Back to top

VIVA la autunno! - Sokáig éljen az ősz!

Sokáig adjon életet őszi növényeinknek, hogy erősen, jó kondícióban várják a téli nyugalmat és megfelelően felkészüljenek a tavaszi termő időszakra!

Egyelőre nincs okunk panaszra az őszi vetésre való felkészülés miatt, mert időben érkeztek a csapadékot hozó nyár végi esők és zivatarok, melyek megalapozták a kiszámítható biztonságos kelést. Nem dőlhetünk azonban nyugodtan hátra, hiszen az utóbbi időkben lassan megszokhattuk, hogy a természet néha váratlan dolgokat képes produkálni.

Őszi vetésű növényeink alapvető igénye, hogy jó arányban ki tudjanak kelni és megfelelő kondíciót érjenek el a tél beköszöntéig.

Ilyenkor ugyanis megáll a föld feletti szervek differenciálódása és a hideg veszi át az irányítást a tavasz megérkezéséig. Az ősszel felvett tápanyag mennyisége és az erőteljes fejlődés már a nyugalmi állapot beköszönte előtt meghatározza a növények tavaszi potenciálját. A tudatos gazdálkodónak ezért ilyenkor fokozott figyelmet kell fordítania az állományok erőnléti állapotára. A kalászosok őszi bokrosodása, a repce őszi tőlevélrózsájának fejlettsége bizony már mutatja, hogy hány maghozó szárra, oldalhajtásra számíthatunk tavasszal. Gyökerük fejlettsége pedig igen jól jelzi, hogy milyen mértékű állományveszteség várható egy-egy fagyosabb tél folyamán.

A Viva biostimulátor célzottan összeállított hatóanyag-kombinációjának köszönhetően a talajra és a növényre is kedvező élettani hatást fejt ki. Ezzel élénkíti a rizoszféra működését és stimulálja a növény őszi fejlődését is. Magas huminsav és poliszacharid tartalma előnyös hatással van a gyökér környezetére, támogatja annak megnyúlását, valamint az oldalgyökér képződését.

A Viva-ban található aminosavak, hormon-előanyagok és vitaminok már az őszi időszakban segítik a még épp kialakulóban lévő termőrészek fejlődését, differenciálódását.

Mivel a Valagro biostimulátorok célzott élettani folyamatokra hatnak, kísérleti megfigyeléseinket is ehhez igazítva végeztük és értékeltük az elvárt hatást. Ismerve a termék beltartalmát, illetve a készítmény kifejlesztésekor elvégzett genetikai és élettani vizsgálatok eredményét, célzott megfigyeléseket tudtunk végezni minden kísérleti táblánkon.

A huminsavaknak köszönhetően a fiatal növények gyökerének környezetében javult a talaj kolloid-állapota, s ezáltal a tápanyag- és vízgazdálkodása.

A kijuttatott poliszacharidok könnyen felvehető energiát biztosítanak a növények gyökérnövekedéséhez, valamint az annak környezetében élő mikroflóra fejlődéséhez is. Mindez további biokolloid- és tápanyagfelvételt segítő hatást fejt ki, melynek eredményeként a növény jobban hasznosítja a kijuttatott alaptrágyát. A levélre került cukrok, aminosavak és a fiatal növények fejlődéséhez célzottan összeállított hormon-előanyagok elősegítik az őszi tőlevélrózsa-képződés, illetve -bokrosodás folyamatát. A jobb gyökeresedés és kiegyensúlyozott őszi fejlődés hatására nagyobb tápanyagraktárral, jó kondícióban mennek őszi növényeink a télbe, ami sikeresebb áttelelést, erősebb tavaszi indulást eredményez.

A Viva őszi hatását 1 hónappal a vetés után kijuttatva, a kezelés után 10 nappal végeztük Ráckevén és Kiskunfélegyházán több fajta és hibridrepce állományban. Mindezt vizsgáltuk jó és rossz körülmények között: tápanyaggal jól ellátott, erős, homogén állományokban és heterogén, gyenge táblákon is. Az őszi felvételezések során a kísérleti táblákon a gyengébb és erősebb talajfoltokon is több (3-6) ismétlésben felvételeztünk, minden alkalommal egymásutáni 10-10 növényt emeltünk ki és mértük a gyökérnyak átmérőjét, illetve a főgyökér hosszát.

A 2019-2020-as szezonban őszi káposztarepcében végeztünk részletes kísérleteket, melynek során ősszel közel 500 növényegyedet vizsgáltunk meg és mértük le a tőrózsák paramétereit. Ezek alapján statisztikai biztonsággal állítjuk, hogy átlagosan 2 mm-rel nagyobb gyökérnyak átmérővel és 30-50 mm-rel hosszabb, teljes hosszában gyökérszőröket fejlesztő gyökérzettel ment a repce a télbe.

A tavaszi induláskor repcében fotóelemzéssel (az életteli zöld pixelek számának hisztogramos összehasonlítása azonos beállításokkal készült fotókon) mértük a zöld részek felületét. A kedvezőbb tápanyagfelvétel és az erős kondíció hatására átlagosan 23%-kal nagyobb egészséges zöld felületet, kevesebb tápanyaghiányos, eldobott levelet találtunk. Ez a megfigyelés bizonyítja az őszi lombra és tápanyaggazdálkodásra gyakorolt pozitív hatást, mutatva az ilyenkor igen jellemző foszforhiányos antociánosodás alacsonyabb jelenlétét.

A kísérleti gazdaságokban a Viva hatására jól telelt állományok végig megőrizték az őszi plusz kondíciót.

A vegetáció indulásakor újra mértük a tőrózsa paramétereket a már említett módszerrel és jellemzően további 25%-kal nagyobb tavaszi tőrózsa fejlettséget, valamint 25-30%-kal fejlettebb gyökérzetet találtunk.

Tavaszra az oldalgyökerek jól átszőtték a felső talajréteget, de érdekes volt megfigyelni, hogy a kezeletlen részben a felső réteg volt jobban fejlett, míg a Viva-val kezelt állományokban a nagyobb gyökértömeg jó 5 cm-rel mélyebbre helyeződött, amely így elérte az állandóan nedves talajréteget, biztonságot nyújtva az esetleges száraz periódusokban.

Az őszi erősebb kondíció végigkísérte a szezont és ez a termésben is realizálódott, ahol a gazdák saját mérése alapján a befektetett biostimulátor költsége többszörösen megtérült. Már a zöldbimbós állapotban jól mérhetővé vált az őszi stimuláció hatása. Az erős tőrózsákon már tavasszal jól látható volt a nagyobb számú hónaljrügy, de a virágzati tengely kiemelkedésekor vált mérhetővé az eredmény. Az őszi felvételezéshez hasonlóan 10 egymást követő növény magasságát és 10 cm-nél hosszabb bimbós oldalhajtásainak számát mértük táblánként, talajfoltonként és kezelésenként 3-6 ismétlésben, összesen kb. 700 növény esetében. A növények magasságát tekintve nem volt mérhető eltérés, ám 0.8-1.6-tal több virágzó oldalhajtást számoltunk meg 10,29 átlagos növényenkénti oldalhajtáshoz viszonyítva. Ez potenciálisan 8,5% többlet virágot, így több termést jelent. A végső mérések során a kísérleti táblák átlagában 300-500 kilogramm terméstöbbletet értünk el hektáronként.

A 2019/2020. évi kísérletek és korábbi megfigyeléseink alapján javasoljuk a Viva biostimulátor használatát repcében és őszi kalászosban. 3-5 l/ha dózisban felhasználva segíti növényeink őszi felkészülését, szilárd alapot biztosít a sikeres teleléshez és tavaszi induláshoz. (x)
Forrás: 
Malagrow Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ez még nem a természetes őszi lombhullás – Növényvédelmi előrejelzés 40. hét

Növényvédelmi szempontból a késő nyarat idéző, mintegy három hétig csapadékmentes időjárás inkább a kártevők fellépésének kedvezett, míg a kórokozók tevékenysége háttérbe szorult. Ezzel együtt a címben is említett korai lombhullásért két gombabetegség a felelős, ahogy a korai dióhullás okát is kórokozók támadásában kell keresnünk.

Kukoricabemutató Kiszomboron

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. őszi fajtabemutatóját idén szeptember 9-én tartották Kiszomboron. Úgy döntöttek, hogy idén is megszervezik a korábbi években megszokott kukorica-, szója-, napraforgó- és cirokismertetőt, azaz a bemutatót tanácskozással kötötték egybe.

Kedvenc körtéink

A körte nem tartozik a könnyen termeszthető gyümölcsök közé, különösen a koronaalakítását és a szüreti idő meghatározását tekintve. Ráadásul páraigénye is nagyobb, mint a többi hazai gyümölcsfajnak, és érzékeny a nem kiegyenlített vízellátásra.

Emelkedő terményárak

A Budapesti Értéktőzsde árupiaci szekciójában a termények jegyzése továbbra is szünetel. A piaci szereplők a nemzetközi árutőzsdéken tájékozódhatnak a gabonafélék és az olajmagok különböző lejáratokra szóló jegyzéséről.

Légkondicionált méhkas és precíziós öntözés a forróság ellen

A globális felmelegedés néhány észak-afrikai ország mezőgazdaságára komoly nyomást gyakorol. Negatív hatásainak ellensúlyozása érdekében Tunéziában a startupok a méhek megmentését és a vízmegtakarítást tűzték ki célul.

EU búza- és olajosnövény termesztés – érdekképviseleti addodalmak

A klímaváltozás okozta időjárási körülmények az őszi vetésű növények vetésterületének csökkenéséhez vezettek, ezt erősítik meg a Copa & Cogeca által közzétett legfrissebb adatok is. Az EU27 búzatermelése 13,6% -kal csökkent, és az olajrepce hozama is nagyon alacsony, mindössze 17 millió tonna.

A növények is döntenek, emlékeznek

A kutatók szerint a növények számolhatnak, döntéseket hozhatnak, felismerhetik rokonaikat, sőt emlékezhetnek az eseményekre. Bár nincs agyuk, az emberekhez és állatokhoz hasonló módon tanulhatnak.

Visszaszorulóban a molyok, jönnek a poloskák – Növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Az almamoly rajzása már a hónap eleje óta szünetel, a szilvamoly is csak nyugaton repül, a keleti gyümölcsmoly pedig már csak a birset veszélyezteti. A dióburok-fúrólégy lárvái most távoznak a lehullott dióból, hogy a talajban bábozódjanak, szőlőben sok a muslica – foltosszárnyú is –, a zöld vándorpoloska pedig szinte mindenütt ott van. Tegyünk hálót az ablakokra, mert amint hűvösebbre fordul az idő, tömegesen indul befelé.

A rekordtermést elvitte a hűvös idő

Változatlanul a koronavírus diktál. Ezt úgy kell értenünk, hogy egy-egy eseményt akár az utolsó pillanatban is lemondanak, ha a helyzetet úgy ítélik meg az illetékesek. A tervek szerint szeptember 2-án tartották volna az idei kukorica-, napraforgó- és szójabemutatót a látóképi kísérleti telepen Debrecenben, de sajnos az egész elmaradt.

Smash, a mezőgazdasági robot

A japán Yanmar kifejlesztett egy autonóm moduláris robotplatformot, amelynek első modelljét elsősorban szőlőültetvényekre optimalizálták.