A 90-es rendszerváltás óta sok borászatnál megjelent a második generáció, amely helyet követel magának. A generációváltás esély vagy veszély? A vállalkozás jövőjét tekintve az egyetlen esély. Az utódlás ugyanolyan tranzakció, mint egy cég eladása, csak mindez a családon belül zajlik. Az új generáció feladata, hogy az elődök tapasztalataira építve – és nem elvetve azokat – a hétköznapokba bevonják a legkorszerűbb technológiát.
youtube://v/Clqq6Pr-i98
A generációváltáshoz a bátorság mellett tudatosságra is szükség van, olyan folyamat, ami elkerülhetetlen. A 90-es években megindultak a vállalkozások, s mára nőtt fel az a fiatal generáció, amely alkalmas az átvételre és továbbvitelre.
A Borászati Füzetek legújabb számában, Generációváltók című rovatunk első vendége, a szekszárdi ifj. Heimann Zoltán beszél tapasztalatairól.
Lapunkban olvashatunk az alanykutatások irányáról, a fehérborkészítésben alkalmazott mikrooxidációról, a hazai borkereskedelem helyzetéről és eredményeiről.
A borok esetében is fennállhat a mikotoxinokkal való fertőződés lehetősége, melyhez nemcsak a gombák jelenléte szükséges, hanem az egyes klimatikus tényezők, termesztési sajátosságok, borkészítési eljárások és a tárolási körülmények is hozzájárulnak. Lapunk írásában külön foglalkozunk a szőlőn és a borban előfordulható mikotoxinokkal.