Back to top

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

Részletes fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva találja 

A program legnagyobb részében a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület mutatott be fejezeteket a magyar huszárság aranykönyvéből. Elsőként természetesen a toborzást mutatták meg. A jelenetben a toborzók a kishonti szüreti mulatságba érkeztek, hogy elvigyék a fiatal férfiakat a katonai szép életre. Ez Kossuth seregében talán még annak tűnt, de a monarchia hadseregében már nem. Az osztrák-magyar seregben 12 huszárezred volt, amely egy kivételével színmagyar volt és kizárólag külhonban állomásoztak.

Fotó: Kiss Gergely
A bemutatón a gömöriek bemutatták a lovas kiképzés egyes elemeit: a karusszellovaglást, a szablyás harcot és tökök segítségével a gyalogosok levágásának módját is. A magyar huszár egyébként hungarikum, szerepel a nemzeti értéktárban. Ezt írják róla:

A magyar huszár olyan lovas katona, amely évszázadokon át fejlődve a 18. századra kifejezetten magyar sajátosságokra alapozódott könnyűlovassá vált. Így ismerte meg a világ, s ezekkel a sajátosságokkal vette át, majd sok esetben magyar legénységgel vagy kiképzőkkel, és minden esetben magyar mintára szervezve építette be a saját haderejébe. Eközben a huszár a magyar nemzeti karakter részévé válva sokkal több lett, mint egy speciálisan magyar katonatípus, szervesen beépülve a közgondolkodásba a hétköznapok részévé vált, sajátos magyar szimbólum lett.

Fotó: Kiss Gergely
Egy jelenetben a gonosz törökök leányt raboltak, akit a jó magyar huszárok megmentettek. A gonosz lányrablók csellel kiszabadulnak a jeleneteben, ám aztán derék huszárjaink egy lovasrohammal megtörik az ellent, a legádázabb ellenségeket pedig lelövik.

Utóbbiakat két lovaskaszkadőr, Katrics Tamás és Vargyas Viktor jelenítette meg, akik persze a teljes program zárásaként hatalmas tapsot arattak, amint néhány vágtasor erejéig megmutatták azt is, mi a trükklovaglás. Egyik lovuk magyar félvér volt és úgy tűnik, a magyar félvér lovak, akár még a 75 %-ban angol telivérek is, jól tűrik a kiképzést, ahogy az Pénzes Gábor és Levente végvárihuszár-kiképzési bemutatójából, lándzsás „táncából” is kiderült.

Fotó: Kiss Gergely
A házigazdák amellett, hogy az arborétumba kocsival utaztatták el az érdeklődőket, ötös- négyes és kettesfogatot is felvonultattak a pályán.

Mint megtudtuk, kocsiba csak Shagya arab kancákat fognak be a ménesbirtokon, díjugratóik pedig ugyancsak Shagya arab méneken és herélteken versenyeznek, illetve láttuk egy angol telivért is az ugrópályán.

Aki látta a Kincsem című filmet, tudja, hogy a magyar vitézség aranykönyvének fényes lapjára kívánkozik minden olyan kiképző, aki pusztán szeretettel éri el , hogy a lovai azt csinálják, amit ő szeretne. Ilyen fényes lapról érkezett Bábolnára Hamza Viktória is, akiről azt mondják, tényleg ért a lovak nyelvén…

Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Őszinteség és hála

Monica Theodorescuról, a háromszoros olimpikonról és családjáról, valamint a közelmúltban eltávozott orlov trotter legendáról, Balagurról a Pegazus januári számában olvashattak. A Pilisjászfalun megrendezett díjlovagló utánpótlás Európa-bajnokságon sikerült személyesen is megismernem a fantasztikus lovast, lovasembert, Monicát, aki a felnőtt német csapat szövetségi kapitánya.

Nagy érdeklődés a dióspusztai nyílt napon

Ismét sokan ellátogattak Dióspuszta nyár végi nyílt napjára. A huszonöt felvezetett yearlingből hét kivétellel mindegyik új tulajdonosra vagy bérlőre talált. Emellett az Eminens személyében Magyar Derby-nyerőt is adott Silver Frost első Magyarországon született csikóit is megcsodálhatták az érdeklődők.

A mezőgazdasági bizottság előtt az agrárminiszter

Aszály, fagy, belvíz, ASP, madárinfluenza, COVID-19, pánik – ezekkel a kihívásokkal kellett a magyar gazdáknak megküzdeni 2020-ban, ők pedig eredményesen helytálltak, az agráriumról pedig ezen körülmények között bebizonyosodott, hogy stratégiai ágazat. Így foglalható össze mindaz, amit Nagy István agrárminiszter az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti éves meghallgatása során mondott.

Nóniusz és magyar sportló – lótenyésztés Mezőhegyesen

Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirok és Tangazdaságban össze kell egyeztetni a jövedelemtermelő tevékenységeket, az olyan feladatokkal, mint például a nóniusz fajta megőrzése. Ha padig jól csinálják, a nóniusztenyésztés is jövedelmező lehet.

Zöld szőrrel született a kiskutya

Rendkívül ritka eset, hogy egy kiskutya, vagy bármilyen más állat zöld szőrrel szülessen. Az ABC News tudósítása szerint a Pisztácia névre keresztelt kiskutya egy olaszországi gazdaságban, Szardínia szigetén látta meg a napvilágot. Az október 9-én született alomban még öt másik – fehér színű – kölyök van, Pisztácia az egyetlen színes szőrrel született.

950 tehén biztosítja a napi tejtermelést - A dabasi siker titka

A napjainkban kiemelkedően eredményes dabasi Lakto Kft. tehenészete 1997-ben még a csőd szélén állt, leromlott állat­állománnyal, rossz termelési eredménnyel és takarmányhiánnyal küszködött. Ekkor a cég új tulajdonoshoz, Kővágó Ignáchoz került, akinek a szakértelme hamar jelentős fordulatot eredményezett a cég életében.

Családi ötletből exportőr: A ComAgro-Sardo útja a külpiacokig

160 liter tej volt az első napi termelés a ComAgro-Sardónál, amely eredetileg nem is tehenekkel kívánt foglalkozni. A többségi tulajdonos a családi tradíciókat követve választotta az ágazatot, hiszen szülei állattenyésztéssel és -kereskedelemmel foglalkoztak.

Látványos, cuki és finom - a gelloway marha

Skócia délnyugati részén élő gallokról kapta a nevét, őse a vikingekkel érkezett e vidékre. Az egyik legősibb húsmarha fajta sötét színű, göndör, hód-bundához hasonló szőrzetű és szarvtalan, nagyszerűen alkalmazkodott a skót vidék zord éghajlatához. Magyarországra 1998-ban kerültek be az első tenyészüszők. Főként a fekete és az öves színváltozat terjedt el.

Glifozátmaradvány a trágyában

Japán fürjekkel végzett korábbi kísérletek kimutatták, hogy miként halmozódik fel a baromfitápban lévő glifozát a madarak ürülékében. Ezekben a kísérletekben a fürjek egyik csoportját glifozáttal szennyezett táppal, a másik csoportot pedig glifozátot nem tartalmazó, organikus takarmánnyal etették.

Népszerű a székely nyúl - Tudományos munka és hobbi a nemesítés

„Nem használ bicskát evés közben” – felelte a fiatal állatorvos, amikor egy interjúban arról kérdezték, hogy milyen székely jellegzetessége van a nyúlnak. Viszont nagyon jól alkalmazkodik a helyi időjárási viszonyokhoz, semmilyen kényeztetést nem igényel, sőt, ez nem is ajánlott.