0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy.

Melyik a legkorábban palackba kerülő bor? Hát a Csabagyöngy. Szeptember közepén már megtalálható a boltok polcain. Zajlik a szüret, csúcsüzem van a feldolgozókban. Ilyenkor vizsgáznak a szőlőtermelők, egész évi munkájukról számot adnak. A hírek szerint mint minőségben, mint mennyiségben jó évjárat elé nézünk. Részletek a Borászati Füzetek legfrissebb számában.

A 90-es rendszerváltás óta sok borászatnál megjelent a második generáció, amely helyet követel magának. A generációváltás esély vagy veszély? A vállalkozás jövőjét tekintve az egyetlen esély. Az utódlás ugyanolyan tranzakció, mint egy cég eladása, csak mindez a családon belül zajlik. Az új generáció feladata, hogy az elődök tapasztalataira építve – és nem elvetve azokat – a hétköznapokba bevonják a legkorszerűbb technológiát.

youtube://v/Clqq6Pr-i98

A generációváltáshoz a bátorság mellett tudatosságra is szükség van, olyan folyamat, ami elkerülhetetlen. A 90-es években megindultak a vállalkozások, s mára nőtt fel az a fiatal generáció, amely alkalmas az átvételre és továbbvitelre.

A magyar családi vállalkozások kétharmada az agráriumban, a kereskedelemben és a vendéglátásban működik. Az utódlás okozta kihívás azért is jelentős, mert alig harmaduknál létezik kidolgozott terv arra, ki viszi tovább a céget.

A Borászati Füzetek legújabb számában, Generációváltók című rovatunk első vendége, a szekszárdi ifj. Heimann Zoltán beszél tapasztalatairól.

Lapunkban olvashatunk az alanykutatások irányáról, a fehérborkészítésben alkalmazott mikrooxidációról, a hazai borkereskedelem helyzetéről és eredményeiről.

A borok esetében is fennállhat a mikotoxinokkal való fertőződés lehetősége, melyhez nemcsak a gombák jelenléte szükséges, hanem az egyes klimatikus tényezők, termesztési sajátosságok, borkészítési eljárások és a tárolási körülmények is hozzájárulnak. Lapunk írásában külön foglalkozunk a szőlőn és a borban előfordulható mikotoxinokkal.

Fizessen elő a Borászati Füzetekre!

Forrás: Borászati Füzetek