Back to top

A természet és környezetvédelem randevúzott Gödöllőn

Összesodorta a koronavírus járvány a 2020-ra hatodszor meghirdetett gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált és a 2007-ben elindított Magyar Nemzeti Parkok Hetét. Mindkét program a tavaszhoz kötődik, de az idén a szeptemberi nyárutó verőfényes napjaira került át.

Szeptember 11-én Áder János köztársasági elnök nyitotta meg az eseményeket a királyi kastély parkjában, ahol a természeti és épített környezet harmóniában fogadta a háromnapos esemény látogatóit.

godollo_ader.jpg

Áder János: Csak akkor érhetünk célhoz, ha a jószándékú tenniakarást erősebbé tesszük, mint a természetkárosítás
Fotó: B. G.

– A sok millió éves tájban élő, e tájnál jóval fiatalabb ember csak nem oly rég jött rá, hogy a természet nem pusztán erőforrás, a környezet sem csak a gazdálkodás terepe; léte az őt fenntartó természeti rendszerek egészségétől, épségétől, megújulási képességétől függ, és ha élni akar, tudatosabban, körültekintőbben, nagyobb felelősséggel kell bánnia a környezetével. Amióta létrejött hazánk első nemzeti parkja, majd a többiek, ez volt a cél Magyarországon is – szögezte le az államfő.

– A természet biológiai sokféleségét meg kell óvnunk – hangsúlyozta Áder János.

–Legfőbbképp önmagunktól. Mert mi tudunk törvényeket alkotni a táj védelmére. De mi tesszük le a tájvédelmi körzethatárra az illegális hulladékot is. Mi létesítünk nemzeti parkokat, és mi vagyunk, akik nem tartják tiszteletben azok szabályait. Csak akkor érhetünk célhoz, ha a jószándékú tenniakarást erősebbé tesszük, mint a természetkárosítás. Ha többen lesznek, akik nem legyintenek a problémákra, és akik önmagukat a nagyobb egész részeként látják. A Nemzeti Parkok Hete ezt szeretné elérni. Annál inkább fontos ez, mert a pannon régió, amelyben élünk, a 11 európai biogeográfiai régió közül a leggazdagabb. Számos olyan faj él itt, amely sehol máshol a világon. Éppen ez az egyedi keverék teszi számunkra oly becsessé és az ökoszisztéma egészére nézve pótolhatatlanná.

Rácz András, az Agrárminisztérium k

godollo_fazekas.jpg

A Hortobágyi Nemzeti Park sátrában nádudvari kerámia sütő-főzőedények kellették magukat.
Fotó: B. G.
örnyezetügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a nemzeti parkok éves látogatószáma eléri az 1,6 millió főt, és mintegy hétszáz ökoturisztikai létesítmény működik, ezek fele a nemzeti parkokban.

Érdekessége volt a Magyar Nemzeti Parkok Hete nyitórendezvényének, hogy a nemzeti park igazgatóságok területén dolgozó termékvédjegyes termelők is kínálták portékáikat gyógynövényteáktól az erdei mézig, az őrségi gerencsértől a nádudvari fazekasig.

Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon csaknem 150 filmet nézhettek meg ingyenesen az érdeklődők, egyszerre két filmszemle keretében. A tágabb nemzetközi seregszemle mellett ránagyítottak az alkotók a Kárpát-medence értékeire is.

Az alkotói érdeklődést a világ 114 országából érkezett 2200 nevezés mutatja.

godollo_fekete.jpg

A Fekete István-díjat nyert Fehér Zoltán filmje hazánkat, mint a vizek országát mutatja be.
Fotó: B. G.
A seregszemlén ezúttal is megemlékeztek arról, hogy Gödöllő fontos szerepet kapott a magyar természetfilmezés történetében – itt forgatták például a Lutra víz alatti és a vadászházban forgatott jeleneteit. A fesztivál generációk találkozóhelye is, hiszen most is részt vett rajta Sáfrány József és Szabados Tamás operatőrök, rendezők és Juhász Árpád geológus, akik a Másfél millió lépés Magyarországon című sorozat alkotói közé tartoztak és ifjabb Kollányi Ágoston, aki a Deltát rendezte 38 éven át.

A nemzetközi mezőny fődíjat a Mesék a mókus világból című természetfilm, a német Yann Sochaczewski alkotása nyerte.

A dokumentumfilm etűdfilmek kategóriában hazai nyertest hirdettek ki, Radisics Milán A szennyezés művészete című műve bizonyult a legjobbnak.

A Kárpát-medencei Filmszemle részeként a természetfilmek közül Mosonyi Szabolcs Vad erdők, vad bércek - A fantom nyomában, a rövid természetfilmek közül Gauder Áron Kőbaltás ember 3. - Mamutvadászat Tatán, a dokumentumfilmek közül Lerner János Vadonvilág - Gróf Széchenyi Zsigmond nyomában, a vidéki életet, hagyományokat bemutató alkotások közül Romániából Szabó Attila Sebes pisztrángok, sekély vizek című filmje lett a legjobb.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kárpát-medencei alkotói díját ifj. Kollányi Ágoston kapta a Kalandjaim a parányok világában című filmért.

godollo_rockenbauer2.jpg

Szabados Tamás operatőr, a díj alapítója adta át a Rockenbauer-emlékdíjat Molnár Attila Dávidnak, aki egy Felső-Tisza menti ártéri erdő PET palackoktól történő megtisztításáról készített filmet
Fotó: B. G.
A Magyar Művészeti Akadémia által a legjobb fiatal alkotónak járó Fekete István-díjat Fehér Zoltán a Vad víz: Aqua Hungarica című filmért vehette át. Az M5 csatorna különdíját Szendőfi Balázsnak ítélték A szőke tó - A Tisza-tó hat évszaka című filmért. A Szent István Egyetem különdíját Éry Márk és Rideg Richárd OzoneUniverzum című munkája kapta. Gödöllő Város Különdíjában Szentes Richard Ocean's Seven: Az északi pokol című filmje részesült. A Takarékbank Széchenyi Zsigmond-emlékdíját Tóth Zsolt Marcell kapta az Akcióban a természet őrzői című filmért.

Az Európa Kék Szalagja, a Fesztivál Kárpát-medencei Filmszemle zsűrijének fődíját Mohi Sándor, az Ott legbelül dal van című munkája kapta. A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány szakmai fődíját megosztva Radisics Milánnak és Tóth Zsolt Marcellnek ítélték oda. A Rockenbauer-emlékdíjat Molnár Attila Dávid vehette át.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mesél a besenyői erdő

A SEFAG Zrt. Sziágyi Erdészeti Erdei Iskoláját az elsők között alakították ki hazánkban. A Sziágyon eltöltött napok megalapozzák a fiatalok természetismeretét, természetszeretetét, fejlesztik környezettudatosságukat, -érzékenységüket. A Nagyatád térségében, a somogyi erdő rengetegében működő erdei iskola minősített programjaihoz szorosan kapcsolódik a közeli tanösvényhálózat.

Negyedmilliós szépség a múltból

A Mecsek egyik legféltettebb lágyszárú növénye napjainkra szinte csak ezen a vidéken virágzik, kialakulása régmúltba eredeztethető, ugyanis átvészelte a jégkorszakot. A faj fennmaradásának feltétele az előhelyének dinamikus védelme.

Lángba borult erdők

Biztos, hogy elfújtam a gyertyát? Szalonnasütés után elég vizet öntöttem a tűzre? Bezártam jól a kályha ajtaját? Bizonyára a kedves olvasókban is felmerültek ilyen és ehhez hasonló kérdések. Otthonunkban az esetek többségében a saját odafigyelésünkön múlik, hogy „meleg helyzetbe” kerülünk-e vagy sem. De nemcsak a lakásaink válhatnak a tűz martalékává, hanem a természeti környezet is!

Rejtelmes sziget

Verne Gyula se kívánhatna ideálisabb helyszínt egy titokzatos hős számára, mint a rejtett, ám könnyen elérhető, a főutakhoz közeli terület.

Díjak és kitüntetések az Erdő Világnapja alkalmából

Az Erdők Világnapja alkalmából adományozott elismeréseket Nagy István agrárminiszter és átadták az Országos Erdészeti Egyesültet díjait is a mátrafüredi Vadas Jenő Erdészeti és Vadgazdálkodási Szakképző Iskolában.

Vörös vércse - Adjunk otthont nekik!

Nézzük, milyen módszerek állnak azoknak a rendelkezésére, akik szeretnék a vegyszermentes, környezetkímélő rágcsálóirtóként hasznosítható ragadozó madarakat a területükre vonzani, esetleg folyamatosan ott is tartani.

Csesznák Elemér: az ökoszosztéma legmagasabb megnyilvánulása az erdő

Gyakorlatban eltöltött 14 év, majd 27 esztendő a Soproni Egyetem katedráján - ebből öt év tanszékvezetőként -, számtalan szakmai cikk és egyetemi jegyzet szerzője. Csak néhány adat, ami a 95 éves Csesznák Elemért minősíti. A mai napig szellemileg és testileg friss szakembert a Pilisi Parkerdő Zrt. vezetése hívta meg visszaemlékező területbejárásra.

Az innováció a kulcs a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság eléréséhez

Anne Alonzo vitaindító beszédet mondott a Politico Agriculture and Food Summit - Mezőgazdaság és élelmiszer konferencián. A Corteva Agriscience 2021 júniusában fogja ismertetni a működéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló tervét, hangzott el egy kiemelt jelentőségű rendezvényen, amelyen politikai döntéshozók és a mezőgazdasági ágazat képviselői voltak jelen.

202 érem: prémium borok és élelmiszerek Magyarországról

Éremesővel és komoly elismeréssel indult a hét a magyar agrár-élelmiszeripari termékek számára Londonban. A járványhelyzet miatt jelentős késéssel, de kihirdették a Great Taste Awards és Decanter World Wine Awards díjakat is.

Újabb három sajátmárkás COOP-termék a legjobbak között

Idén újabb három termékkörben is Érték és Minőség Nagydíj védjegyhasználattal és kitüntető címmel ismerték el a COOP sajátmárkás termékeit. Az ezúttal harmadik alkalommal kiosztott elismeréseket a COOP Jót jó áron téliszalámi és paprikás téliszalámi, a bolognai mártás alappor és a Jó nekem natúr desszertrúd termékei kapták meg.