Sajtóközlemény - Gyomirtás felsőbb fokon a BASF-nél

BASF felvásárolja az L-glufozinát-ammónium, szabadalommal védett technológiát az AgriMetis™-től.

• A Glu-L™ az eddigieknél is fejlettebb, nagy töménységű gyomirtó termék, és akár 50%-kal csökkenti a termékből szükséges mennyiséget.
  • Új gyártási eljárás széles körű szabadalmi védelemmel.
  • A BASF a felvásárlás révén új eszközzel veheti fel a harcot az ellenálló gyomnövényekkel szemben, ami tovább erősíti versenyképes helyzetét a növényvédelmi ágazatban.

A BASF felvásárolta az L-glufozinát-ammónium szabadalommal védett Glu-L™ technológiát az AgriMetis™-től. E vállalat vezető szerepet tölt be a növényvédelem biotechnológiai innovációs fejlesztésének területén, és a

BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziója ezzel a tökéletesített technológiával még hatékonyabb terméket kínálhat ügyfeleinek a nem kívánt gyomok elleni védekezéshez.

A növényvédelem és a vetőmagok globális piaca a lakosság számával együtt növekszik, és egyre fontosabbá válik a természeti erőforrások megőrzése, valamint a fogyasztók átláthatóságra és élelmiszer-biztonságra vonatkozó igényeinek kielégítése.

A Glu-L™ mindezekhez jelentős mértékben hozzájárul. A mai glufozinát termékek aktív L-glufozinát-ammóniumból és inaktív D-glufozinát-ammóniumból állnak. Az új technológia segítségével ez utóbbi alakul át aktív L-glufozinát-ammóniummá. Az új termék ennek köszönhetően jóval hatékonyabb lesz.

A gyomirtás hatékonysága legalább azonos szintű a jelenleg kereskedelmi forgalomban kapható glufozinát termékekével, a termelők pedig akár 50%-kal is csökkenthetik a kijuttatott növényvédőszerek szükséges mennyiségét.

Ez a változás a termelők és az ágazat számára egyaránt jelentősen csökkenti majd a működési költségeket, így a termék kijuttatása és alkalmazása még fenntarthatóbbá válik, a jelenlegi megoldásokhoz képest. A BASF az új technológiára vonatkozó átfogó szabadalmi oltalom jóvoltából a következő évekre megszilárdítja versenyhelyzetét a piacon. Az új termék jelenleg bejegyzés alatt áll az Egyesült Államokban, ahol várhatóan a következő években kerül piacra. A tervek szerint más régiókban is hamarosan kereskedelmi forgalomba kerülhet majd.

„Ez a lépés lehetővé teszi számunkra, hogy továbbfejlesszük glufozinát-ammónium-portfóliónkat. Ez igen fontos a jövőnk szempontjából, ugyanis ügyfeleinknek a lehető legjobb támogatást kívánjuk nyújtani az egyre gyorsabban kialakuló ellenálló gyomokkal szembeni küzdelemben” – nyilatkozta Vincent Gros, a BASF Mezőgazdasági Megoldások elnöke.

A BASF Mezőgazdasági Megoldások divíziója folyamatosan frissíti portfólióját a jelentős befektetéseknek köszönhetően, és olyan új megoldásokat kutat, amelyek a gazdálkodók, a környezet és a társadalom számára egyaránt előnyösek. (x)

Forrás:
BASF Hungária Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

Új hobbikerti zöldségfajták

A Beekenkamp Plants Ornamentals bemutatta az Alfrescót, a hobbikerti zöldségek és fűszernövények új sorozatát. Az oltott és nem oltott zöldség- és fűszernövény-palántákat gondosan kiválasztott magokból nevelik, és a SKAL higiéniai szabályok szerint termesztik.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

Vadon termők reneszánsza

Megnőtt az érdeklődés a vadon termő gyümölcsök iránt, mert egészségesek, növényeik pedig a kertben is mutatósak.

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.

Információ a gazdanövényektől: miként virágzik a parazita aranka

A 4000-4500 ismert parazita növényfaj közül a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó aranka (Cuscuta) világszerte elterjedt.