Back to top

A természet és környezetvédelem randevúzott Gödöllőn

Összesodorta a koronavírus járvány a 2020-ra hatodszor meghirdetett gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált és a 2007-ben elindított Magyar Nemzeti Parkok Hetét. Mindkét program a tavaszhoz kötődik, de az idén a szeptemberi nyárutó verőfényes napjaira került át.

Szeptember 11-én Áder János köztársasági elnök nyitotta meg az eseményeket a királyi kastély parkjában, ahol a természeti és épített környezet harmóniában fogadta a háromnapos esemény látogatóit.

Áder János: Csak akkor érhetünk célhoz, ha a jószándékú tenniakarást erősebbé tesszük, mint a természetkárosítás
Fotó: B. G.

– A sok millió éves tájban élő, e tájnál jóval fiatalabb ember csak nem oly rég jött rá, hogy a természet nem pusztán erőforrás, a környezet sem csak a gazdálkodás terepe; léte az őt fenntartó természeti rendszerek egészségétől, épségétől, megújulási képességétől függ, és ha élni akar, tudatosabban, körültekintőbben, nagyobb felelősséggel kell bánnia a környezetével. Amióta létrejött hazánk első nemzeti parkja, majd a többiek, ez volt a cél Magyarországon is – szögezte le az államfő.

– A természet biológiai sokféleségét meg kell óvnunk – hangsúlyozta Áder János.

–Legfőbbképp önmagunktól. Mert mi tudunk törvényeket alkotni a táj védelmére. De mi tesszük le a tájvédelmi körzethatárra az illegális hulladékot is. Mi létesítünk nemzeti parkokat, és mi vagyunk, akik nem tartják tiszteletben azok szabályait. Csak akkor érhetünk célhoz, ha a jószándékú tenniakarást erősebbé tesszük, mint a természetkárosítás. Ha többen lesznek, akik nem legyintenek a problémákra, és akik önmagukat a nagyobb egész részeként látják. A Nemzeti Parkok Hete ezt szeretné elérni. Annál inkább fontos ez, mert a pannon régió, amelyben élünk, a 11 európai biogeográfiai régió közül a leggazdagabb. Számos olyan faj él itt, amely sehol máshol a világon. Éppen ez az egyedi keverék teszi számunkra oly becsessé és az ökoszisztéma egészére nézve pótolhatatlanná.

Rácz András, az Agrárminisztérium k
A Hortobágyi Nemzeti Park sátrában nádudvari kerámia sütő-főzőedények kellették magukat.
Fotó: B. G.
örnyezetügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a nemzeti parkok éves látogatószáma eléri az 1,6 millió főt, és mintegy hétszáz ökoturisztikai létesítmény működik, ezek fele a nemzeti parkokban.

Érdekessége volt a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvényének, hogy a nemzeti park igazgatóságok területén dolgozó termékvédjegyes termelők is kínálták portékáikat gyógynövényteáktól az erdei mézig, az őrségi gerencsértől a nádudvari fazekasig.

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon csaknem 150 filmet nézhettek meg ingyenesen az érdeklődők, egyszerre két filmszemle keretében. A tágabb nemzetközi seregszemle mellett ránagyítottak az alkotók a Kárpát-medence értékeire is.

Az alkotói érdeklődést a világ 114 országából érkezett 2200 nevezés mutatja.

A Fekete István-díjat nyert Fehér Zoltán filmje hazánkat, mint a vizek országát mutatja be.
Fotó: B. G.
A seregszemlén ezúttal is megemlékeztek arról, hogy Gödöllő fontos szerepet kapott a magyar természetfilmezés történetében – itt forgatták például a Lutra víz alatti és a vadászházban forgatott jeleneteit. A fesztivál generációk találkozóhelye is, hiszen most is részt vett rajta Sáfrány József és Szabados Tamás operatőrök, rendezők és Juhász Árpád geológus, akik a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat alkotói közé tartoztak és ifjabb Kollányi Ágoston, aki a Deltát rendezte 38 éven át.

A nemzetközi mezőny fődíjat a Mesék a mókus világból című természetfilm, a német Yann Sochaczewski alkotása nyerte.

A dokumentumfilm etűdfilmek kategóriában hazai nyertest hirdettek ki, Radisics Milán A szennyezés művészete című műve bizonyult a legjobbnak.

A Kárpát-medencei Filmszemle részeként a természetfilmek közül Mosonyi Szabolcs Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában, a rövid természetfilmek közül Gauder Áron Kőbaltás ember 3. - Mamutvadászat Tatán, a dokumentumfilmek közül Lerner János Vadonvilág - Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában, a vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül Romániából Szabó Attila Sebes pisztrángok, sekély vizek című filmje lett a legjobb.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kárpát-medencei alkotói díját ifj. Kollányi Ágoston kapta a Kalandjaim a parányok világában című filmért.

Szabados Tamás operatőr, a díj alapítója adta át a Rockenbauer-emlékdíjat Molnár Attila Dávidnak, aki egy Felső-Tisza menti ártéri erdő PET palackoktól történő megtisztításáról készített filmet
Fotó: B. G.
A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó Fekete István-díjat Fehér Zoltán a Vad víz: Aqua Hungarica című filmért vehette át. Az M5 csatorna különdíját Szendőfi Balázsnak ítélték A szőke tó - A Tisza-tó hat évszaka című filmért. A Szent István Egyetem különdíját Éry Márk és Rideg Richárd OzoneUniverzum című munkája kapta. Gödöllő Város Különdíjában Szentes Richard Ocean's Seven: Az északi pokol című filmje részesült. A Takarékbank Széchenyi Zsigmond-emlékdíját Tóth Zsolt Marcell kapta az Akcióban a természet őrzői című filmért.

Az Európa Kék Szalagja, a Fesztivál Kárpát-medencei Filmszemle zsűrijének fődíját Mohi Sándor, az Ott legbelül dal van című munkája kapta. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai fődíját megosztva Radisics Milánnak és Tóth Zsolt Marcellnek ítélték oda. A Rockenbauer-emlékdíjat Molnár Attila Dávid vehette át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rózsaszínű ananász - Termése lédúsabb és édesebb, mint a hagyományosé

A Del Monte Fresh Produce N.A., Inc. új terméket vezetett be a piacon: az exkluzív, prémium kategóriás Pinkglow™ ananászt. A rózsaszín ananász egyedülálló a piacon, és az Egyesült Államokban október 12. óta kapható, de egyelőre csak online vásárolható meg, limitált mennyiségben.

A természet szolgálatában - Ötven éves a Bakonyerdő Zrt.

Hazánk legjelentősebb faiparral rendelkező erdőgazdasága kiterjedt erdeivel, történelmi emlékhelyekkel, lenyűgöző vadállományával méltán kedvelt turisztikai célpont. A Bakonyerdő Zrt. 50 éves fennállásának alkalmából ünnepélyes megemlékezést tartottak az erdőgazdaság huszárokelőpusztai vendégházában.

Emlékerdő Gúthon a Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében

Emlékerdőt ültetett Nyíradony-Gúthon a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében. A Gúthi Erdészetnél kialakított emlékerdőt 2020. október 21-én adták át.

Az ország legjobb távdobó horgászai vetélkedtek Maconkán

Noha versenyhorgászaink évről évre bizonyítják, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, a távdobás szakága még csak gyerekcipőben jár hazánkban. A felzárkózást elősegítendő, a Magyar Országos Horgász Szövetség idén is megrendezte a Távdobó Országos Bajnokságot - sorozatban a harmadikat.

Idén hat díjazottja van a Natura 2000 Díjnak

A Natura 2000 díj EU-szerte természetvédelmi sikertörténeteket díjaz, hogy felhívja a figyelmet a védett területek Natura 2000 hálózatára. 2020-ban Finnország, Franciaország, Belgium, Spanyolország, Bulgária esetében országon belüli programokat valamint egy Romániát, Ausztriát, Magyarországot, Csehországot, Szlovákiát és Ukrajnát felölelő határokon átívelő projekt képviselőit tüntették ki.

A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

Létrejött a Közös Agrárpolitikáról szóló megállapodás

Megszületett a megállapodás az új Közös Agrárpolitikáról a Mezőgazdasági és Halászati Tanácsban szerda hajnalban - közölte Nagy István agrárminiszter. Az egyezség nagy csatában, két és fél napos tárgyalássorozat után jött létre a testület október 19-21-i ülésén, Luxemburgban - tette hozzá a miniszter.

A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem

Hajdú-Bihar megyében, a Sárrét szívében, Bárándon meglehetősen csípős a családi hangulat Erdei Rolandéknál. A mesterdiplomás agármérnök az egyik legjelentősebb chilitermelőnek számít idehaza, amihez kellett egy diplomamunka, némi elszántság, jó piaci érzék és mély elköteleződés az agrárium iránt. Eredményei magukért beszélnek, például az idén két terméke is díjat kapott az Egyesült Államokban.

Új diagnosztikai módszerrel határozzák meg kutatók az ivarváltásra képes kétéltűek genetikai ivarát

Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézet Lendület Evolúciós Ökológiai Kutatócsoportja egy olyan molekuláris diagnosztikai módszert dolgozott ki, amely lehetővé teszi az erdei békák (Rana dalmatina) genetikai ivarának a meghatározását. Az új módszert a hazai populációkon alkalmazva kiderült, hogy az ember által átalakított élőhelyeken a békahímek egy része genetikailag nőstény.

Fantasztikus magyar siker

Schmall Rafael, a Zselici Csillagpark fotósa díjat nyert a világűr és a csillagok fényképészeinek legnagyobb nemzetközi versenyén, a greenwichi királyi múzeum által szervezett Insight Investment Astronomy of the Year 2020 pályázaton.