Back to top

Kiugróan jó évet zár a horgászati ágazat az idén

A hazai horgászati ágazat idei forgalma nagyjából 20 százalékkal múlja felül a tavalyi mintegy 40 milliárd forintot – mondta a Világgazdaságnak Dérer István, az Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ főigazgatója, a Magyar Országos Horgász Szövetség elnökhelyettese.

A szakember a lap keddi számában kifejtette: horgászni a járvány idején is megengedett volt, így sokan visszatértek korábbi hobbijukhoz, vagy családi programként választották vízparti kiránduláshoz. Hetente nagyjából ötezerrel nőtt a horgászok száma, már több mint 695 ezren regisztráltak, ez 275 ezres bővülés a három évvel ezelőtti számhoz képest.

Azt is elmondta, hogy évente mintegy négyezer tonna halat telepítenek a horgászszervezet által kezelt vizekbe, de az idén egy állami intervenció keretében 1200 tonnával több kerülhet az állami tulajdonú vizekbe.

A járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe került haltenyésztő vállalkozásokat megsegítő, 800 millió forintos állami befektetéssel 1500 munkahelyet lehetett stabilizálni. A forgalomnövekményből származó adóbevételek miatt pedig fél évnél is hamarabb megtérült az állami befektetés.

Országosan több mint 1200 horgászbolt működik, és további több száz vállalkozás gyárt és forgalmaz horgászkelléket, etetőanyagot - olvasható a Világgazdaság cikkében.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csakis friss pisztrángból lehet füstölt halat készíteni

Magyarország egyetlen pisztrángfüstölője a bükki Szalajka-völgyben található. Itt, a szilvásváradi Sáfrány Pisztrángban egyedi technológiával készül hazánk legfinomabb füstölt-sült pisztrángja. Pisztrángról, tenyésztésről, vendéglátásról kérdezte Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője Sáfrány László pisztrángfüstölő tulajdonost.

Hasznot húzni a haszontalanból

A világon szinte mindenhol találhatunk már inváziós fajokat. Ezek olyan élőlények, melyek eredeti élőhelyüktől távol számukra megfelelő körülmények közé kerültek, és a helyi ökológiai rendszereket tönkre téve korlátlanul képesek terjedni. Azonban ezekből a fajokból is hasznot lehet húzni.

Ezüstérmes pontyóriás akadt a horogra Fonyódon

Rekordlistás ponty akadt horogra a Balatonnál a napokban.

8 étel az egészségesebb, boldogabb agyért

Egyre nagyobb számban fordulnak elő mentális egészségügyi problémák, pedig egyre több bizonyíték van arra, hogy az étkezésünk létfontosságú összetevője lehet annak, hogy jobban érezzük magunkat.

Mitől függ az állatok élethossza? A hüllők nem mutatják az öregedés jeleit...

Az állatok várható élettartama teljesen különböző, pont úgy, mint az embereké. Hiszen a rovarok, halak, hüllők, madarak, vagy emlősök között is vannak hosszabb, illetve rövidebb ideig élő állatok, ráadásul ez még nem csak fajonként hanem egyedenként is változó. Mitől függ akkor vajon, hogy egy állat hány évig él?

A 10 legjobb élelmiszer(csoport) az egészség megőrzéséért

Az egészséges táplálkozás egyik alapelve, a változatosság és a mértékletesség. Az ucsfhealth.org szakemberei összeszedték a tíz legfontosabb élelmiszert, amiben biztosan van némi szubjektív hatás is, ám a lista elgondolkodtató. Az első például a víz...

Dr. Almási István: A nagy halász

„Orvosként dolgozom Szekszárdon. A természetfotózás mellett vadászok, horgászok, gombászok és sok időt töltök madármegfigyeléssel is. Abban a szerencsében volt részem, hogy gyermekkoromat – immár több mint fél évszázada – a Mecsek lankái között tölthettem. Ez a környezet ideális volt arra, hogy kiélhessem a természet megismerése iránti vágyamat.”

Kell-e nekünk a lápi póc?

Kell, bár halászlét nem fogunk a fokozottan védett halból főzni. Már csak azért sem, mert vagy egy kosárnyi kellene belőle a bográcsba, az meg darabonként 100, más források szerint 250 ezer forintért kissé drága mulatság lenne.

A naptej megakadályozza a D-vitamin termelést?

Ha rendszeres bekenjük magunkat naptejjel, mielőtt kimegyünk a házból, a fényvédő megakadályozza, hogy a bőrünk elegendő D-vitamint termeljen? Hogy juthatunk elegendő mennyiségű D-vitaminhoz?

Nemcsak a kutyákra vonatkozik - Etikus akváriumi haltartás

Az etikus hobbiállattartás nemcsak azt jelenti, hogy kutyánkat, macskánkat tartjuk és etetjük a szükségleteinek megfelelően. Ugyenez igaz más fajokra, így a díszhalakra is.