Back to top

A nagy durranás után

Mindenki számára természetes, hogy a Bábolnai Gazdanapokon a ménesbirtok is bemutatja tevékenységét, illetve lovait. Idén a Shagya arab fogatok és ugrólovasok mellé vendégként huszárokat hívtak, illetve bemutatkoztak két másik lovas „szakma” képviselői is: a szabad idomítók, illetve a lovas kaszkadőrök.

Részletes fotógalériánkat ide, vagy a képre kattintva találja 

A program legnagyobb részében a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület mutatott be fejezeteket a magyar huszárság aranykönyvéből. Elsőként természetesen a toborzást mutatták meg. A jelenetben a toborzók a kishonti szüreti mulatságba érkeztek, hogy elvigyék a fiatal férfiakat a katonai szép életre. Ez Kossuth seregében talán még annak tűnt, de a monarchia hadseregében már nem. Az osztrák-magyar seregben 12 huszárezred volt, amely egy kivételével színmagyar volt és kizárólag külhonban állomásoztak.

Fotó: Kiss Gergely
A bemutatón a gömöriek bemutatták a lovas kiképzés egyes elemeit: a karusszellovaglást, a szablyás harcot és tökök segítségével a gyalogosok levágásának módját is. A magyar huszár egyébként hungarikum, szerepel a nemzeti értéktárban. Ezt írják róla:

A magyar huszár olyan lovas katona, amely évszázadokon át fejlődve a 18. századra kifejezetten magyar sajátosságokra alapozódott könnyűlovassá vált. Így ismerte meg a világ, s ezekkel a sajátosságokkal vette át, majd sok esetben magyar legénységgel vagy kiképzőkkel, és minden esetben magyar mintára szervezve építette be a saját haderejébe. Eközben a huszár a magyar nemzeti karakter részévé válva sokkal több lett, mint egy speciálisan magyar katonatípus, szervesen beépülve a közgondolkodásba a hétköznapok részévé vált, sajátos magyar szimbólum lett.

Fotó: Kiss Gergely
Egy jelenetben a gonosz törökök leányt raboltak, akit a jó magyar huszárok megmentettek. A gonosz lányrablók csellel kiszabadulnak a jeleneteben, ám aztán derék huszárjaink egy lovasrohammal megtörik az ellent, a legádázabb ellenségeket pedig lelövik.

Utóbbiakat két lovaskaszkadőr, Katrics Tamás és Vargyas Viktor jelenítette meg, akik persze a teljes program zárásaként hatalmas tapsot arattak, amint néhány vágtasor erejéig megmutatták azt is, mi a trükklovaglás. Egyik lovuk magyar félvér volt és úgy tűnik, a magyar félvér lovak, akár még a 75 %-ban angol telivérek is, jól tűrik a kiképzést, ahogy az Pénzes Gábor és Levente végvárihuszár-kiképzési bemutatójából, lándzsás „táncából” is kiderült.

Fotó: Kiss Gergely
A házigazdák amellett, hogy az arborétumba kocsival utaztatták el az érdeklődőket, ötös- négyes és kettesfogatot is felvonultattak a pályán.

Mint megtudtuk, kocsiba csak Shagya arab kancákat fognak be a ménesbirtokon, díjugratóik pedig ugyancsak Shagya arab méneken és herélteken versenyeznek, illetve láttuk egy angol telivért is az ugrópályán.

Aki látta a Kincsem című filmet, tudja, hogy a magyar vitézség aranykönyvének fényes lapjára kívánkozik minden olyan kiképző, aki pusztán szeretettel éri el , hogy a lovai azt csinálják, amit ő szeretne. Ilyen fényes lapról érkezett Bábolnára Hamza Viktória is, akiről azt mondják, tényleg ért a lovak nyelvén…

Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gépújdonságok a Magtártól

A Magtár Kft. több mint 30 éve foglalkozik mezőgazdasági gépek forgalmazásával, pótalkatrész ellátással, valamint az értékesített gépek teljes körű szervizelésével. A 33. Bábolnai gazdanapokon a mintegy 600 négyzetméteres kiállítói standjukon a teljes termékpalettájukból kaphattak ízelítőt az érdeklődők.

Gyönyörű bundájuk volt a célpont

Számos európai ország már teljesen betiltotta a prémjükért tenyésztett állatok tartását. Mások olyan szigorú szabályokat vezettek be, amelyek gyakorlatilag veszteségessé teszik a prémtermelést.

Interjú Kassai Lajossal a Lovasíjásszal

Kassai-völgy mára már fogalommá vált a világban: itt van a lovasíjászat bölcsője és világközpontja is. "Igyekeztem minél többet áthozni őseink kultúrájából, amelyeket a XXI. századi ember használhat. Az őseink hagyatéka óriási. Ez nemcsak a harcművészetükre, hanem az állattartástól kezdve a természetes életmódig, sok mindenre vonatkozik." -vallja Kassai Lajos a Lovasíjász.

A méhészkedés nem más, mint csapatjáték

A szakmában elismert méhész, marketinges, megyei egyesületi vezető és boldog családanya. Simonné Venter Éva egy olyan sokoldalú személyiség, aki nem riad vissza a nehéz fizikai munkától sem, és büszkén mutatja a C és E kategóriára is alkalmas vezetői engedélyét. Derűs egyénisége és barátságos természete hozzájárul, hogy könnyen kapcsolatot teremtsen bármilyen korosztállyal.

Lovaspiknik Etyeken

Több szakágat népszerűsítő lovaspikniket tartott Etyeken, az impozáns Móró-birtokon a Hungária LSE. A hagyományteremtő céllal megvalósított nyári összejövetelnek bizonyára lesz még folytatása.

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében

Sorsfordító év lehet az idei a magyar vidék életében, és nemcsak a koronavírus okozta nehézségek miatt, hanem mert „a vírus megmutatta, hol a helyünk: sok magyar hazatért az anyaföldhöz fordulva” – hangzott el a IV. Földművesek Napja ünnepségén.

Kígyót használt maszk helyett – a frászt hozta az utasokra ez a brit férfi

Új funkciót kapott egy termetes hüllő a Manchester melletti Salfordban.

Magyar fejlesztésű művelőrobot

Magyar fejlesztésű, teljesen önjáró, lánctalpas erőgépeket állított ki a Hári Tech Kft. A faiskolák automata művelésére, permetezésére tervezett gépet már az idei AGROmashEXPO kiállításon is láttuk, Bábolnán bemutatták a szőlő- és gyümölcsültetvények permetezésére alkalmas, szélesebb változatát.

Hogyan élték meg a gazdák az idei nehéz évet? - Kihívások és lehetőségek

Különös év az idei, a gazdák a megszokottnál is több kihívással szembesültek. A vírushelyzet, a szélsőséges időjárás mellett állatbetegségek, valamint az euró/forint árfolyam kedvezőtlen alakulása is nehezítette a dolgukat. Hogy élték ezt meg? Erről beszélgettek gazdálkodók, kereskedők, szaktanácsadók a 33. Bábolnai Gazdanapokon.

Elkaphatják-e az állatok a koronavírust?

Egy friss kutatás szerint vannak olyan állatok, amelyek megfertőződhetnek koronavírussal, szerencsére a házi kedvencek, a kutyák és macskák kevésbé érintettek.