0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.

A Kaliforniai Egyetem friss tanulmánya szerint nem csak az embert fenyegeti a SARS-CoV-2, az új koronavírus, a génelemzés kimutatta, hogy sok állatfaj érzékeny lehet a SARS-CoV-2 fertőzésre, néhány közülük pedig kritikusan veszélyeztetett faj. Nemzetközi tudóscsoport genomelemzéssel végzett kutatásokat, amely során az aminosav-szekvenciákat modellezték, hogy kiderüljön, van-e olyan kombinációs lehetőség, hogy a vírus bejuthasson a szervezet sejtjeibe.

Kiderült, hogy több faj is létezik, amelyekre a vírus átterjedhet az emberről.

A tudósok úgy vélik, hogy számos főemlősfajnak kritikusan nagy a fertőzésveszélyeztetettsége, köztük az alföldi gorilláé, a szumátrai orangutáné és a fekete gibboné. További magas kockázatú fajok közé tartozik a szürke bálna, a palackorrú delfin és a kínai hörcsög. Megállapították, hogy

a háziállatok, például a macskák, a szarvasmarhák és a juhok közepesen, a kutyák, a lovak és a sertések pedig alacsonyan fertőződhetnek meg.

Ezek egyelőre elméleti eredmények, a kutatók szorgalmazzák, hogy ne csak a számítások eredményei alapján értelmezzék az állatokra vonatkozó előre jelzett veszélyeket. A tényleges kockázatokat majd az elvégzett kísérletek adataival lehet megerősíteni. A kutatások genetikai anyagát biztosító a nemzeti állatkert (National Zoological Park)  és a San Diego Állatkert az eredmények áttekintése mellett úgy döntött, hogy megerősítik az állatok és az emberek védelmi programját.

– Az emberről állatra terjedő fertőzések megelőzése nem jelent új kihívást az állatkertek és az állatgondozó szakemberek számára, az információk lehetővé teszik erőfeszítéseink összpontosítását és a megfelelő intézkedések megtervezését az állatok és az emberek biztonságának érdekében, mondta Klaus-Peter Koepfli, a kutatást végző tudóscsoport tagja.

Kutatások kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 vírus közvetlen őse valószínűleg az egyik denevérfajból származott. Egyelőre nem tudni, hogy a denevérek közvetítették-e az új koronavírust közvetlenül az emberekre, vagy átmentek egy köztes gazdán, de a tanulmány bizonyos mértékben megerősíti, hogy egy vagy több közbenső gazdaszervezet érintett lehetett.

Forrás: rp.pl