Back to top

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

Részletes fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva találja 

A program legnagyobb részében a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület mutatott be fejezeteket a magyar huszárság aranykönyvéből. Elsőként természetesen a toborzást mutatták meg. A jelenetben a toborzók a kishonti szüreti mulatságba érkeztek, hogy elvigyék a fiatal férfiakat a katonai szép életre. Ez Kossuth seregében talán még annak tűnt, de a monarchia hadseregében már nem. Az osztrák-magyar seregben 12 huszárezred volt, amely egy kivételével színmagyar volt és kizárólag külhonban állomásoztak.

Fotó: Kiss Gergely
A bemutatón a gömöriek bemutatták a lovas kiképzés egyes elemeit: a karusszellovaglást, a szablyás harcot és tökök segítségével a gyalogosok levágásának módját is. A magyar huszár egyébként hungarikum, szerepel a nemzeti értéktárban. Ezt írják róla:

A magyar huszár olyan lovas katona, amely évszázadokon át fejlődve a 18. századra kifejezetten magyar sajátosságokra alapozódott könnyűlovassá vált. Így ismerte meg a világ, s ezekkel a sajátosságokkal vette át, majd sok esetben magyar legénységgel vagy kiképzőkkel, és minden esetben magyar mintára szervezve építette be a saját haderejébe. Eközben a huszár a magyar nemzeti karakter részévé válva sokkal több lett, mint egy speciálisan magyar katonatípus, szervesen beépülve a közgondolkodásba a hétköznapok részévé vált, sajátos magyar szimbólum lett.

Fotó: Kiss Gergely
Egy jelenetben a gonosz törökök leányt raboltak, akit a jó magyar huszárok megmentettek. A gonosz lányrablók csellel kiszabadulnak a jeleneteben, ám aztán derék huszárjaink egy lovasrohammal megtörik az ellent, a legádázabb ellenségeket pedig lelövik.

Utóbbiakat két lovaskaszkadőr, Katrics Tamás és Vargyas Viktor jelenítette meg, akik persze a teljes program zárásaként hatalmas tapsot arattak, amint néhány vágtasor erejéig megmutatták azt is, mi a trükklovaglás. Egyik lovuk magyar félvér volt és úgy tűnik, a magyar félvér lovak, akár még a 75 %-ban angol telivérek is, jól tűrik a kiképzést, ahogy az Pénzes Gábor és Levente végvárihuszár-kiképzési bemutatójából, lándzsás „táncából” is kiderült.

Fotó: Kiss Gergely
A házigazdák amellett, hogy az arborétumba kocsival utaztatták el az érdeklődőket, ötös- négyes és kettesfogatot is felvonultattak a pályán.

Mint megtudtuk, kocsiba csak Shagya arab kancákat fognak be a ménesbirtokon, díjugratóik pedig ugyancsak Shagya arab méneken és herélteken versenyeznek, illetve láttuk egy angol telivért is az ugrópályán.

Aki látta a Kincsem című filmet, tudja, hogy a magyar vitézség aranykönyvének fényes lapjára kívánkozik minden olyan kiképző, aki pusztán szeretettel éri el , hogy a lovai azt csinálják, amit ő szeretne. Ilyen fényes lapról érkezett Bábolnára Hamza Viktória is, akiről azt mondják, tényleg ért a lovak nyelvén…

Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

150 év után visszatértek a szarvasmarhák Londonba

Az emberek igencsak meglepődhetnek, amikor Észak-London legrégibb közparkjában, a Wansteadben látják ezeket az állatokat, mivel a parkot üzemeltető City of London Corporation, a 200 egyedet számláló nyájából válogatott teheneket telepített ide, hogy lelegeljék a füvet.

Európai szárazfölditeknősök - Fajok összehasonlítása

A Kistermelők Lapja hasábjain már bemutattuk a görög, mór, szegélyes és a sztyeppi teknősök alapvető igényeit, tartástechnológiáját. Most a fajok közti jellegzetes különbségeket, közös tartásuk lehetőségeit ismertetnénk.

Marhatereléstől a versenyekig - A vadnyugat lova

A vadnyugati életérzés megtestesítője a Quarter Horse (QH) – azaz a negyed mérföldes ló. Nevét a negyed mérföldes lóversenyről kapta, ami nagyon hasonlít az európai galoppversenyekhez, csak ezt a lovak rövidebb távon, körülbelül 400 méteren futják.

Időnként még a kolibrik is megpihennek

Az Andokban néhány madárfaj esténként hibernációhoz hasonló állapotba azaz mély álomba kerül, hogy spóroljon energiájával, ilyenek például a kolibrik is, melyeknek élete felettébb különleges. Ezek a repdeső élőlények még a gerincesek között is híresek gyors anyagcseréjükről és villámgyors életmódjukról, emiatt naponta a saját testtömegüknek megfelelő mennyiségű nektárt fogyasztanak.

Egy kiváló papagájdajka - A nagy sándorpapagáj

A papagájok kézzel nevelése igen nagy odafigyelést és türelmet igényel, mondhatni, a nap 24 órájában leköti a tenyésztőt. Ám az utóbbi években a nagy sándorpa­pagáj ára igencsak lecsökkent, ennek ellenére szívesen tartják a papagájtenyésztők, mert nyugodtan rájuk lehet bízni más rokonfajok tojásait, fiókáit is.

Az ELTE etológusai bizonyították, hogy a macskák is utánozzák az embereket

Az etológiában jól ismert a Tedd azt, amit én! (Do as I Do, DAID) metódus, amely az állatok utánzásos tanulását vizsgálja. Az eleinte csak emberszabású főemlősök ez irányú képességeinek felmérésére hivatott módszert a 2000-es évek közepén az ELTE Etológia tanszékén alkalmazták elsőként kutyákon is.

Az egyetlen őshonos magyar nyúlfajta

Az egyetlen őshonos nyúlfajtánk, a magyar óriásnyúl kialakításának históriája több mint 100 évre nyúlik vissza. Szerepe elsősorban gazdasági haszonnyúlként jelentős. Bátran ajánlható a családi önellátó gazdaságoknak, akik ezzel a fajtával indíthatják a nyúltenyésztést. A magyar óriásnyúl fajtát 1994-ben őshonossá, majd 2004-ben nemzeti kinccsé nyilvánították.

Bugac csodái

A nyaralás vagy a hétvégi kiruccanások tervezésekor az idén talán az eddiginél is többen nézegetik Magyarország térképét. Lapozgatják az útikönyveket, böngészik az internetet a hosszú, kényszerű bezártság után. Számtalan szebbnél szebb természeti látnivaló, építészeti és kulturális kincs felfedezése közül választhatnak.

Fürjek és paradicsomok - A belvárosban is lehet gazdálkodni

Alapvetően a fürjek miatt látogattam el a Miczák családhoz, de ez a paradicsomőrület nem hagy nyugodni... Szépen gondozott családi házba csöngetek be Veszprém belvárosában. A ház mellett virágokkal övezett kerti út visz hátra. A terasz mellett egy görögdinnye fejlődik, mint Miczák Lászlótól megtudom, véletlenül fújta ide a szél.

Régi-új kerékvágás

Ahogy a veszélyhelyzet alatt érvényes korlátozások megszűntek, lassacskán a lovastornászok is visszatérhettek megszokott edzéseikhez – ami csapatsport lévén az edzőktől jelentős logisztikát, a gyerekektől pedig fokozott fegyelmet igényelt.