gyümölcs, ugyanakkor igen sokféleképpen feldolgozható: szörp, ivólé, lekvár, különböző krémek, cukrozott gyümölcs, bor stb. Fagyasztva is kiválóan tárolható, és felengedve szinte ízletesebb, mint a friss gyümölcs. Szárítva akár 1 évig is eltartható. Jelentős A-vitamint-tartalmának köszönhetően az áfonyabogyó a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga. A II. világháborúban az amerikai pilóták áfonyadzsemet kaptak a látásuk javítására.

A fürtös áfonya az USA keleti partvidékén őshonos, 1900 óta nemesítik. Savanyú talajt kíván, de a 7-es pH-értéket is elviseli. Az annál lúgosabb környezetben azonban elpusztul. Rovarporozta növény, a pollent elsősorban poszméhek viszik át.

Jól bírja a téli hideget, még -23 Celsius-fokban sem károsodik. A napos helyeket kedveli.

Gyümölcse érése elhúzódik, június végétől augusztus elejéig tart.

A rinyakovácsi ültetvényünkben nemes áfonyát termelünk. A Bluecrop, a Reka, a Blueray és a Bluejay fajtákat termesztjük. A termés zömét frissen, a szüret után néhány napon belül értékesítjük. Az átmeneti tároláshoz szükséges hűtőkapacitással rendelkezünk. A megmaradó áfonyából dzsemet főzünk, ami ezen a gyümölcsön kívül másikat nem tartalmaz. Aszalványt is készítünk belőle. Mind a dzsemkészítéshez, mind az aszaláshoz rendelkezünk szükséges engedéllyel.

Terveznek-e fejlesztést vagy változtatást a vállalkozásban?

– Igen, tervezünk fejlesztést, amivel a mostani szerény hűtőkapacitásunkat szeretnénk bővíteni, azonkívül a késői fagyok elleni védekezést kívánjuk megoldani.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2020/38 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A megtévesztés bajnoka

Erdei barangolásaink során gyakorta lehetünk figyelmesek a szajkó igen kellemetlen, messze hangzó, éles riasztására. Ezt követően vajmi kevés esélyünk lesz, hogy más madarat vagy emlőst meglessünk a közelben, mert a hang hallatán az állatok tudják, hogy valami nincs rendben – veszély közeledik.

Jelentős adóügyi könnyítések várhatóak

A családok és a vállalkozások érdekében jelentős adóügyi könnyítésekről döntött Gazdaságvédelmi operatív törzs – jelentette be a pénzügyminiszter. Az intézkedés során másfél millió államigazgatási ügy intézése válik ingyenessé, ezáltal akár 5 milliárd forintot hagyhat az érintetteknél.

Áttelelők veteményezése

Bár az ősz a zöldségfajok nagy részénél a termények betakarításának az időszaka, sokukat augusztus végétől október végéig (esetleg november közepéig) már vetjük vagy ültetjük a következő évi terméshez. Az őszi vetés célja elsősorban a következő tavaszi-nyári korai szedés lehetősége, vagy az, hogy a hosszú tenyészidejű növények jobb terméshozamot érjenek el.

Kertészeti Kisokos – Fontos kerti teendők a tél beköszönte előtt

Legtöbbünknek az idei nyár nem a nagy jövés menésről szólt, éppen ezért nyugodt szívvel ajánljuk bárkinek, hogy vesse bele magát a kerti munkákba – épp itt van az ideje! Az aktív pihenés jegyében most meg tudjuk alapozni kertünk vagy veteményesünk következő hónapjait, hogy minden növény számára a lehető legkönnyebben menjen a telelés.

Feltételekkel engedélyezte a versenyhatóság az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari terjeszkedést

A GVH engedélyezte az OTP Csoport számára a mezőgazdasági és élelmiszeripari piacokon aktív NAGISZ csoport megvásárlását, de olyan feltételekkel, amelyek képesek versenysemlegesen kezelni az OTP és a Csányi Csoport vezetői átfedéséből adódó helyzetet.

KITE Zrt. szigorúbb óvintézkedéseket vezetett be

A KITE Zrt. kiemelt figyelmet szentel a járványügyi helyzetre, emiatt mindent megtesz, hogy munkavállalói és partnerei egészségét megóvja, amellett, hogy vállalatuk folyamatos működését is biztosítsa. Ennek kapcsán szigorúbb intézkedések betartását kezdeményezte irodaépületeiben, műhelyeiben, valamint alközponti épületeiben.

Gesztenye édesen és sósan

A szelídgesztenye késő ősszel, azaz október és november fordulóján érik meg. Tudta, hogy a legmagasabb a C-vitamin tartalma? Rendkívül egészséges, édes és sós finomságok készülhetnek belőle.

Rózsakert Bálint György emlékére

Bálint György, az ország kertészének kedvenc rózsáiból alakítottak ki emlékkertet a Károlyi kastélyban, Fehérvárcsurgón, amelyet a 16. Európai Dísznövény és Kertművészeti napokon avattak fel.

Bajban az európai burgonyapiac

Előrejelzések szerint az európai burgonyatermés nagyobb lesz, mint az elmúlt évben, de nincs egyensúly a kereslet és a kínálat között. Még a tavalyi készletek egy része is a raktárakban van.

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet

Módosult a mezőgazdasági vízszolgáltatásról szóló rendelet, amely többek közt a korábbi a módosításokat harmonizálja, egyértelműsíti, illetve egészíti ki.